Магистратите ни свръхнатоварени, излизат на протест

СГС и СРС са съдилищата, които гледат около 50% от всички дела
9 дек 2016 09:44,
19
Магистратите ни свръхнатоварени, излизат на протест
Снимка: Bulgaria ON AIR

Магистрати излизат на протест днес, след като Висшият съдебен съвет (ВСС) разпореди проверки в няколко съдилища като Софийския районен съд и Софийския градски съд (СГС).

В предаването "България сутрин" председателят на Съюза на съдиите Атанас Атанасов поясни, че решението за протеста е мотивирано от проверката, която ВСС е възложила на СРС, заедно с проверка на СГС, както и заради наличието на нерешени проблеми, отнасящи се до подкрепа от страна ВСС за дейността на този съд.

По думите на Атанасов проблемът със свръхнатовареността е налице. Той посочи, че СГС и СРС са съдилищата, които гледат между 40 и 50% от всички дела в страната.

"От една страна е проблемът с неравнопоставената натовареност, от друга страна, че както СГС, така и СРС са обект на непрестанни проверки", обобщи той и допълни, че Районният съд няма достатъчно служители, които да обезпечават работата на съдиите.

На въпрос къде се крие причината за това, Атанас Атанасов отговори, че според него е в това да се прехвърли отговорност върху съда, затова че има явен проблем с неуспеха на прокуратурата да разследва и да доказва дела с висок обществен интерес.

"България е на едно от първите места по брой на осъдителни присъди. Много малък е процентът на оправдателни присъди", заяви председателят на Съюза на съдиите пред Bulgaria ON AIR.

"Ако се видят делата срещу министри, депутати, делата за корупция, ще се види, че там са много малък брой разследванията и делата, които приключват с прекратяване или с оправдателни присъди е изключително голям", заяви Атанасов.

Запитан дали знае каква е причината ВСС да откаже изслушването на председателя на СРС Методи Лалов за това неравнопоставено положение, Атанас Атанасов поясни, че не знае и обясни, че преди няколко седмици е било предложено такова изслушване, но пленумът на ВСС е отказал да го изслуша и препратил към съдийската колегия, която също не го е изслушала.

"Съдийската колегия е взела решение да се извърши функционален анализ, което ще рече, че ще се отложи във времето решаването на този проблем", заключи Атанасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Тези са НЕЗАВИСИМИ! И като такива са и безсрамни! Нека протестират, но всеки да окачи на врата си табела с цифрата на собствената си месечна заплата !! За рушветите и далаверите с недвижими имоти има думата Прокуратурата !! И да платят от собствените си джобове всичките пари, за които е осъдена България в Страсбург, поради тяхната "компетентност" и "правосъдие" !!! А те иначе, нека си протестират! Софиянци, пълнете джобовете с камъни, за да поздравите протестиращите некадърници !!!
15
0
 
0
 
! Отговори
Лозан преди 7 години
Съдиите да си кажат колко глобени или наказани вещи лица има? Нула! системно Вещите лица-графолози, търгуват с влияние и дават грешни експертизи, да каже колко хора си загубиха жилищата с подправени Пълномощни и предварителни договори, да си кажат за експертите Живко Палазов, Сашо Атанасов, Димитър Велчев-агент от ДС и политик, Стефан Бенчев-пикаещо в храсти и мн.труженици на тихия фронт! Кажете си!
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама моляви се бе нидиейти тъй с хирата прави начи.Те си работат а вии само ги плюити НИ ДИЕЙТИИИИИ
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато в Смолян една кола подпря една съдийка на пътя пред съда изревахте до небето. А когато пияни *** газиха деца по пешеходни пътеки и даже по пешеходни зони / има и един кмет такъв, на Трън мисля/, ги оправдавахте или налагахте свръх ниски наказания, мълчите и се криете като плъхове. Ненадмината наглост!
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Състрадание и разбиране няма да получите! Една от най-добре платената държавна хранилка и една от най-корумпираната, ако не най-голямата. В същото време най-безполезна със смешни и неадекватни присъди. Тоя защо не каза, че са си вдигнали заплатите на магистратите и служителите? Тихомълком без много шум.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като са толкова натоварени СГС защо се разпищяха като решиха да ги разтоварят за сметка на Спец.съд
10
1
 
4
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
Че са натоварени и затова бавни, бих могъл да го преглътна. Но те са некомпетентни, мързеливи, арогантни и корумпирани. До един са зависими, защото са назначени с връзки от същия този ВСС, срещу който протестират. Мечтата им е да се доберат до върха, т.е. до въпросния ВСС, за да правят същото, което правят колегите им в момента. Добрият съдия е мъртвият съдия. Това е положението в БГ.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Излезте на протест де, излезте ... да ви отупа народа гърбините, корумпирани нахалници
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как не ги е срам гези търтеи?Взимат от три до пет хиляди лева заплата,два пъти седмично имат заседания,а през астаналото време са по домовете си и били натоварени.В провинцията даже не се паявяват в зала.Като са натоварени толкова мого,защо не променят професията си?В градсщата мобилност търсят хора като тях,които да раздават правосъдие по спирките.
7
1
 
3
 
! Отговори
Момо преди 7 години
8 година за едно просто дело за делба...Един грешен документ или обжалване = още поне 6 месеца чакане.Ей, така... 8 години... За да се разделят 100 декара на 5.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова са натоварени че пускат убийците на свобода...
5
1
 
9
 
! Отговори
хаха преди 7 години
Да ги ожалиш
4
3
 
5
 
! Отговори
разядена система преди 7 години
Някой се опитва да въведе ред в бардака и е спрял кранчето и опа протести!
3
3
 
13
 
! Отговори
лудост преди 7 години
Не може да са независими от народа който ги храни,това е пълна идиотщина в момента независим съд и прокуратура и вижте резултата една ограбена държава с активното съдействие на "независимите"
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако си вършиха работата и престъпниците бяха в затвора нямаше да са натоварени
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
що така за министри и депутати няма осъдени,извън компетентността на прокурорите ли е,много сложно ли им идва.Ако е така,време е да се подготвят кадри с висока компетентност и да се обособи съд за борба с голямата корупция,чиито кадри да са защитени и недостъпни за шантаж,защото нашата висша власт е като мафията и трябва да се действа съответно