Убийците са бедни! Какво получават жертвите им – освен смърт?

Наследниците на престъпниците наследяват и активи, и пасиви... И накрая се отказват!
18 юни 2018 17:00, Екип на Dnes.bg
39
Убийците са бедни! Какво получават жертвите им – освен смърт?
Снимка: Bulfoto, архив

Адвокат Марин Марковски, водил десетки наказателни дела, споделя подробности за това какво се случва с наследството на подопечните му - осъдените и какво получават жертвите или техните наследници.

Оказва се, че близките на убити не получават и стотинка от осъдените да им платят обезщетение. Защо ли? Отговорът е, че престъпниците прехвърлят имотите си навреме или са бедни, пише "24 часа".

"Гражданскопроцесуалният кодекс (ГПК) не предоставя ефективна защита при събирането на вземания от непозволено увреждане. Заради това в много случаи пострадали от престъпление и близки и наследници на убити не си получават парите. Болезнено е, защото това е липса на справедливост", казва Марин Марковски - адвокат на едни от най-шумните наказателни дела през последните 20 г.

Според него най-лесно осъдени могат да се отърват от обезщетение, като прехвърлят имотите си. Това става, когато бъдещият клиент на прокуратурата знае, че много скоро ще бъде обвинен.

"Когато някой е жертва, неговият адвокат има право да направи т.нар. обезпечение на бъдещ иск и да блокира имотите на извършителя на престъпление. Тогава съдът налага възбрана на имотите, които не могат да бъдат продавани, и в двумесечен срок трябва да бъде заведено дело, за да се осъществи блокирането им", обяснява Марковски.

Обезпечението на бъдещ иск е бърза процедура. При нея не се уведомява този, който за в бъдеще трябва да плаща, а директно му се блокират имотите, за да може хората да си гарантират вземането от извършителя, добавя още Марковски.

И уточнява, че има тънък момент - когато имотът на обвинения е прехвърлен на негови близки и роднини, съдът по правило отменя сделката, но когато е прехвърлен на трети лица, магистратите не развалят сделката. Най-често обвинените за тежки престъпления предпочитат второто.

Друга от причините осъдените да не се издължават е, че на свое име нямат никакво имущество.

"Преди в затвора осъдените получаваха пари от работа и те им се събираха за обезщетение при изпълнение на нормите", обяснява Марковски. Сега повечето затворници работят, но доброволно и не получават пари. Трудът зад решетките обаче се отразява на наказанието им - два работни дни се равняват на три излежани.

Ако осъденият умре, дългът му се наследява, посочва Марковски. "Наследниците на починалия наследяват не само активите, но и неговите задължения. Но когато този човек почине и няма нищо на негово име, тогава наследниците се отказват от наследство и не са длъжни да изплащат обезщетението, което техният наследодател дължи", допълва адвокатът.

Марковски е на мнение, че хората, които убиват, са бедни. "При такива случаи единственото, което трябва да направи държавата, е да поеме изцяло обезщетение, което съдът е присъдил на жертвите. Тези хора трябва да бъдат обезщетени”, казва Марковски и предполага, че това може да бъде прието на нож с контравъпрос: “Защо ние, данъкоплатците, ще плащаме задълженията на убийците?". Според адвоката, щом държава допуска нейните граждани да убиват, тя трябва да си плати.

Един от най-коравосърдечните убийци през последните години Николай Русинов-Чеци, чиято 20-годишна присъда влезе в сила неотдавна, не е платил и лев от 300 хил. кръвнина на родителите на убитата от него в Борисовата градина Яна Кръстева, каза адвокатът им Григор Вълков.

Чеци нямал никакво имущество, с което да може да се издължи. Преди да бъде задържан, убиецът е работил като преводач в търговска фирма без трудов договор, само на комисиони. Дни след като Върховният касационен съд потвърди присъдата на Чеци, бащата на Яна Явор Кръстев почина.

