Какво мислят полицаите за протестите срещу тях в САЩ?

Различните департаменти са разделени по въпроса
26 юни 2020 21:12, Нели Христова
39
Какво мислят полицаите за протестите срещу тях в САЩ?
Снимка: БГНЕС

"Това е гняв, който се насъбира у хората от известно време", казва 60-годишният Чарлз Билъпс. Когато протестите срещу полицейското насилие в САЩ започват, той въобще не е изненадан. Самият той е бивш полицай, който работи в Ню Йорк в продължение на десетилетия. Също така е и чернокож.

Не за първи път американците настояват за промяна в органите на реда. Още през XX век обществото се опитва да направи реформа. Но през последните месеци зачестилите убийства на чернокожи граждани от ръцете на полицаи, и най-вече смъртта на Джордж Флойд, преляха чашата. Хората отново излязоха по улиците и този път няма да се откажат без да има промяна.

А полицаите? Те са раздвоени дали да има реформи и в какво да се изразяват те. За Билъпс проблемът се намира на върха.

"Политиката на строгата полиция или така наречената теория на "счупените прозорци", която е представена още през 80-те, отдавна вече е пагубна за отношенията между малцинствата и полицаите", обяснява Билъпс. По думите му, едва наскоро властите започват да се отказват от по-крайните мерки, но те трудно могат да бъдат идкоренени от департаментите, където от години е установено управлението на бели офицери.

"Главата е мислителят, този, който дава заповеди. Тялото се съобразява с това, което главата казва. Ако тя не е здрава, то няма как и тялото да е здраво", казва Билъпс. Той е на мнение, че ръководството трябва да бъде подменено, тъй като много от главните полицаи са от старата школа, а "това мислене вече не е подходящо".

"Случвало ни се е първо да сме чернокожи, а след това полицаи. Това ни дава по-различен поглед над нещата от този на нашите бели колеги", споделя полицаят Терънс Хопкинс. Той твърди, че чернокожите полицаи винаги са се чувствали различни.

Според изследване от 2016 година на института Pew 69% от чернокожите полицаи са на мнение, че трябва да бъде направена промяна и страната да даде равни права на цветнокожите и белите. Едва 6% от бели полицаи са на това мнение. Проучването е направено след подобен инцидент, като този с Джордж Флойд. То показва още, че голяма част от белите полицаи вярват, че това са изолирани случаи. За 57% от чернокожите офицери обаче инцидентите са признак за сериозен проблем.

Тепърва ще стане ясно какви са резултатите от проучванията след смъртта на Джордж Флойд и в следствие на последните протести. Едно е ясно - повече полицаи вече вярват, че проблемът не е изолиран, а системен. Белите редом с чернокожите подкрепят протестите.

"Това, което се случва сега, е движение за реформа на полицията", казва Хопкинс, който е сред органите на реда от 30 години. Според него поне трябва да се направи, за да се привлекат хора от малцинствата в редиците на полицията. Така в Далас се появява проектът полицията да отразява напълно разнообразието на населението в града.

Но Хопкинс споделя, че е наясно защо има съпротива срещу промяната.

"Винаги се опитваш да предпазиш мястото, на което работиш. Когато хората ти кажат, че правиш нещо грешно, ти отричаш, не искаш да признаеш грешката си", обяснява той. Билъпс е на същото мнение: "Имаме две фракции - едните искат промяна, другите искат да се придържат към зоната си на комфорт".

Някои полицаи са гневни относно критиките, които понасят. Те са обидени, че всички са поставени под общ знаменател, че са наричани животни, че хората искат те да се срамуват от професията си. Във Facebook групата Blue Lives Matter, насочена към защита на полицаите, има над 2 милиона последователи. Според хората, които са се присъединили, полицията има нужда от "симпатия" за това, че върши толкова трудна работа.

"Наистина е трудно, казва Робърт Маккормик, пенсиониран полицай. - Всеки иска прост отговор, но няма такъв. Има много трудности дори и с реформи, които звучат разумно."

Според него, средствата за полицията не трябва да се намаляват, а да се вложат в по-добра подготовка и алтернативни ресурси. Все пак всеки трети американец притежава оръжие, а това излага полицаите на сериозен риск.

В крайна сметка, промените, които се случват в самите отдели, влияят на дългосрочните резултати, смята Билъпс.

"Ключовото сега ще е да има промени в отделите. Когато говорим за чернокожи или латиноамерикански офицери, трябва да имаме предвид, че те патрулират в същите квартали, в които са израстнали. Така много от младите черни офицери виждат това по различен начин", обяснява той и допълва: "По-важното е полицейските управления да "научат нов език. Те трябва да преминат в 21 век."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Като нашите преди 3 години
Това е следващата не малка,а голяма крачка към превръщането на полицаите в безлични същества. Ще станат наритани и наплашени като нашите - бой по белите и привилегии за тъмните.
32
0
 
0
 
! Отговори
Професор Тюхчев преди 3 години
Как какво - и те като българските си колеги мислят че са им малки заплатите за всичката работа която вършат, колко вандалски прояви предотвратиха , колко статуи спасиха от поругаване , хахахаха,
31
0
 
