3 паднали самолета за 8 дни. Просто съвпадение?!

Чисто математически това не е толкова невероятно
Обновена: 27 юли 2014 21:42 | 27 юли 2014 19:57,
59
3 паднали самолета за 8 дни. Просто съвпадение?!
Снимка: Reuters

462-ма души загинаха са малко повече от седмица при самолетни катастрофи – при все, че този транспорт е считан за най-безопасния на планетата.

Малайзийски Боинг беше свален в Украйна, а два самолета се разбиха в Тайван и Алжир съответно 6 и 7 дни по-късно, припомня БиБиСи.

Такава честота на драматични инциденти неизбежно предизвиква сериозни притеснения за сигурността на въздушния транспорт.

Харо Рантер, директор на Мрежата за авиационна безопасност (описваща детайлно всички самолетни катастрофи), счита, че такава драматична поредица от събития не е нещо необичайно.

Той посочва, че само от 1990-та година насам има 45 дати, в които са регистрирани 2 или повече катастрофи на самолети.

В 105 случая е имало фатални инциденти в последователни дни. Рантер дори твърди, че е по-вероятно да има две катастрофи в два последователни дни, отколкото през по-голям интервал от време.

Експерти посочва т.н. Поасоново разпределение в опит да обяснат подобна зависимост.

Професорът по статистика Арнолд Барнет внася яснота: “Да предположим, че средно на година има по един инцидент, тоест шансът за катастрофа във всеки един ден е 1 към 365. Ако има катастрофа на 1-ви август, шансът за друга на 2-ри август е 1 към 365. Но шансът за инцидент на 3-ти август е 364 към 365 умножено по 1 към 365 (тоест по-малък), защото катастрофа в този ден може да има само ако такава вече не се е случила на 2-ри август”.

По тази логика с всеки изминал ден от самолетна катастрофа шансът за нова намалява.

“На пръв поглед изглежда неинтуитивно, но заключението е базирано на теорията на вероятностите”, категоричен е професор Барнет.

Всяка година в инциденти с пътнически самолети загиват около 500 пътници. През настоящата година тази граница вече е премината с около 200 и според БиБиСи едва ли в следващите месеци ни очаква вълна от самолетни катастрофи.

Професор Барнет изтъква, че през април, май и юни не е имало нито един фатален инцидент в света, свързан с комерсиален полет.

Той изчислява, че в развитите страни шансът човек да загине в самолетна катастрофа е 1 на 25 милиона. “Далеч по-вероятно е едно дете във Великобритания да стане премиер, отколкото да има фатален край при инцидент със самолет... по-вероятно е това дете да стане олимпийски златен медалист или да получи Нобеловата награда за физика”.

Дори и в най-бедните страни по света шансът за гибел при самолетен полет е 1 на 750 хиляди.

Конкретно за скорошните три фатални инцидента за осем дни, проф. Дейвид Шпигелхалтер изчислява, че има доста голяма вероятност – 6 към 10, подобно нещо да се повтори в следващите 10 години.

За същия период Шпигелхалтер се наема и с друга прогноза: “Ако има повече от една катастрофа в рамките на 8 дни, то максимумът ще бъде точно 3”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NQMA I DUMA CHE E SYVPADENIE,NO ZASTO LI SE SLUCVA SAMO S BOING NE I S SAMOLETITE NA ES OT TIPA A 310 I T,N, TUK IDVA EDENA RAZLIKA V POLITIKITE I TEXNOLOGIITE I GOVORI V POLZA NA ES KAK MISLITE?KOITO MISLI ZLO ZLO GO I STIGA SYVPADENIE,
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако падне 1 самолет имаме трагедия, при 3 вече говорим за суха статистика
45
1
 
3
 
! Отговори
aaaaa преди 9 години
Не е задължително. Всеки ден стават автомобилни катастефи. Даже и в момента като пиша се случва някаде. Съвпадение?
44
0
 
8
 
! Отговори
reslity преди 9 години
Животът не е статислтика обаче...
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кво съвпадение,направо си е вражеско нападение!
42
3
 
