Opera си сменя името, продаде браузъра за $600 млн.

Норвежката компания бе придобита от китайци
19 юли 2016 13:07,
8
Opera си сменя името, продаде браузъра за $600 млн.
Снимка: Opera

Повечето технологични компании се създават и развиват с идеята все някога да се продадат изцяло или поне частично, ако обстоятелствата пречат. Това е и ситуацията, която се получи с норвежката компания Opera. Китайският консорциум Qihoo 360 се опита да я закупи за 1,2 млрд. долара по-рано тази година, но сделката в крайна сметка не се случи.
 
Това не означава, че и двете страни са се примирили с решението на регулаторните органи. Консорциумът все пак купува част от компанията - едноименният браузър в неговата десктоп и мобилна версия, както и още активи и лицензи, включително търговската марка (името) на компанията. Сделката е на стойност 600 млн. долара и според Engadget Qihoo 360 успява да се сдобие със съществена част от Opera, въпреки невъзможността да купи цялата компания. Тя ще има за цел да подпомогне основния бизнес на компаниите в консорциума - продажбата на мобилни приложения и антивирусен софтуер.
 
При приключване на продажбата в Норвегия ще останат само две от основните направления на компанията - Opera Apps & Games и Opera TV. Те ще си останат нейно притежание, но тъй като консорциумът е купил името "Opera", срокът за промяна името на норвежката компания и на самите направления е 18 месеца.
 
В цифри нещата не изглеждат чак толкова зле - от общо 1,669 служители в Норвегия остават 560, които ще работят върху двете направления. Само Opera TV последно е изкарало 616 млн. долара годишни приходи, които, според думите на Opera, са около 75% от общите приходи от всички продукти.
 
От гледна точка на имидж нещата добиват друг мащаб. Браузърът на компанията дълго време беше нейният основен продукт, по който беше най-лесно разпознаваема. Пуснат за пръв път през 1995 г., Opera е единственият браузър, който остава от онова време, имайки предвид че миналата година Microsoft обяви, че спира да разработва Internet Explorer.
 
Потребителите на браузъра нито са много, нито са малко - около 10% от всички браузъри в световен мащаб, но са лоялни. Това е постигнато чрез слушането на потребителите или поне това е посланието на Opera. Сред последните продукти са вграден инструмент за блокиране на реклами в браузъра, както и криптирана VPN услуга. Имайки предвид че китайското правителство преследва точно тези услуги, които освен потребителската сигурност, предлагат и начин за заобикаляне на правителствената цензура, не се знае колко точно би оцеляла.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: OperaQihoo 360
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
gost преди 7 години
Здрав браузер бе преди
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще ми развалят китайците опера мини и ще ги убиия, най-добрия икономичен браузър за всички времена.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ща ъпдейти, не ща нова Опера. Само досегашната да работи.
5
0
 
2
 
! Отговори
Ъпдейти де преди 7 години
Update да не правя - от номер 4
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи да не правя упдейти.
3
2
 
3
 
! Отговори
аман преди 7 години
Сложи се край и на този браузър....
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Опера става Оперета. Китайско менте.
1
2
 
6
 
! Отговори
11 преди 7 години
Хубава Опера беше ...