Още по темата

Австралиецът Джок Полфрийман, който през 2007 г. закла 20-годишния студент Андрей Монов и рани тежко неговия приятел Антоан Захариев след спор в центъра на София, също не е платил нищо от 400-те хил. лв. кръвнина на семейството на Монов.

Все пак близки на убити или пострадали от тежки телесни повреди могат да получат обезщетение от държавата. Таванът е 10 хил. лв. 47 хил. лв. е платило Министерството на правосъдието на 20-има м.г. по Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления.

През 2017 г. в министерството са постъпили 60 молби за обезщетения на пострадали от умишлени престъпления. Националният съвет към министерството е разгледал 65 молби, включително и подадени през декември 2016 г.

"Съветът се е произнасял с отказ по част от молбите, защото престъпленията не попадат в обхвата на закона или са извършени преди 30 юни 2005 г., закогато обезщетения не се изплащат", обясниха от Министерството на правосъдието, цитирани от изданието.

Кръгът на хората, които могат да търсят помощ, е ограничен. Те трябва да са пострадали от умишлени престъпления, при които е настъпила смърт или тежка телесна повреда. Обезщетение могат да поискат и жертви на тероризъм, блудство и изнасилване, както и пострадали от трафик на хора или от организирана престъпност.

Колко да е компенсацията преценява съветът към министерството и тя се изплаща след влизане в сила на осъдителна присъда. Едно от условията за кандидатстване за обезщетение е пострадалият да не е получил пари за същото.

От началото на 2018 г. министерството е изплатило 17 хил. лв. Най-голямото обезщетение е 10 хил. лв. за издръжка на дете на убит родител. По закон, след като държавата плати, министърът на правосъдието завежда дело срещу некоректния длъжник, за да бъде възстановена сумата. 

Адвокати са на мнение, че колкото по-малко обезщетение присъжда съдът, толкова по-голям е шансът парите да бъдат изплатени.

Съдът определя размера на обезщетението, което пострадалите от тежко престъпление или близките на убит трябва да получат от осъдения, разчитайки на вътрешното убеждение на съдията и в събраните доказателства за болки и страдания по делото.

Съдът взема предвид броя на наследниците, дохода на загиналия и възрастта му. Магистратите изследват и емоционалната връзка на загиналия с близките му – имал ли е изобщо близки, живеели ли са заедно, виждали ли са се. Това става ясно от свидетелски показания.

Ако убитият е загинал на място, се назначават експертизи, които да отговарят на въпроса мъчил ли се е дълго и грижили ли са се за него лекари. "Едно е катастрофа по непредпазливост, друго е умишлено убийство", казват столични съдии за това на кое престъпление жертвите трябва да бъдат максимално обезщетени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да плетат чорапи по затворите и да изкарват пари- няма аз да блъскам 7/7, за да ги храня, тия долни твари.
21
0
 
2
 
! Отговори
Бай Х до 23 преди 5 години
много умно и много точно и се решават в голямата си част нещата
20
0
 
3
 
! Отговори
Бай Х До аз-ът преди 5 години
Точно тия - купуват не в Люлина в манастирски ливади и в комплексите под Витошато заради тях са такива високи цените на имотите
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"за в бъдеще"? какво има авторът из по на в предвид?...
18
0
 
6
 
! Отговори
8 преди 5 години
Една лека промяна в закона може много да помогне - да няма никакво предсрочно освобождаване или помилване, докато не платят, и може да се замислят
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Нали е така?Марковски си върши работата,за това му плащат!Такива като него печелят,не за това че са особено къдърни,просто Законите са несъвършени!
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като една дърта и проста мутра,ни разиграва вече почти 20 г,защо си мислте,че нащата могат да се оправят по друг начин освен по Мутренски? Малките Мутри,гледат от дъртата Мутра и си викат: Щом тоя се оправя,давай и ние на юруш!
15
0
 
