Риалити Уинър – противничка на Тръмп, последвала Сноудън

Младата жена е предала поверителен документ
8 юни 2017 22:00, Елка Василева
39
Риалити Уинър – противничка на Тръмп, последвала Сноудън
Риалити Уинър. Снимка: Reuters

Заради желанието си да претвори в действия отвращението си от Доналд Тръмп Риалити Уинър днес рискува да бъде осъдена на дълъг престой в затвора. Родената в Тексас 25-годишна жена е обвинена в разкриване на строго секретен документ за руските кибератаки по време на президентските избори от 2016 г., пише Франс прес.

Откакто тази афера избухна в понеделник вечерта, американците видяха на телевизионните си екрани кротко усмихнатото лице на тази любителка на природата и животните. Тя бе арестувана в събота в жилището си в щата Джорджия.

Руса коса на кок, сини очи, само едно дребно нарушение на правилника за движение по пътищата в съдебното й досие - Риалити няма профила на престъпница. Един от водещите републиканци в Конгреса Джейсън Чафец обаче заяви, че тя заслужава белезници и затвор.

Доскоро, ако се съди по акаунтите й в Instragram и Facebook, бившата служителка на ВВС на САЩ е редувала работните си смени с приготвяне на вегетариански ястия и с физически упражнения, подобно на милиони други американки.

Селфи от последната й ваканция я показва в спортно облекло на върха на пирамида на маите в Белиз.

От социалните мрежи научаваме също, че Риалити Уинър не се е колебаела да критикува онлайн президента Доналд Тръмп, като стига дотам да го нарече "купчина лайна" в едно от посланията си.

Тя внезапно излезе от анонимност, като реши да тръгне по стъпките на Едуард Сноудън и Челси Манинг, които привържениците им представят като "разобличители", разкрили на обществеността полезни поверителни сведения, а критиците им - като изменници.

Сноудън и Манинг разтърсиха света на разузнаването, преди да са навършили 30 години. Риалити Уинър е също толкова млада.

В това няма нищо изненадващо: коридорите на американските разузнавателни служби и техните подизпълнители гъмжат от наскоро завършили студенти с дарба в информатиката, шифроването и чуждите езици. Въпреки краткия си опит те боравят със строго секретни данни.

Според изявленията на майка й пред Си Ен Ен Риалити владее пущу, дари и фарси - езици, които се говорят в Афганистан, Пакистан и Иран.

Малко след завършването на гимназия в Кингсвил, щата Тексас, където се е изявила в леката атлетика и тениса, тя е избрала военната кариера, уточни Били Уинър-Дейвис. Кариера, която вероятно е прекарала пред монитор в щата Мериленд.

След шест години военна служба тя е наета през февруари 2017 г. от фирмата "Плурибус интернешънъл корпорейшън", която работи за Агенцията за национална сигурност.

Съдейки по доклада на разследването на ФБР, Риалити Уинър е проявила непредпазливост при разкриване на поверителен документ, до който е имала достъп: не само го е разпечатала на работното си място, но и се е свързала по електронната поща със сайта The Intercept, на който го е изпратила.

При разпит от агент на федералната полиция младата жена е признала всички тези факти.

Според документа хакери от руското военно разузнаване на няколко пъти са се опитали да проникнат в американските избирателни системи преди президентския вот от 2016 г.

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж заяви, че Риалити Уинър заслужава да бъде подкрепена за "проявената смелост да ни информира".

Говорителката на Тръмп Сара Хакъби Сандърс, напротив, осъди "изменническата постъпка" на бившата военнослужеща.

"Тя е била въвлечена в нещо по-голямо от нея", успокоява топката адвокатът на младата жена Тайтъс Никълс.

Риалити Уинър ще се яви днес пред съдия Брайън Епс, който ще прецени дали тя да остане в ареста. Междувременно тя е помолила майка си добре да се грижи за кучето и котката й.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
0
 
! Отговори
Защо не преди 6 години
Тази история може да е нещо като "журналистическа патица", но на АНС&поръчители, т. е. "АНС-патица". В много точен момент и по "холивудски" сценарий се пробутва на обществото манипулацията, че ние имаме безспорни секретни данни за руските военни хакери и т. н.Как си, Тръмпи? Налага се да те импичнем и всички средства са добри за тази велика цел. Много ни се пречкаш ...
29
2
 
6
 
! Отговори
боби преди 6 години
Няма значение кой е Тръмп, няма симпатии и антипатии по отношение на личности и държави. Щом работи в специалните служби госпожицата е обучена, инструктирана, положила клетва и е наясно с това което прави.А в прав текст това се нарича предаване на държавните интереси и подлежи на изключително сериозно наказание.Що се отнася до любимата ви Русия, там за такова поведение разстрелват.
28
1
 
