Тръмп спечелил изборите с по-малко от 5 долара за глас

Експертите смятат, че скромните кампании се превръщат в печеливши
9 ное 2016 21:36,
15
Тръмп спечелил изборите с по-малко от 5 долара за глас
Снимка: архив Reuters

Доналд Тръмп е спечелил изборите с кампания, която му е излязла под 5 долара за глас. Това сочат първите анализи на сметките на двамата кандидати за президент.

Тръмп предизвика едно от най-големите огорчения в американската политическа история, побеждавайки Хилари Клинтън в президентските избори в САЩ, като пожъна успех, използвайки доста по-малко пари от конкурентката си, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

Разчитайки изключително много на нетрадиционното съчетаване на социални медии, непремерена реторика и умение да печели безплатно телевизионно време, нюйоркският бизнесмен е платил най-вероятно под 5 долара на глас в похода си към Белия дом или около половината от това, което Клинтън е изхарчила.

Още по темата

Това сочи анализ на финансите за кампаниите на двамата кандидати, направен от Ройтерс. Според данните Клинтън и Тръмп са изразходвали всички средства, които са събрали.

Ефективната от гледна точка на разходи победа на Тръмп преобърна преобладаващите мнения за влиянието на парите в американската политика и повдигна въпроса дали по-скромната, умело боравеща с медиите кампания може да стане новият модел за спечелване на избори в САЩ.

Изучаващите политическите стратегии и политическа наука са склонни да се съгласят, но би било трудно да се повтори представянето на Тръмп, тъй като той има предимства, които много други кандидати нямат - популярно име, имидж на телевизионна звезда, способност непрекъснато да е заобиколен от противоречия.

Тръмп събра общо около 270 милиона долара от началото на кампанията си през юни 2015 година, малко над една трета от парите, похарчени при кампанията за преизбирането на Обама през 2012 година, според най-новите данни във Федералната изборна комисия.

Клинтън е събрала най-малко 521 милиона долара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
4
 
! Отговори
Ха ха! преди 7 години
Клинтън е събрала най-малко 521 милиона долара.(!) "най-малко" : тоест ги е срам да си признаят колко !Или Тръмп ги е е бил с 1/3 от техните "вложения". Нама как да не реват от яд!
6
3
 
6
 
! Отговори
Г. Сомов преди 7 години
Пари не са раздавани на глава като в Столипиново ,както някои от вас мислят. Парите са изразходени за производството на кампанията. Само дневните самолетни полети на Тръмп са струват над $250,000. Заплати на стотици души антораж, наем на стадиони и театри , телевизионни реклами в USA струват милиони на минута.
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето за това се смята за НЕРЕДНО да се продават гласове - ако тръгнеш да продаваш, ще искаш поне едно 50 лева. А всъщност се предполага, че трябва да продадеш гласът си много по-евтино. За нашите географски ширини това са 2-3 лева + празни обещания т.е. лъжи. Да се купуват гласове е опасен прецедент, утре всеки ще поиска 50 лева за гласа си, и изборите ще станат финансово нерентабилни. За това гонят тия, които купуват и продават гласове, за да задържат гласовете смешно евтини и цирка продължава
4
1
 
11
 
! Отговори
Митьо Пищофа преди 7 години
До ГУРБЕТЧИЯАми прав си ,с пари избори не се печелят ! Аз колко пари съм раздавал ,колко кебапчета и бири съм черпил ,ама хората пак гласуват за когото си искат ,а не за този който им плаща !Дано за следващите избори да се задължи върху бюлетините да се пишат трите имена и ЕГН на гласоподавателя ,та да знам аз кой ми изневерява
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашите ги печелят с 5 кебапчета за глас.
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това колко са събрали от официално докладваните дарения и това колко всъщност са налели вътре са две съвсем отделни теми. Клинтън вероятно в момента дължи пари и услуги на половината свят, защото кампанията й беше най-безумното горене на пари в историята на човечеството.
1
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе тия не знаят ли че купуването и продаването на гласове е престъпление?