3
 
! Отговори
TE komuNISTITE преди 9 години
До АнонименDOYDOHA OT SVINARNICITE I SEDNAHA ZAD BURATA KATO V 40 BEZOTGOVORNI DNI IZTREBIHA CVETA NA BUlRGARSKATA NACIA I IZKRADIHA SUS CHUVALI PARITE OT BANKITE KETO I SEGA GO PRAVJAT
41
5
 
44
 
! Отговори
???????????????????? преди 9 години
-----------------3 паднали самолета за 8 дни. Просто съвпадение?!--------------НЕ не е съвпадение......И САЩ много добре го знае това.Където те имат интереси--там хората започват да си задават въпроса--съвпадение ли е? Съвпадение ли са войните,самолетните катастрофи,арабската пролет,фалити на цели държави,финансово робство,концесии,легализация на дрогата и педерасията,инцеса и педофилията,моралният упадак и т.н. Е дали е съвпадение това???????????
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Aко стaтистикaтa кaзвa 1към 25 млн при рaзвитите стрaни, сaмо ще продължa логикaтa. 90% от терористичните похищения се свеждaт върху шеиди, отврaтителни полупримaти с промити мозъци, мечтaещи зa девственици. Остaнaлите 10% сa вероятно други ***. Знaчи при премaхвaнето нa първия фaктор, се нaмaлявa възможносттa товa дa се случи в пропорция, рaвнa нa относителнaтa чaст или 25 млн рaзделено нa броят случaи от aднa десетa.Изводът е: Нямa девственици, нямa шеиди
39
1
 
25
 
! Отговори
неамдуми преди 9 години
Чета много интересни статии като за човек, който ще лети в 3 часов полет след 2 дни...
38
4
 
21
 
! Отговори
без пардон преди 9 години
Според Цру това не е случайност. Лично Путин ги е свалил всичките!
37
0
 
19
 
! Отговори
АЛА БАЛА преди 9 години
"Чисто математически това не е толкова невероятно"-А ЧИСТО ФИЛОСОФСКИ Е ИНТЕРЕСНО КАК ДОСЕГА НЕ СЕ Е СЛУЧВАЛО.
36
0
 
7
 
! Отговори
Ценов преди 9 години
Статистиката е много проста, примерно при N полета годишно има Q катастрофи. Вероятността да се случи следващата е Q/N по 100 в проценти. При увеличение на полетите се увеличават катастрофите.
35
2
 
4
 
! Отговори
EU преди 9 години
KOI E NAI-DOBRIAT KOMUNIST ?
34
4
 
25
 
! Отговори
FMC преди 9 години
Е не е ли истина това, което бълват :P И защо бъркаш комунистическата пропаганда с постовете по форумите? Не може ли някой некомунист да е против идиотския Запад, където да удариш един език на съседа си при положение, че и двамата сте от мъжки пол е нормално? И нормално ли е да се налагат санкции на многомилионни държави само за това, че имат нещо против публичната изява на *** и лесбийките? Към тоя Запад ли трябва да се стремим ако не сме комунисти? Или може би към дрогираните лалета?
33
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** и комунистите са научени така още от едно време. Стане ли дума за Запада и САЩ и започват да бълват помия. Комунистическата пропаганда не е спирала. Странно защо обаче същите тези хора, които плюеха по САЩ и Запада, си пращаха децата да учат и живеят точно там.
32
3
 
22
 
! Отговори
FMC преди 9 години
Май статията е стара, защото още доста самолети паднаха покрай тия трите, а малко преди тях имаше още десетки и стотици загинали. Естествено, виновника е един. Няма как това да е съвпадение. Путин да излезе и да си признае. Да си признае, че той е копал и тунелите в ГАЗА! А каква е вероятността за седмица в Газа да загинат над 1000 човека? Аз бих казал 100 на 100, макар да съм учил само 2 семестъра статистика.
31
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съвпадения няма злото е ЦРУ и САЩ..
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
I SAMOLET DA PADNE OT NEBETO I METEORIT I L...A..INO ONQ E VINOVEN TYI RECHE OBAMA XUISEIN
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NALI SI ZNAETE KOI E VINOVEN NQMA DA VI NAPOMNQME
28
0
 
9
 
! Отговори
черната кутия преди 9 години
...случайност е...риба е.. плуай..плуаи