Канада спира АстраЗенека за хора под 55 години, иска анализ

За тези над 55 години ще се поставя след информирано съгласие
30 мар 2021 08:15,
20
Канада спира АстраЗенека за хора под 55 години, иска анализ
Снимка: БГНЕС

Здравните власти в Канада обявиха в понеделник, че спират да предлагат ваксината срещу КОВИД-19 на компанията АстраЗенека на хора под 55 години и искат нов анализ на ползите и рисковете от ваксината по възраст и пол, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Стъпката е предприета след съобщения от Европа за редки, но сериозни случаи на кръвни съсиреци, кървене и в някои случаи - смърт след ваксинация, предимно при млади жени. В Канада, където са поставени около 307 000 дози на АстраЗенека, не са регистрирани подобни случаи, отбелязва агенцията.

Националният консултативен съвет по имунизация посочи, че от известните към момента данни, има съществена неяснота за ползите от ваксината на АстраЗенека при лица под 55 години. До момента 40 процента от хората, които са получили кръвни съсиреци, са починали, но този процент може да намалее, когато бъдат индентифицирани и лекувани повече подобни случаи, отбеляза съветът.

По-възрастните хора са изложени на по-голям риск от хоспитализация и смърт от КОВИД-19, а усложненията от ваксината в тази възрастова група изглежда са по-редки, затова тя може да бъде предлагана с "информирано съгласие", обяви комитетът.

Организацията "Хелт Канада" заяви в изявление, че ще добави нови условия и изисквания за издаване на разрешения за използване на ваксини, включително "изискване към производителите да предоставят подробна оценка за ползите и рисковете от ваксината по пол и възраст в канадски контекст".

"Хелт Канада" вече е поискала такава информация от АстраЗенека. Спирането на поставянето на ваксината на лица под 55 години се отнася за двете версии на препарата, одобрени в Канада - на АстраЗенека Канада и на Серумния институт на Индия, който произвежда собствена версия по лиценз, и канадския му партньор "Верити Фамъсютикълс" (Verity Pharmaceuticals).

Много европейски държави временно спряха употребата на ваксината на британско-шведската компания АстраЗенека, докато течеше разследване на инцидентите с кръвни съсиреци по-рано този месец. Канада продължи тогава да използва ваксината, като посочи, че ползите превишават рисковете.

Почти всички държави след това възобновиха употребата на ваксината на АстраЗенека. Франция не се съобрази изцяло с препоръката на европейския лекарствен регулатор и заяви на 19 март, че ще поставя тази ваксина само на лица на 55 години и повече. Франция обоснова решението с доказателства, че кръвните съсиреци засягат по-млади хора.

Канада очаква 1,5 милиона дози от АстраЗенека тази седмица от САЩ, където тази ваксина все още не е разрешена за употреба. Канада е поръчала над 20 милиона дози от АстраЗенека и Серумния институт на Индия.

Канадските регулатори одобриха ваксините на Пфайзер/Бионтех, Модерна, АстраЗенека и Джонсън енд Джонсън. Канада е поръчала от Пфайзер до 76 милиона дози, а от Модерна - до 44 милиона. Властите се надяват да получат над 36,5 милиона дози до юли, за да могат да ваксинират с поне една доза всички възрастни, които пожелаят, до края на юни, информира Асошиейтед прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаше изказвания преди 20-30г.че хората м/у 55-65г. ще станат воденичен камък за свет.икономика и околна среда...
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е това не мога да го разбера едните спират ваксината за хора над 55 години а другите за хора под 55 години,не може ли да седнат и да се разберат коя ваксина за кого е и да спрат да тровят хората...
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази ваксина трябва да се спре и забрани употребата и. Много хора след ваксинация се тръшкат и не са добре. Буквално по 10 дни са на легло и берат душа. Все едно са заразени с истинския Ковид вирус. Други са с усложнения в болница. Всичко това се прикрива много и изобщо не се дава гласност, до като не почине някой. Такава *** и такава агитация за тоя б оклук на Астра зенека е нетърпима. Господ си знае работата рано или късно връща и то многократно....
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мразя ваксърите
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес пристигна Модерна.Защо не обявят на кого я поставят както не обявиха на кой поставиха последната пратка Пфайер.?Защото пак ще е за свои хора .Ако някой се добере до тях е с връзки.За тълпата АЗенека.Искаме Пфайзер,Моферна,Спутник5 или китайската.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗАЩОИнтерфероните бяха модерни през миналия век, но за кратко. Страничните ефекти са много по-чести и по-тежки от тези на ваксините. Нали самите вие ще пропищите, ако започнат да лекуват с интерферони.
8
0
 
15
 
! Отговори
Do1 преди 3 години
Като твърдят че АЗ е безвредна ,защо не си поставиха нея?Нагли,отвратителни пупулисти!Не ин пука за хората.Сигурно и семействата и са с Пфайзер.
7
4
 
2
 
! Отговори
Кривондел преди 3 години
Междувременно Великобритания е ваксинирала повече от половината възрастни с поне една доза ваксина и държавата вече планира да възобновява нормалния ритъм на живот.
6
1
 
14
 
! Отговори
ХАЙДЕ ТИКВО преди 3 години
Това е твоят шанс. Отивай да я вземеш
5
21
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Червената комунистическа канадска шайка анитваксъри иска да забави борбата с пандемията в Канада. Как може да са толкова про сти не знам. Сигурно Радев ги е подучил.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв анализ от кой, фармамията ще анализира собствените си ваксини, ако комисията ги изкара лоши ваксини то комисията ще са популисти, комунисти и всякакви ще ги изкарат медиите на СЗО и Бил Гейтс и на САЩ. Закривай.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте ги на кофпомпаджията. Той от алчност и лакомия, ще натъпче с химикали и вничетата си.
2
2
 
10
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 3 години
И Канада вече реши да спести от изпращане на пенсии в тая пандемия :)Сега като боцнат пенсионерите с Астра Запека и след някою-друг месец прекратяват плащането във връзка със смъртта на получателя.
1
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що така нали у нас НОЩната шайка твърдят , че АЗ са безвредни???