8
 
! Отговори
Край преди 5 години
А добър ден. От години жертвите на престъпления не получават ни лев. ЛъчоМозъковците от парламента не им дреме за това. Едно време в затвора осъдените ги изгърбваха от тежък физически труд - изкараното отиваше за обезщетение на пострадалия - сега дигат щанги /спрпавка Митьо Очите/.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" последните изменения и допълнения към НПК са обнародвани в бр. 44 ... ""...............Изменения и допълнения се правят постоянно и това с какво помага на обикновените хора ??Тези изменения са КРЪПКИ защитаващи лични и корпоративни интереси, защо досега не е имало една публична дискусия по който и да е закон, особено по наказателните закони ?? Всичко спира до там кой за кого е гласувал във ВСС - разбирай чие партийно или бизнес лоби е победило, а законите си остават КОМУНИСТИЧЕСКИ
13
0
 
5
 
! Отговори
до анонимен 8 преди 5 години
Първо: казва се Наказателно Процесуален Кодекс /НПК/, има и ГПК /граждански/, но отделно наказателни и отделно процесуални закони няма. Второ: последните изменения и допълнения към НПК са обнародвани в бр. 44 на Държавен вестник от дата 29 Май 2018 година и тогава влизат в сила. Моля, първо се информирайте и после пишете. Промени се правят всяка година. Факта, че в момента НПК е такъв говори за липса или на желание, или за некомпетентност от страна на управляващите да се справят с проблемите.
12
7
 
14
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
единствените, които се КЕФЯТ на БГ и искрено смятат, че СЕ РАЗВИВАМЕ в стремителен прогрес са:Гербаджии и по-специално, една тънка прослойка селяни-провинциалисти, ама от най-затънтените, които до вчера са с.рали на двора и кокошките са ги кълвали по ди.рника и за тях да дойдеш в СФ от Горно Нанадолнище, да купиш с ипотека гарсониера в Люлин си е ЕБ..ТИ И ПРОГРЕСА. Най-малкото щото единствени от родата могат да се похвалят с ВЪТРЕШНА ТОАЛЕТНА. Те знаят, че това могат единствено в БГ, не другаде
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
DO N- 12ZA BOLNITE I BEDNITE SE GRIGI GOSPOD.
10
0
 
21
 
! Отговори
НАПИШИ КОМЕНТАР преди 5 години
Нищо не работи, навсякъде хаос и безхаберие като в Африка и Латинска Америка... Закривай държавата!
9
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
TEZI NASLEDNIZI SAMO ZA PARI PLACAT,OMRAZNALO MI E OT TEZI LENTYAI.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мислят само как да лапат и да крадат и от убийциците се чудят как да вземат нещо дееебииилииии.
7
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
добре е да се помни, че Наказателния и Процесуалния закони в България са правени по съветски образец и не са мръднали много оттогава.Българските политици бяха прекалено заети с трупане на пари и богатства в последните 29 години ... за да си губят времето с дреболии като цената на човешкия живот в България.
6
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова много информация за ,този ,дето клати дърветата :)))Те не могат глобите от ПТП да съберат ,тръгнали за кръвнина да се обесняват !!Естествено ,че няма да плащат !Те ,така или иначе са вече в затвора !И да не платят ,какво ще им направят ?Най -много да ги пуснат на свобода!!А,престоя в затвора се сещате ,кой им го плаща ,нали ? :))))
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо лъжете, че убийците са бедни, има много богати убийци, ама тях българското правосъдие не ги лови оправдава ги българския съд. За него виновна е само Иванчева. Деца връхлитат кметски коли. Виновни са децата. и така нататък.
4
8
 
11
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
махайте се, махайте се от този ВМИРИСАН *** доде е време. Дори за вас да е късно, децата ви ще живеят по добре.
3
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
човешкия живот в България не струва пукнат грош ... убийците знаят това много добре