Публикуваха нови 1500 документа за убийството на Кенеди, но изследователите са ядосани

Те не разкриват нищо ново за трагедията
16 дек 2021 21:00, Нели Христова
53
Публикуваха нови 1500 документа за убийството на Кенеди, но изследователите са ядосани
Снимка: Getty

По заповед на президента Джо Байдън националните архиви на САЩ публикуваха близо 1500 документа, свързани с разследването на убийството на президента Джон Ф. Кенеди през 1963 г., съобщават от CNN.

Но новите документи не дават никаква нова информация на онези, които изучават трагедията, сполетяла страната на 22 ноември 1963 г., когато Кенеди е застрелян от Лий Харви Осуалд.

Разочарованите изследователи, занимаващи се с убийството на Кенеди казват, че няма нови неща, които са научили от документите, публикувани в сряда. Огромното мнозинство от почти 1500 документа, публикувани от Националния архив като нови, изглежда са дубликати на публикувани по-рано документи, като сега са разкрити само няколко редактирани думи - често името на служител на ЦРУ или местоположението на станция на задгранична агенция. Но тази информация следователите вече бяха сглобили сами. Някои документи нямат никакви промени, пишат от CNN.

Все още има 10 000 документа, частично редактирани или задържани изцяло, които няма да бъдат видени по-рано до декември 2022 г. съгласно заповед, издадена от президента Джо Байдън през октомври. Това удължи горчивия дебат между федералното правителство и изследователи на Кенеди, които твърдят, че ЦРУ, ФБР и други агенции за национална сигурност непрекъснато възпират освобождаването на документите, упълномощено от Конгреса.

"Винаги ни казват "следващият път",  оплаква се Лари Сабато от Университета на Вирджиния, водещ изследовател на убийството. Той нарече редакциите, които бяха премахнати в изданието в сряда, "минимални и безполезни". "Причината да е толкова важно не е толкова, че ще намерим димящ пистолет, който променя цялата теория за това кой е убил Кенеди", казва той. "Липсата на прозрачност и фактът, че получаването на тези документи след 58 години е като вадене на зъби – това ви обяснява защо имаме толкова много теории на конспирацията."

Последният транш от документи беше чакан с нетърпение от историци и други, които десетилетия след убийството на Кенеди остават скептични, че в разгара на Студената война страдащият от психически проблеми млад мъж с поръчана по пощата пушка е единственият отговорен за убийството, което промени хода на американската история.

Документите включват телеграми и бележки на ЦРУ, обсъждащи разкритите по-рано, но никога напълно обяснени посещения на Осуалд в съветското и кубинското посолство в Мексико, както и обсъждане в дните след убийството на потенциала за участие на Куба в убийството на Кенеди.

Междувременно Байдън номинира Каролайн Кенеди, дъщеря на убития президент, за посланичка на САЩ в Австралия, съобщи в комюнике Белият дом, цитиран от Франс прес.

Тя е последното все още живо дете на убития през 1963 г. президент Джон Ф. Кенеди. По времето на Барак Обама тя бе посланичка в Япония. Номинацията й за новия пост трябва да бъде утвърдена от Сената.

Обявяването на номинацията й бе направено близо година след началото на президентството на Джо Байдън, в момент, когато сенаторите републиканци бавят процедурата по одобряване на ключови дипломатически постове.

В Канбера тя ще има за задача да засили общия фронт между САЩ и Австралия на фона на напрежението с Китай в Индийско-Тихоокеанския регион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Според мен,независимо от личните си слабости,Джон Кенеди е човек ,достоен ако не за възхищение,то за уважение и затова аз имам,може да се каже малка библиотека за него и половината отнея е за убийството.Отсявам зърното от плявата,доколкото ми е възможно и ще ви кажа-официалната версия е пълна лъжа и прах в очите,за да скрият реалните извършители.В нея липсва логика,пълнота и е в противоречие със законите на физиката.Сега казват,че е дело на Петров /Боширов -това е същата степен на достоверност!
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 43 АнонименС една дема, ционистите в сащ
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жокер: Кенеди не е убит от Лий Харви Осуалд, а от същите хора, които създадоха "войната срещу тероризма" и "пандемията".
27
7
 
