Доц. Киселова: Списък ще бъде повод за проверка от Прокуратурата

За част от имената, споменати от премиера, може да има производства
Обновена: 7 фев 2022 23:06 | 7 фев 2022 23:05, Веселина Йорданова
54
Доц. Киселова: Списък ще бъде повод за проверка от Прокуратурата
Снимка: БГНЕС, архив

"Очакваме решение на Конституционния съд, тече обсъждане за закриване на специализираното правосъдие.

Нормално е прокуратурата да прояви по-видима активност. Част от комуникацията е по-скоро PR. Прокуратурата може да вгорчи малко живота на част от представителите на изпълнителната власт. Показва, че когато реши, наистина може да работи", коментира преподавателят по конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова в предаването "Денят ON AIR".

Тя предположи, че за част от имената, които премиерът Петков спомена на брифинг днес, ще бъдат оповестени данни за образувани производства. Някои от тях обаче били с давност 2020 г. или по-рано.

Доц. Киселова посочи пред Bulgaria ON AIR, че даването на списък ще бъде законен повод за прокуратурата да направи проверка.

Според нея Конституционният съд ще отговори, че е възможно правосъдният министър да внесе предложения в пленума на Висшия съдебен съвет за отстраняване от длъжност на главния прокурор.

"Трябва да бъдат събрани 17 гласа от 21. Едва ли може да се случи в рамките на едно заседание, защото г-н Гешев има право да бъде изслушан. Поне две заседания ще са необходими. Искането трябва да бъде мотивирано добре, за да убеди поне обществото, че проблемът не е личностен, а е нарушение на закона", заяви гостът на Ганиела Ангелова.

Междувременно, министърът на правосъдието Надежда Йорданова отклони поканата на КПКОНПИ да се яви на разговор, а според доц. Киселова тя има право на това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
безпартиен преди 2 години
Тая що не се изкъпе?
35
0
 
0
 
! Отговори
безплатен заем преди 2 години
Служба за селскостопански и промишлени инвестицииНие сме банка, която има за цел да предостави финансова подкрепа на фермерите и индустриалците в това време на пандемията.Ние предлагаме кредити с лесен достъп в размер на 8000 евро с валидност до 600 000 евро с изплащане с 2% лихва годишно, топло посрещане и много бързи качествени услуги ви очакват, свържете се с нас сега по имейл на адресимейл: infos***pacific-offshorebank
34
0
 
2
 
! Отговори
Сульо Пулев преди 2 години
Киселова, ти защо лъжеш, че си специалист по конституционна право, след като не знаеш основното: Има разделение на властите, и не може назначен от управляващото мнозинство да иска промяна на главния прокурор, след като прокуратурата е към съдебната власт. Явно и тази се помисли за много велика, след като се разбра, че един некадърник е преписал част от нейните писания. Въпроса е: първоначално, тя от кого е преписала?
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може изпълнителната власт да се меси на съдебната. Това е един от най-важните принципи на правовата държава - разделение на властите. Ако сега дадем на изпълнителната власт да си решава кой ще е главен прокурор или председател на ВКС/ВАС отваряме кутията на Пандора. Всяко правителство от тук нататък ще си избира съдии които на тях им харесват и ще се политизира съдебната система СЪВСЕМ! Тя трябва да е безпристрастна към всички и да раздава ПРАВОСЪДИЕ!
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чл. 129, ал1 от Конституцията ЯСНО ПИШЕ, че прокурори и съдии се назначават и премахват от Висшия съдебен съвет. Той се сформира от главния прокурор, председателя на ВКС, председателя на ВАС по право там, освен тях се назначават 11 члена на прокурорската и 11 члена на съдебната колегия. Народното събрание избира 11 члена (6 съдии, 5 прокурора), другите 11 се назначават от самите колегии. Правосъдния министър само води заседанията, не определя дневния ред и не участва при вземане на решения!
31
1
 
