Кандидатите за вицепрезидент в САЩ в първи тв дебат

И двамата - Майк Пенс и Тим Кейн, преминаха в настъпление
5 окт 2016 10:14, Елка Василева
2
Кандидатите за вицепрезидент в САЩ в първи тв дебат
Майк Пенс и Тим Кейн. Снимка: Reuters

Кандидатите за вицепрезидент на САЩ от Републиканската и Демократическата партия се срещнаха в телевизионни дебати, дали за първи път на милиони американци възможност да се запознаят с личността и позициите им, предаде Франс прес.

Дебатите, посветени на вътрешната и външната политика, противопоставиха един срещу друг 57-годишния губернатор републиканец на щата Индиана Майк Пенс и 58-годишния сенатор демократ от Вирджиния Тим Кейн - двама опитни, но малко известни политици, които незабавно минаха в настъпление - единият срещу Хилари Клинтън, другият - срещу Доналд Тръмп.

Пенс разкритикува "слабата външна политика" на Хилари Клинтън като държавен секретар, довела според него до сътресенията в Близкия изток. Тим Кейн атакува Тръмп, който по думите му "винаги поставя себе си на първо място и е изградил бизнес кариерата си на гърба на обикновените хора". Той припомни също, че в течение на години Тръмп е "лъгал скандално" за родното място на президент Обама.

"Не мога да разбера как губернатор Пенс може да защитава егоцентричния стил на Доналд Тръмп, основаващ се на обиди", добави той.

Всеки от двамата се опита да покаже до каква степен виждането му за Америка е различно, като се опитваше да изтъкне предимствата на своя кандидат-президент и критикуваше програмата на съперника му. Кейн и Пенс влязоха в остра конфронтация по отношение на икономиката, сигурността, имиграцията и външната политика.

Задачата на Пенс беше по-трудна след една особено тежка седмица за Тръмп, който изостана значително в сондажите след посредственото си представяне на първия телевизионен дебат между кандидат-президентите на 26 септември.

Ценен от републиканците в Конгреса, Пенс, който е толкова спокоен и дисциплиниран, колкото Тръмп е невъздържан, трябваше да успокои републиканците по отношение на личността на Тръмп, представяйки го като човек на промяната, за какъвто жадуват американците.

Задачата на опитния и приветлив Кейн изглежда беше по-лека и той не се колебаеше да прекъсва често опонента си.

Във връзка със Сирия Пенс изрази подкрепа за американски въздушни удари по обекти на сирийския режим, за да се облекчи ситуацията около град Алепо. Ако Русия избере да продължи участието си във варварската атака срещу Алепо, САЩ трябва да използват сила срещу обекти на режима, смята той.

И двамата кандидат-вицепрезиденти изразиха съгласие за необходимостта да се създадат в Алепо зони за сигурност, за да се защитят цивилните.

Майк Пенс се разграничи от изказванията на Тръмп за Владимир Путин. Републиканският кандидат-президент предизвика полемика в началото на септември, заявявайки, че руският президент е "много повече лидер, отколкото президента Барак Обама", припомня агенцията.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Иначе казано преди 7 години
мозъците в сянка. Тръмп и Килъри са просто едни пионки, зад тях стоят цели щабове и вицепрезиденти, които много добре знаят какви цели гонят. Другите двама са просто "представителните лица".