САЩ разработват ракета, летяща 5 пъти по-бързо от звука

Китай и Русия вече са в свръхзвуковата надпревара
20 апр 2018 08:28, Елка Василева
74
САЩ разработват ракета, летяща 5 пъти по-бързо от звука
Снимка: архив, Reuters

Пентагонът се включи официално в свръхзвуковата надпревара, след като натовари американския производител "Локхийд Мартин" да разработи първата ракета, способна да лети пет пъти по-бързо от скоростта на звука, предаде Франс прес.

Пентагонът обяви, че ще сключи с "Локхийд Мартин" договор на стойност до 928 милиона долара за неограничен срок. Предприятието ще бъде натоварено с разработката и изпробването на хиперзвукова ракета "въздух-земя".

Новият началник на отбранителните изследвания в Пентагона Майкъл Грифин съобщи във вторник, че хиперзвуковите ракети ще бъдат приоритет номер едно на американската отбранителна промишленост.

Още по темата

"Най-големият технически напредък на нашите противници беше разработената от Китай много усъвършенствана система за конвенционални удари с радиус на действие от хиляди километри", заяви той пред Конгреса.

Със сегашните технически възможности на САЩ "няма да ги видим да идват", предупреди той, добавяйки, че след като ракетите бъдат засечени от американските противоракетни системи, "ще имаме много малко време за отговор".

Пекин наскоро обяви, че китайски учени строят аеродинамичен тунел, целящ да позволи разработването на самолети и ракети, способни да летят със скорост над 12 000 км/ч или 10 пъти повече от скоростта на звука, припомня АФП.

В началото на месец март руският президент Владимир Путин обяви, че Русия разполага с нови оръжия, които определи като непобедими. Сред тях са и нови хиперзвукови ракети. Малко по-късно Москва съобщи, че изпитанията на хиперзвуковата ракета "Кинжал" са преминали успешно.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1200км/ч. не 1.2
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И от кога скоростта на звука стана 1.2км/ч?Брей,физиката се развива!Кой го постигна пръв?Мириканците,русначеата,китайците или северният кориец?
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откога скоростта на звука стана 1.2 км/ч. Брей,физиката се развива!И кой го постигна,мириканците,русначеата,китайците или северният кореец?
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой кога .ХА ХА тия янки съвсем откачиха.
48
4
 
12
 
! Отговори
ха-ха... преди 6 години
*** тя е хиперзвукова даже, 50 а не 5 пъти е по-бърза...Смешниците имат много обиколки да догонват, а иначе плюят по Русия. А Русия пък плюе на тях.
47
20
 
8
 
! Отговори
русия=джудже преди 6 години
До Анонимен 49САЩ разработват абсолютно всичко.Ти в пещера ли живееш ? Това да не са ти руските антифризаджии ,че да немогат все още дори и един тостер да произведат ?
46
15
 
7
 
! Отговори
До 54 преди 6 години
*** ,Русия дори не е в топ 10 на технологичните страни ,че да обесняваш как САЩ изоставали ,панимаеш ? САЩ имат най-модернизираната и технологична армия за всички времена.За да бъдеш военен конкурент на САЩ ,трябва да имаш най-добрите учени,МНОГО голям финансов ресурс и да си развит технологично.Еми Русия няма нищо от горе изброените.Русия изостава с минимум 20г. от САЩ по всеки показател,като изключим някои видове ракети.Единствения конкурент на САЩ е Китай,това и Америка го каза.
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още малко и ще преоткрият топлата вода
44
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само в мечтите ти може да изостава САЩ :) Едва сега започва технологичната ера на САЩ ...Те първа ще видим свръх оръжия и летателни апарати. Където има акъл и пари има и развитие.
43
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 46Не мога да ти помогна, просто и злобно момче си. Кучето "Лайка" летя преди американските "астронавти". И не споменавай "ваtници"! Руската армия я обличат в "Ратник-2" шити от дишащи материи, тяхно производство, обувки от гортекс, кевларовиброни, очила за нощно виждане, малки персонални ударо- и водоустойчиви лаптопчета с ГЛОНАСС и други екстри.В момента вече на въоръжение са хиперзвуковите високоточни "Кинжал" и "Циркон". Има филмчета. А САЩ изостава след Русия и Китай!
42
4
 
11
 
! Отговори
ХАХАХА преди 6 години
Пет пъти по-бърза от скоростта на звука, ама във вакуум.
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе аз ли греша, или в Уикипедия пишеше, че най-бързата американска ракета стига 5 мах? Излъгали ли са? Дори сега като проверявам, от по-миналата година, има самолет движещ се с мах 10. Т.е. или са излъгали тогава, или лъжат сега и Локхийд ще вземат парите, за нещо което вече съществува. Демек ще поизточат хазната. Няма лошо. Всъщност са нужни ракети земя въздух с мах 15, защото само това може да спре падащ метеорит. Тъй че да дерзаят. Може да има някаква полза все пак.
40
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сащ освен геноцид и войни нищо друго не могат да разработват.
39
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сащ освен геноцид и войни нищо друго не могат да разработват.
38
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 39Така лиииииииии..............затуй ли от 103 изхвърлени ракети, 73 някъде се изпокриха........или гледат така някъде къде да ударят така "умно", че никой въобще да не забележи!!! Айде *** да се снимаш.....с тия клишета отпреди 30 години не вървиш за никъде! Може и да са били нещо, но НИКОГА НЕ СА СЕ БИЛИ СРЕЩУ ИСТИНСКА АРМИЯ, така че не можем нищо да съдим. Могат само като пед....си да хвърлят бомби, па коя как падне или се бият само с разни племена! Ама с руската армия ги е шубе
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пропаганда и фейк нюз
36
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствената световна военна супер сила - САЩ. Другите гледайте и обсъждайте, докато ракетите падат където решат те :))))
35
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само 1 милиард, те за 1000 милиарда още не са направили както трябва Ф-35, където една гневна птица от руския вид, гнезждеща в Сирия, с латинско наименование SA-5 Gammon, бракува един израелски! И когато успеят, то китайците и руснаците сигурно ще имат вече ракети с 50 мах!
34
1
 
6
 
! Отговори
Някой си преди 6 години
Като чета тук са се събрали най-големите военни експерти по ракети в света. Защо вместо да пишете, не вземете, че разработите ракета с 1 000 мах или направо се МАХАЙТЕ от тук.
33
0
 
0
 
! Отговори
мдаа преди 6 години
До Анонименбая отдъхване ще бъде. Абе направо издъхване, ама ...