1
 
! Отговори
Жибор преди 6 години
Какво излиза сега??? Враговете на Тръмп бягат да се спасяват при Путин??!! Ето им на червените булки "Спасовден"!
27
2
 
1
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Какъв всъщност е Тръмп,той още не е показал и това момиче,което е почти още дете няма как да го знае,освен ако не е инструктирано от негови врагове какво точно да говори. На този етап всичко,което може да се каже за него може да излезе лъжлива клевета и всякакво говорене против човек,който още не е показал своите истински възможности е напълно безсмислено,прибързано,безпочвено и емоционално обременено.
26
4
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Ей тия руснаци много нахални само се мешат и пречат на демокрацията в САЩ не се засрамиха е и това момиче младо и много умно им показа кирливите ризи.Аз до сега не съм чул и прочел някъде американски хакери да се мешат и подслушват други държави и политици това е така защото САЩ спазват демокрацията и не се месят на други в нещата и американските хакери са културни и възпитани.
25
1
 
11
 
! Отговори
боби преди 6 години
Абре какъв родител трябва да си, че да си кръстиш детето Reality Winner????
24
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не била престъпница? Кой ще нарече кандидат президента на една от най - мощните политически организации в САЩ, който същевременно е и един от най - богатите хора, "купчина ***"? Тая е феминистка психопатка. Какво се учудват, че продава страната си? Най - вероятно не е за пари, а за самочувствие, защото Тръмп смаза самочувствието на феминистките в САЩ. На фенимистките, не на американците. На феминистките не им пука какви щети ще нанесат на другите, стига те да не са валат. Тъпо, но вярно.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Булшит
22
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Секретните секции на САЩ текат като пробита тенджера.Щом и обикновените руски хакери могат спокойно да влизат в сървърите им, значи работата на американците отива съм разпад.
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно, м-у опитали и успели има доста разлика.
20
8
 
13
 
! Отговори
Тралалала преди 6 години
Знам, че темата е сериозна, но не мога да спра да се чудя какъв човек би си кръстил детето Риалити Уинър (проверих и името на английски - пише си се точно така - победител в риалити). А това девойче е родено поне две десетилетия след хипи годините.Само като си помислиш от колко изтрещяло семейство вероятно идва, и вероятно какви психически травми има от подигрвките с името й от детската градина до днес, въобще как са я допуснали да работи със секретни файлове? Сами са си виновни.
19
4
 
8
 
! Отговори
gf преди 6 години
Тая много глупава. Сноудън поне избяга.
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ми сравнявате Сноудън и Манинг с тая, дето не е изнесла нищо... Вие у ред ли сте? Ще я смажат заради обидите и към Тръмп. Феминизма не прощава, а мозъка изпарява ;)
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ахахаха ще нарича Тръмп някакси... Сега за някакъв измислен документ ще и разкатаят фамилията и едва ли вече ще може да си намери сносна работа...
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шопе, момата я съдиш на база на снимката тука. Требе да си не много умен за такива дейности. Бива си го момето. Има снимки в цял ръст из нета.
15
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема с изтеклия документ е, че не предоставя никакви доказателства за руска хакерска атака. А е от засекретените, на база на които се твърди, че е имало такава. Тоест, пускането на тоя документ в публичното пространство доказва, че обвиненията срещу Русия са бездоказателствени и базирани само на едната вяра на това, че на Хилъри избирателния комитет го казва това ;)))Как да не я вкараш такава в затвора? ;)))Ще показва на цял сят, че е нямало руска атака... Я затвор! 20 години ;)))
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В тая статия виждам само непотвърдени твърдения за руска хакерска намеса. След това виждам, че млада феминистка с явна връзка със службите за сигурност на САЩ излиза с някакъв документ, който отново не представя доказателства за нищо и правораздавателната система в САЩ започва някакви действия срещу нея. И това навярно трябва да потвърди руските хакерски атаки? Лошо седларов, лошо. Очаква се нещо далеч по - интелигентно за да можеш да излъжеш дори един ИТ по целия свят ;)))
13
1
 
4
 
! Отговори
Опа преди 6 години
Е, хайде сега де! Пуснаха Гоуст ин дъ шел и се появи Риалити Уинър. Това дори и за име на кон не върви, а какво остава за човек!
12
1
 
1
 
! Отговори
Рашън Гей преди 6 години
До ЦиникЧакаме та с Ердугана у вас!!! За преговори по турски поток. Ще се ползавт смазочни материали.
11
1
 
5
 
! Отговори
сс преди 6 години
Имаше една много красноречива песничка в която се пееше :тъ** ов**: та и тая така... От руски IP-та имало атаки ....шшш голям проблем еййй... мега тайна. Тя по-голяма от сноуи направо пишете хъх