Триумфът на Тръмп притесни германския бизнес

Не е разумно американската икономика да се изолира, смятат в Берлин
22
Триумфът на Тръмп притесни германския бизнес
Снимка: Reuters

Победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ предизвиква сериозни притеснения сред германските бизнес среди, като известни личности от най-голямата европейска икономика предупредиха новия президент да не изолира страната си от останалия свят, предаде ДПА.

Още по темата
Усещането за несигурност в промишлеността е огромна, заяви ръководителят на Съюза на германските индустриалци (BDI) Улрих Грило.

По думите му би било разумно Тръмп да не изолира американската икономика от света, в противен случай несигурността около бъдещия курс на САЩ ще има значителни негативни последици за световната икономика.

Никой не знае какво ще се случи през следващите месеци, отбеляза Мартин Ванслебен, главен изпълнителен директор на Асоциацията на германските търговско-промишлени камари (DIHK).

Около 5000 германски компании работят в САЩ. Те се надяват, че сега международното сътрудничество няма да бъде изложено на риск от новото американско правителство, отбеляза Ванслебен.

Германският бизнес е начело на усилията за сключване на ново споразумение за свободна търговия между САЩ и ЕС - Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП - TTIP), докато Тръмп обвини този тип споразумения за закриването на работни места в САЩ.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Сега Тръмп планира "наказателни" мита за китайски, и изобщо вносни продукти.Вчера Уолстрийт "реагира" веднага на избора на новия 45 президент.Акциите на BMW и VW паднаха с 2 %. Дали са случайни атаките, и исковете на САЩ към VW...Audi....оставям всеки да прецени сам.Или американската автомобилна промишленост реагира на разрастналия се немски концерн.Лично аз се радвам че TTIP - 5800 страници неразбираеми алабализми - отиват в кене*фа.Не искам сина ми да расте в ново индустриално робство.
14
0
 
2
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Нещата всъщност са доста по-сложнш отколкото тук някои ги изкарват.Германия беше 5 год. Подред световен шампион по износ.И за да си го представите по-ясно....Около 42 милиона работещи немски пчелички ( и аз между тях) изнесоха повече от 1 МИЛИАРД работещи китайци.Германия профитира от "слабо" ? защото един от главните пазари си остава САЩ.Навремето Митеран се "съгласи" за създаването на ЕС САМО при условие,че се махне цитирам: "СВРЪХМОЩНАТА НЕМСКА МАРКА"
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германците никога не са притеснени. Те работят с години напред.Ние тука чакаме да стане и после ..... ше видиме.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До IMKне случайно ти казах че те не палатиха репарации за воините. Не случайно ти споменах и за големите инвестиции в Западна Германия. Ти "случайно" пропусна тези факти. Още Хитлер е бил на ясно че ако марката стане валута на Европа, Германия ще стане още по-богата. Ти сега се мъчиш да ни убедиш в обратното - че ако еврото го няма вече, и марката поскъпне, Гемрания ще печели още повече от износ?!? Това звучи абсурдно
11
4
 
4
 
! Отговори
IMK преди 7 години
И преди еврото Германската марка беше най конвертеруемата валута в Европа .Изключвам долара. Иначе краят на ЕС поне според означава още по силна Германия - от гледна точка на това че тя е основния донор в бюджета на ЕС.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашия член-кореспондент от $идни Австралия от два дни мълчи като риба. Не се е изказал дори по значими събития като избирането на Тръмп за президент. Това е подозрително. Дали не му се е случило нещо?
9
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Странен телешки възторг за Тръмп. Някой да е чул, че т.нар. милиардер е фалирал два пъти - през 2004 и 2009 година? И случайно банката Морган Стенли, която му е отпуснала кредити, впоследствие също е фалирала - справка в ***. А германците не ги мислете - хората работят, спазват правилата и си плащат данъците, и най-важното - не крадат. Така че, спестете си балканската завист.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До IMKГермания не плати репарациите си за Втората Световна Война, а за първата - само малка част. Щатите инвестираха като луди в Западна Германия за да блесне над Източна. Еврото пък помага Германия да изнася извън ЕС. Колкото повече драми стават с членове на ЕС (Гърция, Испания,) токлкова по-ефтино евро и толкова по-лесно Германия да изнася. Краят на ЕС означава и край за могъща Германия
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
У Българию всеки уж икономист и политол се пише. Аз една конкрента статия не видях какво аджеба следва в кратосрочен и дългосрочен етап за държавата. За сметка на това знам какво мисли Меркел, братовчедката на Меркел, стринка й на Меркел както и чистачката на тоалетни в немския парламент...
6
6
 
6
 
! Отговори
IMK преди 7 години
Уникални коментари. Германия беше изравнена със земята преди 70 години .Освен това няма природни ресурси и сега е 4 тата икономика в света. Като гледам цифирте а бюджетния им излишък живи да ги оплачеш.
5
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е Путин и Тръмп да започнат да търгуват помежду си. Кои са ЕС и защо ще се поведе икономическа война срещу тях тепърва ще се разбере. Нека търгуват с евроатлантическа Сомалия. Да живее Русия.
4
2
 
20
 
! Отговори
Американ преди 7 години
Притеснението на Европа, а и Света, е че Тръмп ще поиска ООН и НАТО да се издържат солидарно от всички, а не предимно от САЩ както е в момента.
3
6
 
26
 
! Отговори
УУУУУУУУУУУУУУ преди 7 години
АМАН! Поредна статия за ГЕРМАНИСТАН! Писна ни! Днес статия какво мислела Меркел. После статия какво мислела министърката на отбраната им. После статия какво мислел някакъв сулю дето даже не помня какъв беше. Стига с този германистан!
2
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега ще разберат дойчовците как живуркаме ние в източна европа с унищожената ни икономика. За да видиш долният праг трябва да си удариш главата в горният иначе няма да погледнеш надолу! Е сега ще имат тази възможност. Ще ги видиме как ще си позволяват да живеят нашироко и да се правят на баровци. Вече няма да изхвърлят нови мебели на по 3 години защото в магазина са докарали нов модел и трябва да го имат. а ние 3-то качествените да им обираме *** и да ги докарваме в бг за да се обзавеждаме
1
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Меркел да притисне американците с ембарго, като руснаците!