Прости думи и гръмки послания: Какво ни казва Тръмп?

Езикът на US президентът разкрива много за характера му
12 мар 2017 12:34,
46
Прости думи и гръмки послания: Какво ни казва Тръмп?
Снимка: Reuters

Езикът издава много за характера на човека. Това се отнася и до политици като Доналд Тръмп. Езиковедки от Германия и САЩ хвърлят поглед върху значението на неговите думи. Елизабет Уелинг е проследила първата реч на Доналд Тръмп пред американския Конгрес . Това е част от нейната работа като лингвист. Тя изследва езика на политиците. Какви са посланията на Доналд Тръмп тя разказа пред "Дойче веле".

Стилът на изразяване на Доналд Тръмп е специална тема за нея. Всеки ден Тръмп дава нова храна на анализаторите. След речта му пред Конгреса медиите се зарадваха на новия му тон. Елизабат Уелинг обаче не открива в речта му нищо ново в съдържателно отношение. Тя смята, че само представянето му е било по-различно.

"Човек веднага забелязва, че речта му е била предварително написана. Неслучайно беше публикувано и видео, в което той репетира речта си", казва тя. Подобни репетиции са всъщност нещо обичайно преди важни речи. Досега обаче хората бяха свикнали с един друг Доналд Тръмп. Американският президент отказваше аутокю и заучени текстове. Той говореше спонтанно и необуздано.

Елизабет Уелинг забелязва сега един по-различен тон, изразяващ обаче същото послание. "Образите, с които той си служи, са много интензивни. Те отговарят на неговия суперконсервативен начин на мислене. Кръв, война и вдовицата на един загинал войник - все символи, с които Тръмп иска да впечатли хората", казва тя.

Twitter сондаж

Доналд Тръмп знае как въздействат неговите думи. И той ги използва целенасочено не само в речите си, но и в Twitter. "При него всичко е предварително планирано", казва Уелинг. Тръмп използва туитове и по този начин отклонява вниманието от своята политика. Същевременно създава ярки образи в съзнанието на хората. Те достигат директно и неподправено до феновете му. Съвсем между другото той ги пита за тяхното мнение.

"Тръмп пише даден туит, прокарва в пространството една крайна теза и наблюдава как реагират хората", казва лингвистката. Американският президент се обръща към феновете си чрез Twitter. Те споделят неговите туитове и по този начин повтарят неговите словесни образи. Опасно става, когато неговите противници го имитират. Те пишат за "фалшиви новини" и всъщност повтарят неговите изявления.

"Доналд Тръмп е опитен бизнесмен. Той знае много добре как да пласира идеите си", казва Уелинг. Според нея, най-голямата грешка на медиите е, че като осъждат неговите изявления, те същевременно по такъв начин и ги разпространяват.

Нов пост - нова реторика?

С езика си Тръмп играе на чувствата на публиката. Езиковедката Джийн К. Гордън е сравнявала думите в речите на Тръмп с тези на Клинтън и Обама. Тя стига до извода, че в речите на Тръмп най-често се съдържат негативни понятия. Но речта му пред Конгреса е била много по-положителна. В речта пред Конгреса човек може да разпознае новата стратегия на Тръмп и неговия екип, смята езиковедката.

Постингите в Twitter и спонтанните изявления на Тръмп са достоверни за неговите привърженици. Той използва кратки изречения, прости думи и разбираеми образи. Това беше и стратегията му преди изборите - и тя беше успешна, посочва Гордън. Сега обаче тази стратегия търпи критика. "Речта му пред мемориала в Ленгли и изказването му по време на Националната молитвена закуска бяха катастрофални", изтъква лингвистката Тереза Хайд от университета Дуисбург-Есен.