3
 
! Отговори
Тоя е Предател преди 2 години
Кенеди е Предател като поп Кръстьо и Стефан Стамболов... Правел се е на силен пред руснаците и е казал че САЩ ще ги бомбардира с атомни бомби.. А в същото време Кенеди е пуснал н.е.г.рите- м.а.й.муни да ЗАВЗЕМАТ САЩ. И е дал ПРАВА на н.е.г.рите- м.а.й.муни, както на ИСТИНСКИТЕ американци.. Затова и истинските американци са уб.или ПРЕДАТЕЛЯ- Джон Кенеди.... В България трябва да уби.ят предателя Бокл.ук Борисов заедно с м.а.й.муната- Сисиньо, на която оня дал български паспорт..
26
3
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Президентът на САЩ - Джон Ф. Кенеди е бил убит от евреин, убийството му е било заснето от евреин и се е готвел преврат - САЩ да бъдат оглавени от еврейска администрация и да станат новата Сионска държава. Но в последният момент всичко се е разсъхнало. Евреите, чрез директора на ЦРУ (тогава Едгар Хувър), хвърлят вината в/у кубинските комунисти и в/у Мафията. Друг евреин застрелва убиеца за да не проговори. Истината за еврейския заговор и убийство на Кенеди никога няма да излязат наяве...
25
0
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
В България има и друг "паметник"-на американските авиотерористи!
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Роналд Рейгън има снимки с някой от вождовете на талибаните които по негово време са били муджехидини ;) Много хора го смята да баща на талибаните но по него време е искал СССР да получи своя Виетнам за да не изглежда че само САЩ си губи войните. Има и един друг кофти момент с Роналд Рейгън . Продавал е наркотици в САЩ за да финансира никарагуанските контри . Този талибан и наркопласьор сега има паметник в България :)))
23
1
 
8
 
! Отговори
ТЕР преди 2 години
Всичко е ясно: Путин е убил Кенеди!
22
0
 
11
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
И преди да ви оставя на собствените размишления, защото "Времето е пари", ще ви подскажа, че "убиецът на Кенеди" (Харви Осуълд) е Емигрирал от САЩ /Имигрира в СССР/, жени се за рускиня и се връща в САЩ. Хората, които са го познавали, и с които е ходил на лов, са заявявали, че е много слаб стрелец. Очевидците в Далас, където е отстрелян Кенеди, със свирепа упоритост са твърдели, че са чули ТРИ (3) изстрела, един след друг. Няма как Осуълд да е мултиплицирал. Това става само в Сай-Фай филмите.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Убиха него, убиха брат му Робърт, ко да си приказваме, СЛУЧАИНОСТ може би :)))
20
1
 
5
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
До Рикиджия Северозапад /// Абсолютно НЕВЪЗМОЖНО !!! Два дни преди убийството на Андрей Луканов, цялата тайфа - от Илия Павлов, който отседна в Уошингтън DC, а Димата, Карамански, Мадожвците, ПОЛИ ПАНТЕВ и останалите измислени мафиоти - на територията на Ню Йорк и останаха във Форест Хилз, район в Куинс още два дена, замезвайки и пийвайки в Бистро-Метро, ресторант на арменския българин Хачик Гарабедиан. Това за протокола. ;)
19
0
 
7
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
До (-_-) Колега, никой НИКОГА не може да отрече факта, че Джон Уинстън Ленън е застрелян от Марк Дейвид Чапмън, до Сентръл Парк - ако сте ходили някога в Манхатън - където е центъра на Ню Йорк - The city that never sleeps / Градът, който никога не заспива и убиецът е задържан на място, а очевидците са десетки, докато също десетки са очевидците как Лий Харви Осуълд е застрелян от Джак Раби, но никой НЕ е видял снайперистите отстреляли Кенеди, защото се е стреляло от ТРИ места. ;)
18
5
 
2
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 2 години
Луканов го уби Поли ПантевДимата Руснака го уби група на Бай МилеВасил Илиев също е поръчан от Маджо на Бай Милекнигите на Георги Стоев - БГ Кръстника, БОКО, Маджо и Маргините
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че нали го има филмчето на Запрудър и всичко ясно се вижда.
16
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пентагона , СССР и кубинската криза имат основен дял в убийството на Кенеди. Той не е трябвало да поддава на пентагона и един руски предател които са настоявали за кубинската криза. Бил е слабохарактерен и лицемер ;) Нещо като боко тиквата.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кенеди е последния истински президент, затова го убиха :)))
14
1
 
1
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
*Доста наивен
13
1
 
11
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Кенеди е бил доста да смята, че ще може да изобличи тези, които се смятат за истинските 'господари' на света. Има една реч препоръчвам на всички да я чуят: cutt.ly/hY1cDlf година две след това му видяха сметката. Подобна реч държи и Джон Ленън и той има същата съдба уж някакъв луд го застрелял.. Нали?
12
1
 
11
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
ОК. Никой не търси конспирации, защото дори и да ги търси НЯМА да може да ги намери. ВСИЧКИ документи на комисията Уорън ОТДАВНА са на сигурно място. Волтовете на ЦРУ мълчат и дори президентът или ДИРЕКТОРЪТ НА ЦРУ да ги изискат, съответната служба НЯМА да ги представи. Вече има няколко подобни случая. Това е все едно в БГ някога някой да разбере кой уби Луканов и плеядата от "децата му" И. Павлов, Димата -Руснака, Васил Илиев и останалите от плеядата, които бяха успешно гръмнати.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Оня 13 Мда, даже знаем, че сте тррол :)