2
 
! Отговори
аха преди 2 години
До По закон Да започнем с това, че не я "вика" правосъдна институция. И да продължим - същата тая институция изобщо не изпълнява функциите, които има по закон.
30
5
 
3
 
! Отговори
истината преди 2 години
Моя избор за мутра на деня е Румен Пашата - шефа на Боко Тиквата и основател на СИК.
29
7
 
15
 
! Отговори
По закон преди 2 години
Как е възможно един министър и точно правосъдният да погазва брутално нормите? Правосъдна институция я вика и тя публично заявява да си гледа работата. Госпожата над закона ли е и ще се приложи ли принудителната мярка? Народът чака и гледа сеира. Що е то закон и има ли почва у нас? Вече видяхме как нарушител може да стане премиер въпреки това. Колко още трябва да видим преди анархията да ни е завладяла. Изяснете най-после случая с тия чекмеджета! Докога с тая дъвка? Прокурори и съдии, чакат ви!
28
5
 
11
 
! Отговори
Баста преди 2 години
Ето, това е! Най-после се събудиха! Две години разни Бабикяновци, Мая Манолевци, Петковци, и който се сетиш заливат живота ни с черен сценарий без някой да реагира. Нито ГЕРБ, нито прокурори. Мъглата трябва да се разсее и на хората да е ясна истината. Кой каквото е надробил: за крадците и за клеветниците по закон, но така не може да продължава! Никой, който трови живота ни било с клевети, или с престъпна дейност да не остане ненаказан! А това с мълчание не става. Гешев, достатъчно ви плюха!
27
4
 
13
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Анализатор , продължавай да вярваш *** адвокатите и съда , на лъжлив Бабикян и фалшивите новини на олигарха Прокопиев , Черепа , Цветан Василев , Баневи , Арабаджиеви и сир!
26
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро ако задържи тамата актуална за седмица, герберските *** ще почнат да дават повече пари за лекарства от колкото изкарват от постове
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как личностен проблем, като теа от правителството са от вчера. А няма лични услуги с тези дето 10 години ни мъчат? Народа го говори , но народа е объркан...Щото аз и в Испаниа може да съм объркан
24
3
 
7
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Абе анализатор , Гешев ли е виновен или тив които пускат на свобода убийци и оневиняват престпници , на които прокуратурата е повдигнала обвинение? Я се замисли!
23
5
 
17
 
! Отговори
Цужибойлхт преди 2 години
Премиерът дава списъци с имена които да бъдат ударени?!? Звучи малко плашещо!
22
16
 
6
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
Пробелемът е и личностен,госпожо.Очаквам "Гешев и компания" да повторят дивотията си от президенството.И тогава,при втората дивотия, всички тези"ти-ове",да бъдат изхвърлени от прокуратурата,и да им бъдат образувани следствени дела.Това разбойническо поведение на овластени лица,повече не се търпи.Разбойници в тоги.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
натопи Пешо, защо не уведоми етичната комисия още 2015. Дон Чалгаре да вдига кръвно
20
2
 
16
 
! Отговори
Извод преди 2 години
"Не ми говорете за закон и конституция, в тая държава всичко е проституция"Слави Трифонов
19
4
 
23
 
! Отговори
И на преди 2 години
Тая Гешев и е виновен, че на преклонна възраст е все още доц. Сега се сещам, къде се покри оня, кошаревския фудболен свидетел с 60 милиона?
18
12
 
31
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Нещата са ясни - Йорданова изпълнява заръката на гуруто си Прокопиев за отстраняване на Цацаров и Гешев и назначаване свои такива , които да спрат разследванията стещу него и олигарсите!Жалко , бюджет няма , цените растат , шуробаджанащината вире , за 9 дни изхарчиха незнайно как и къде 9 млд лв и за всичко е виновен Гешев!
17
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Производства може да има само ако има доказателства.На такива зрелищни арести от сорта:''Ти си абсолютен престъпник!На коленеее!''се нагледахме още по времето на Цветанов.Тогава бяха объркали не е дин адреси и доста хора ядоха бой от баретите без да са виновни за нищо.