След агресивните и невъздържани изявления Доналд Тръмп сега демонстрира спокойствие и уравновесеност. Елизабет Уелинг смята обаче, че е пресилено да се говори за нов тон на Тръмп: "Няма никакво значение, дали говори нагло или спокойно. Най-важно е съдържанието, а то си остава все същото", посочва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До аз 42Не думай, селски!Ти като какъв се изказа???Може би като главният онанис на Пазарджик?!
33
2
 
5
 
! Отговори
аз преди 7 години
Не можете да се закачите на малкия пръст на Тръмп!
32
1
 
11
 
! Отговори
горо преди 7 години
Тръмп спечели. Вие просто преписвате леви статии на загубили медийни групи. Яко ли е да губите ?
31
1
 
6
 
! Отговори
сега преди 7 години
Както прочетохме САЩ са използвали кибер оръжие срещу света това е чист тероризъм и света трябва да вземе мерки срещу страната терорист.
30
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Прости думи и гръмки послания"Точно както при соца, ЛОЗУНГИ, ЛОЗУНГИ и накрая .............всички знаем какво стана.
29
2
 
4
 
! Отговори
Просто Е преди 7 години
"Прости думи" от *** човек за прости хора.
28
3
 
5
 
! Отговори
М78 преди 7 години
Доста неграмотни и незнаещи английски език коментират тук. А статията си е едно нищо.
27
6
 
3
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Това е най-големият резил за Щатите от Гражданската война насам.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 7 години
Това което се говори за него и изобщо представянето му в медийната среда е неадекватно, ако някой иска да разбере кой е Тръмп и какво мисли, нека да намери речите му в you_tube ! Аз го направих и вече не си задавам тези въпроси !
25
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 29Нямаш си представа колко са ми ясни и Трумпета и Баце.Като плоска дъска са.И двамата са "намислили" САМО едно единствено нещо.........КАК ДА ОТКРАДНАТ "ЕДНИ" ПАРИ..........
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Онзи ден четох че американската икономика била създала за първият пълен месецна Оправление на Трумпета 235 хил нови раб. места.............Лично Тръмп бил причината за това.То ако ставаше така за един месец да има резултати от управление на държава Бг отдавна да я нямаше на картата на света след 2009год.Ама не....Истината е че държавите са жилави създания и същесвуват ВЪПРЕКИ глупавите политици.
23
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ромпета откакто е на власт не е направил НИЩО освен да руши каквото е създадено от Обама.На този Оправлението е 1 към 1 с това на Тиквоний, ПРИКАЗКИ, ПРИКАЗКИ ............и пак ПРИКАЗКИ. Празни приказки.
22
13
 
5
 
! Отговори
bolbov преди 7 години
Той непрекъснато ни тръмпира със своята безгранична тъпота.По бързо да напуска.
21
2
 
0
 
! Отговори
К'во каза? преди 7 години
Каза, *** всички, барабар с тиквата.
20
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп е велик политик, роден лидер товa всички по светa ще го рaзберем, дaйте му мaaaлко време! Двa сa нaчините, по които ще го осъзнaем: 1. Лесния ( рaзумен) подход е дa се присъединим към консервaтивнaтa му политикa нa рестaврaция нa християнските ни корени и минaло.2. Втория е трудния рaзбирa се- зa този подход експерти по въпросa ще сa примерно сърби, турци, китaйци, нaй- вероятно и руснaци.Съветa ми е: Не прaвете кaто тях!))))))
19
6
 
0
 
! Отговори
Олд мен преди 7 години
Че е дърта рижа ***.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каза ни че Б.Борисов е 17тата дупка на кавала.
17
1
 
5
 
! Отговори
G преди 7 години
До Гърция:Както добре се знае, турците в Гърция не си плащат данъците, не таксите, а данъците! Вие гърците им ги плащате, като ви удържат от заплатите! Две положения, или си ги плащат данъците, или вънка.Дано поне вие го прочистите тоя свят малко, защото откакто България е "много законова" държава, всичко е много зле и това вече не е България!
16
1
 
3
 
! Отговори
G преди 7 години
До Гърция:Както добре се знае, турците в Гърция не си плащат данъците, не таксите, а данъците! Две положения, или си ги плащат, или вънка.Дано поне вие го прочистите тоя свят малко, защото откакто България е "много законова" държава, всичко е много зле и това вече не е България!
15
0
 
5
 
! Отговори
..Българин преди 7 години
Бързам, или Burzum както там ти е името или псевдонима (между другото Рашо е в пъти по-благозвучно) ако дадеш на аудиторията тълкувание за луд или по-точно за антипода на това определение - нормален, те тогава може да представяш своето мнение, кой луд и кой не!