Тръмп плаши: Възможно е да изтегли САЩ от НАТО

Иска съюзниците да увеличат финансовия си принос
Обновена: 18 май 2017 09:28 | 18 май 2017 08:27, Петя Славова
88
Тръмп плаши: Възможно е да изтегли  САЩ от НАТО
Снимка: БТА

Президентът Доналд Тръмп е доволен, че съюзниците в НАТО са обещали да увеличат финансовия си принос, но не изключва възможността да изтегли САЩ от алианса, ако тези обещания не бъдат изпълнени, заяви пред Франс прес служител в Белия дом.

"Засега президентът е доволен от това, което вижда. Той вижда, че те реагират позитивно", каза служителят преди първото посещение на Тръмп в чужбина. Той ще участва на 25 май в срещата на върха на НАТО в Брюксел. "Но ако нищо не се случи, или ако се случва твърде бавно, ще останем бдителни", каза служителят, пожелал анонимност.

По-рано вчера друг служител в Белия дом заявил пред чужди журналисти, че "Тръмп няма да остане в НАТО, ако НАТО не постигне достатъчно бърз напредък", предадоха Франс прес и ДПА. "Той би искал да остане в НАТО. Но той няма да остане в НАТО, ако НАТО не постигне много по-голям напредък много по-бързо", казал служителят, който също пожелал анонимност. След това обаче негови колеги побързали да нюансират думите му с уточнението, че това е далечна перспектива, добавя АФП.

Страните членки на НАТО поеха ангажимент през 2014 г., да увеличат разходите за отбрана до 2 процента от брутния си вътрешен продукт в срок от 10 години. Освен САЩ, малко са страните които досега достигат това равнище. Тръмп насочва критиките си предимно към Германия, чиито разходи за отбрана сега са 1,2 на сто от БВП. Канцлерката Ангела Меркел обеща да увеличи инвестициите в Бундесвера, отбелязва АФП.

Миналия месец Тръмп каза, че НАТО "вече не е отживелица", след като месеци наред в предизборната кампания критикуваше съюзниците от НАТО, че не внасят своя дял в бюджет на организацията и не полагат достатъчно усилия да се борят с тероризма.

На срещата на върха в Брюксел Тръмп вероятно ще продължи да оказва натиск над съюзниците да увеличат разходите за отбрана, добавя ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: НАТОСАЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
5
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Има 2 варианта - или наистина е руски троянски кон или просто е шизофреник.
47
2
 
1
 
! Отговори
Айзенхауер преди 6 години
Хайде малко по-сериозно!Проблемът си е проблем, но американският президент няма правомощия нито да вкарва, нито за изкарва САЩ от където и да било.
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само не знам като излезнат от НАТО какво ще се случи с всичките им бази в Европа :D
45
0
 
4
 
! Отговори
Имани преди 6 години
Човек остарява твърде бърэо и помъдрява прекалено късно!!! Точно, когато вече няма време... :-)))!!!
44
5
 
11
 
! Отговори
Сидеров преди 6 години
САЩ не плащат наем само за базите си в България
43
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много важно като се изтеглиш от НАТО. Нали Плевнелиев остава. Светът разчита на него за защита от руската мечка. Русия трепери като мокро маче от този евроатлантически ТИТАН!
42
8
 
8
 
! Отговори
ха ха ха преди 6 години
ОБЕДИНЕНА ЕВРОПЕЙСКА АРМИЯ - смях!
41
2
 
5
 
! Отговори
... преди 6 години
Абе то се видя, че тоя като каже нещо после требе да минат година две първо и той да се чуе какво е казал и второ да се разбере дали след 5-10 минути нема да се врътне на 180 градуса! После като се замисля ако уса се откажат от нато то тогава нема как да се трепят по света т.е. всяка една война която водят по целия свят, както си е до сега, ше са я започнали еднолично и без подкрепа! Това не, че не е е така до сега, ама ше им падне рейтинга доста бързо! Така, че тоя май пак само си полайва така
40
10
 
5
 
! Отговори
СССР преди 6 години
Моментално правим България 16 република ! Излизай !
39
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми крайно време е да има ОБЕДИНЕНА ЕВРОПЕЙСКА АРМИЯ. НАТО си е американска организация. Тръмп да не реве за финансовата тежест защото САЩ рекетира другите участници в НАТО да купуват американско оръжие. Нас ще ни изгърчат да купиме кочините ф-16 дето са трета употреба и морално остарели на цената на нови
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
64 Не, в грешка си, имаше наземна операця.
37
7
 
0
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Заради този хахо загубих сумати пари. Заради дебилното му управление и 101 гафа долара продължава да пада.
36
4
 
9
 
! Отговори
morelini преди 6 години
До 60...В Либия да не би ти да се би или Германия и Белгия.Не азвам че е било НАТО...казвам че САЩ се бъркат навсякъде все от тях започват проблемите...В Либия Логистици...а какви войници имаше там ..май бяха американски...
35
0
 
7
 
! Отговори
109 място... преди 6 години
Защо публикувате " общи условия" за коментари, а ги нарушавате и триете избирателно?
34
3
 
8
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Нека да се увеличат разходите за отбрана до 2% но тогава САЩ не трябва да взема еднолични решения нали...Както направиха и с Ирак..и с Либия.Защото от там започнаха проблемите за Европа...Досега беше ...който плаща той поръчва музиката,от сега нататък трябва да има общо решение по даден проблем.Нали НАТО е обща структура а не на САЩ.
33
4
 
2
 
! Отговори
Тоя преди 6 години
Плаши гаргите.
32
3
 
5
 
! Отговори
WannaCry ? преди 6 години
Ето кой изнудва хората! Няма да платим на изнудвачи и хакери нито стотинка, не преговаряме с терористи и изнудвачи. Kато няматE пари ще си съкратите армията и ще си нарежете подводниците като нас. Да ви таковаме на демокрацията.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А един друг дето риташе бабички кога ще идете да пребиете във вицеминистерския съвет? Той също не е съвсем наред.
30
6
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
нато е терористична организация и следва да се разтури незабавно кьдето сепояви навсякьде ври и кипи бедна бьлгария ще плаща на сащ да си увеличавапечалбата от орьжията от кьде на кьде не искам никаква псевдозащита от сащ и наторазчитам само на русия ако султаньт нещо се обьрка
29
4
 
14
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Русия е била и вероятно пак ще стане част от Европа, въпреки дивата опозиция на евроатлантиците