1
 
! Отговори
до R преди 3 години
Василев се мисли за умен по Ефекта на Дънинг-Крюгер, когато някой е толкова про ст, че не може да осъзнае колко много е пр ост и затова се мисли за умен. Вследствие на което тръгва да ръси акъли.
30
0
 
0
 
! Отговори
R преди 3 години
До ВасилевДОбре че си ти, Василев, да отвориш очите на простите хора. А ти какъв си точно. Нов гражданин, горд селянин или просто някой си.
29
2
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Хубава снимка сте сложили. Сложете сега една подобна и на нашите....милиционери, за да ги сравним. Шкембетата де
28
5
 
5
 
! Отговори
... преди 3 години
Още като прочетох заглавието и... няма смисъл да чета надолу. "Какво мислят полицаите........"Те, полицаите, изобщо не могат да мислят. Точка.
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предлагам да премахнем полицията:-Няма човек, няма проблем! Според много мислещи глави, то полицията им е виновна за всичко. Да оставим само за няколко дни наркоманите и престъпниците да си правят каквото искат, пък после да питам народа, дали ще мие краката на някои?
26
5
 
4
 
! Отговори
Един от Юг преди 3 години
До 15ст кисело млякоЗа това България е на това дередже защото се управляваше от ******ци като теб!И каква демокрация бе дрОгарЮ като си е червен феодализъм и същите хора са сега "капиталисти" начело с пожарникаря!
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да слагат коленете върху вратовете и това е ... бах ти и престъпниците! Аз не искам престъпници в моят квартал! Аз ще направя кафе на всеки полицай който е груб с престъпниците в МОЯТ квартал.
24
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои полицаи са гневни че всички ги слагат под един знаменател.,,, Ами в една каца с мед като сложиш една лъжица изпра,, жнения какво се получава. Ще ядеш ли от тази каца меда. Така е и с вас полицаите. Един двама като се оселат и засмърдевате всички. Затова трябва един друг да се контролирате. А не като онзи дето бутна стареца който падна по гръб на главата си и докторите едвам го спасиха. Един от полицаите поиска да му помогне а този дето бутна стареца го спря. Това ли вие човещината бе.
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полоцаите масово напускат! Глупостите, които сте написали са големи глупости!
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кое е читаво русия ли.Един олигарх да те краде да ти взима парите и с тях да ходи в "прогнилия" запад.Знаеме ги Абрамович Дериспаска е нам си кой още.Ай фак оф.Тва дет не могат да понесат *** е че сега всеки си фаща сака и отива където иска да дори и ромите.
21
0
 
17
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Факт, абсолютно вярно, *** въри го обясни на "либералите". Една чернокожа жена гледах, много ясно крещеше срещу протестиращите бели - че да, нейният живот има значение, ама не повече и не по-малко от този на всеки бял човек и е проява на расизъм този лозунг . И че тя е свободна, не е жертва, живее в свободна страна...Няма кой да я чуе! Друго е да си модерен, либерал...а държавата май*ата й!
20
4
 
14
 
! Отговори
българин преди 3 години
Какво мислят те самите едва ли е от значение ! Ние Европейците.И помнещите студената война и преговорите Рейгън и Горбачов.Се считаме за Прекарани! Голяма "демокрация" я Америка,Ама не съвсем се оказа на края!Лицемерна се оказа Американската " демокрация" 30 г по късно? Събори се социализмЗ като " уродлив" за " човешкото развитие". А се оказва.Че и Американската " демокрация". Изобщо НЕ Е Била ЧИТАВА Уви! Ама го разбираме едва сега! 30 г по късно!
19
3
 
29
 
! Отговори
Анализатор преди 3 години
Това е мнението на един.....Черните са едва 12% от населението на САЩ.Колко от тях да има в полицията?Опра Уинфри,Еди Мърфи.Уил Смит,Майкъл Джаксън и т.н и те ли са дискриминирани.Черните ги мързи да учат и да се развиват,а после били дискриминирани.Те са като п*далите,само дразнят хората и ги провокират.Когато не им обръщаш внимание побесняват.
18
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво бих си мислил аз ако бях полицай? Оттук натам ще си кютам в патрулката и ако някой изнасилва жена ти до лявата ми задна гума, аз ще си ровя из фейсбука, защо ми трябва беля на главата и да се намесвам?
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ключовото" е да им се стъпи на врата, че ми дойде до гуша от тях.
16
5
 
9
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Добър вечер селяни прости!!!Грета Тумберг , това тинейджърче навърза екологията и расовата дискриминация, като важно предизвикателство за човечеството в 21 век!!!Селяни прости разбирате ли накъде върви света и къде сте вие в глобалната игра с простите задръстени провинциялни мозъци, които носите в главите си!!!???Агент Роджър Франсис!ЦРУ!!!
15
0
 
12
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Аз не прочетох мнения на полицаи, ***, а на пенсиопнирани полицаи, както винаги текста ти няма нищо общо със заглавито, но ти толкова си можеш имаш когнитивни проблеми, както съм ти го казвал и друг път.
14
6
 
5
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Не хората в Америка, ами хората в България трябва да се вдигнат на протест срещу полицаите, които си правят квот си знаят без последствия.