Прокуратурата: Марешки работел с натиск, рекет, изнудване

Използвал и близки от Агенцията по лекарствата и МЗ
9
Прокуратурата: Марешки работел с натиск, рекет, изнудване
Снимка: Булфото, архив

В края на 2011 г. бизнесменът и настоящ депутат и лидер на партия "Воля" Веселин Марешки е взел решение да осъществи монопол на пазара за лекарства. За целта е оказвал натиск на конкурентни аптеки, чрез масирани проверки от близки до него служители на Агенцията по лекарствата

Още по темата

Натиск е бил осъществяван и чрез отварянето на аптеки, продаващи на по-ниски цени, до тези, които не искат да зареждат лекарства от близък до Марешки дистрибутор или не искат да прехвърлят половината си собственост на него.

Това обясни говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова, след като беше поискан имунитета на депутатите Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов заради разследване срещу тях за изнудване на собственици на аптеки в страната.

От СРС-та, използвани в разследването, е установено още, че има и други лица взели участие в рекета, някои от които също с имунитет, но прокуратурата събира все още доказателства.

Според разследването, Марешки е упражнявал административен натиск срещу аптекарите, използвайки служители на Агенцията по лекарствата към Министерството на здравеопазването.

В края на 2012 г. за директор там е бил назначен Евелин Благоев, съпруг на служителка на Марешки. Благоев е назначил множество служители, които нямат необходимия ценз, с професионален опит в бензиностанции, супермаркети и магазини за мобилни услуги. Тези служители са изпращани на масирани проверки в набелязани аптеки, където са съставяли актове и отнемали лицензи по причини, за които агенцията няма задължение да следи, обясняват от прокуратурата, цитирана от БТА.

При друга схема за рекет е използвана управляваната по това време от Пламен Христов, но собственост на Марешки, фирма-диструбутор на лекарства. На аптекарите им е отправено предложение да зареждат от този склад, ако не го правят ще бъдат отворени до тях "наказателни аптеки", в които цената на лекарствата била с 10% по-ниска.

Следващата стъпка на Марешки, след оказания натиск, била да настоява аптекарите да прехвърлят половината си собственост от бизнеса на него. По данни на прокуратурата няколко собственици са прехвърлили своите дялове.

Разследването към момента продължава. Комисията за защита на конкуренцията е сезирана за установени нелоялна конкуренция, но няма информация за резултати от нейна проверка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Охранителят-София преди 6 години
А може ли да не е точно така,защото Марешки е все още жив и здрав! :)
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя вън от парламента и право във затвора!
6
4
 
3
 
! Отговори
ПОЛЗВАЙ ...ПРИ НУЖДА преди 6 години
В РЪЦЕТЕ НА ОТМЪСТИТЕЛНИТЕ ВЛАСТВАЩИ .............ПРОКУРАТУРАТА Е ............ОРЪЖИЕ ЗА МАСОВО ПОРАЗЯВАНЕ !!!!!!!!!!!!!! НА ТОЯ ..........НЕ СЪМ МУ ФЕН .........НО..........
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудят се как да очернят и препънат този човек.Казах ви, за някои, дето се мислят за богоравни, Марешки явно е като трън в очите и трън в г/за!Щом като и управляващите, и червенушковците реват срещу него, значи е читав!
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-вероятно е добър любовник, знае как да прави бизнес, абе, да си оправи диалекта само, и съм му навита, ахахаха.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А дали щеше да има такова разследване срещу него ако не беше пуснал горивата на тая цена? Бойко пак се прави на ощипана мома.
2
1
 
8
 
! Отговори
Теодор преди 6 години
Добро утро, свате! Прокуратурата откри топлата вода
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗНАЧИ ИЗЛИЗА ЧЕ В БЪЛГАРИЯ .МОЖЕ ДА СЕ ВЗИМА РЕШЕНИЕ ДА СЕ П.АВИ МОНОПОЛ. МАРЕШКИ НА СЪД И ДА КАЖЕ КОЙ ГО ПОДКРЕПЯ ЗА РЕШЕНИЕТО.В ЕВРОПА / А БЪЛГАРИЯ Е В ЕВРОПА/ МОНОПОЛА Е ЗАБРАНЕН