Млада жена осъди болница за операция от рак на гърдата

Окръжният съд в Русе уважи иска й за 50 хил. лв.
93
Млада жена осъди болница за операция от рак на гърдата
Снимка: Facebook

Окръжният съд в Русе уважи иска на 29-годишната Милица Аргилова срещу УМБАЛ "Канев". Съдът присъди 50 000 лева обезщетение за причинени неимуществени вреди от извършена мастектомия.

Още по темата

На 23.01.2018 г. тя е постъпила на лечение в здравното заведение. Патоанатом на база на гефрирно изследване поставил диагноза инвазивен дуктален карцином на млечна жлеза.

На жената било обяснено, че има злокачествен тумор и че трябва да се премахне цялата гърда, а операцията била извършена на същия ден. В Англия, където живее, Милица е потърсила второ мнение, според медиците там операцията не е била необходима, което я кара да потърси правата си в съда.

Според съда лекарите не са съобразили правилата за диагностика и лечение на онкоболен пациент, които изискват диагностиката и лечението да се извършва от различни специалисти. Взето е прибързано решение за отстраняване на млечната жлеза, без тази операция да е била спешна и животоспасяваща.

Припряността в действията на лекарите довела до невъзможността да се определи дали това е бил действително единственият възможен вариант за лечение. Поради това съдът приема, че в конкретния случай е допусната лекарска грешка и е направена радикална операция, която е могла да се избегне или отложи във времето.

Отчитайки възрастта на ищцата, продължителността и интензитета на нейното страдание, преживения шок, съществената промяна в начина й на живот, съдът смята, че справедливият размер на дължимото обезщетение е 70 000 лв. Искът е предявен частично в размер на 50 000 лв., поради което е уважен в пълния претендиран размер.

Решението на Окръжен съд - Русе подлежи на обжалване в двуседмичен срок.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Гали преди 3 години
Тва е хем си зъл, хем и пари ти дават тва е 23!
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименabsolutno
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тихомир i koe e na nivo.Samo ti se hiliat i pitat "Are you alright?",ama kato znaniya sa gola voda.
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Do 68.Izkluchitelnoto nivo na medizinata v Anglia?Chuvate li se kakvo govorite?Ne znam dali ima druga durjava v sveta kudeto doktora da chete simptomite ti v Google.
61
2
 
6
 
! Отговори
тя преди 3 години
За пари и главата ще ти отрежат - българска действителност!Некадърни и алчни доктори !
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До QwertyНа последно място сме по продължителност на живота,не защото лекарите ни са лоши, а защото много хора седящи пред РС-то си, днес ще издърпат 2 кутии с цигари с 3 кафета и 5 коли, вечерта ще хапнат някоя пица от Доминос ,примерно.. и след това лежане на кълките. И така 30 години. И после като ги хване диабета и ''кръвното'' и започнат инфарктите викат ''Ауу докторе, ко стана, помагай''.
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТихомирЯвно нашата сънародничка не е знаела за изключителното ниво на медицината в Британия и е дошла именно в България, за да се оперира....Странно, та тя живее там....
58
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мъжлето тъкмо няма да се разсейва с две.
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До лилиСАЩ не е критерий за живот някога може да е бил.
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тихомир, на ниво е, ама не за всички.
55
10
 
6
 
! Отговори
Тихомир преди 3 години
До АнонименЗдравеопазването в Англия е на ниво, което и срещу тях да бягаме не можем да ги стигнем. Това го твърдя от личен опит.
54
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До лили 55Що не идете в САЩ и да ви кажат дотук с лечението, или в болницата за бедни с минимално и старо лечение....Абе колкото и да разпространявате файлетони от рода "една ганюювла казала" действителността е винаги на страната да бъдеш лекуван в САЩ отколкото в БКП_ЛайняяриЯЯ, казвам го от личен опит!
53
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 60Скъпи експерте, май не знаете, че има цял куп заболявания, при които спешността налага незабавно действие от страна на екипа? Може да го узнаете по един елементарен начин - елате в кабинета ми, мога да ви докарам до перфорация на апендикса за няколко часа, а след това, спазвайки цитираното в статията правило, да Ви пратя за лечение при колеги от съседна болница. По пътя прекрасно ще осъзнаете някои неща.За съжаление - умирайки.
52
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер много се кефя! Браво на тази госпожа, че ги е съдила! Нека ги жулкат яко такива доктори! Браво на съдиите!
51
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Само да напомня..Няма какво да напомниш. Просто чети внимателно.Диагностиката и лечението се извършва от различни специалисти.Няма безплатно опериране, просто има застраховка, която работи независимо от къде идваш.Болницата е искала бързо да лапне сумата от здравната каса. Веднага.Готови са за всякакви процедури, нужни и ненужни.
50
15
 
17
 
! Отговори
Само да напомня.. преди 3 години
.. присъдата е обоснована единствено върху мнение на английски лекари. Които няма как да бъдат ангажирани законово да го потвърдят. Така че е налице и друга хипотеза - младата дама идва у нас, за да се оперира безплатно, после си осигурява "второ" мнение, различно от това на българските медици, въпреки че пациентката го е приела безусловно при терапията. Следва процес, присъда и 50 000 по сметката на дамата.Дали на обжалването нещата ще протекат толкова лежерно за ищцата? Съмнявам се!
49
4
 
18
 
! Отговори
malian преди 3 години
2013 г. майка ми беше оперирана от русенска гениколожка за изсипване. Епикриза не можах да получа, разтакаваха ме , отлагаха и аз не настоявах повече, защото майка се възстанови и беше добре. През 2018 г. се наложи да и махнат"бучка" от гърдата. При постъпването в онкологията в Русе ме попитаха дали е регистрирана там ,отговорих- не .При вкарване на ЕГН-то ми казаха, че има регистрация. Тогава ми стана ясно, защо не получих епикриза. Явно са нанисали диагноза с която да получат повече пари.
48
24
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо не се е лекувала в Англия?!? Живее там,плаща данъци там,ДА СЕ ЛЕКУВА ТАМ!!Омръзна ми от разни "успели" беzродници!!!
47
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като я гледам в Дубай-да отиде там да се лекува.
46
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък си мисля че грешката е била умишлена, за да се източат парите по скъпата клинична пътека