Независима руска телевизия излъчва от апартамент

Всичко започнало с една анкета за Ленинград...
Обновена: 27 дек 2014 13:46 | 27 дек 2014 13:32,
186
Независима руска телевизия излъчва от апартамент
Снимка: Reuters, архив

Една стая, едно бюро, висок стол и лампи, закрепени на стените със скоч. Единствената независима руска телевизия "Дожд" ("Дъжд"), критикувана от Кремъл, вече излъчва от апартамент. Причината е, че екипът й бе принуден да напусне луксозния си офис, разположен в непосредствена близост до Кремъл, информира Франс прес.

"Вселената ни бе сведена до един апартамент", оплаква се Мария Макеева, заместник-главен редактор на частната телевизия, която преди имаше десетки предавания, но сега се е съсредоточила върху информационни предавания.

Каналът, който единствен предаваше пряко демонстрациите на опозицията срещу режима на Владимир Путин, преживя най-тежкия си момент, когато през януари изгуби близо 80 на сто от близо 15-те си милиона зрители, след като спря да бъде излъчван почти на цялата територия на Русия.

Основните кабелни оператори в страната отказаха да разпространяват "Дожд" след полемика около анкета на канала сред неговите зрители за обсадата на Ленинград по време на Втората световна война, когато градът изгуби две трети от жителите си. Те починаха от глад, студ, изтощение или станаха жертви на бомбардировки.

В проучването каналът попита зрителите си и хората, използващи интернет, дали съветските власти не е трябвало да предадат този град, който днес се нарича Санкт Петербург, на нацистка Германия, "за да спасят живота на стотици хиляди души".

Този въпрос предизвика вълна от критики сред политиците. Редица медии окачествиха анкетата като "светотатствена". Ръководството на телевизията се извини за "неправилната" формулировка на въпроса и анкетата бързо бе свалена от сайта на "Дожд".

Говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков обаче заяви, че телевизионният канал "е прекрачил червена линия".

С това започнали бедите на телевизията. През март собственикът на помещенията, където се помещавали студията на "Дожд", поискал те да бъдат освободени. Журналистите намерили нови, но не за дълго, защото и техният собственик поискал да напуснат. Така от началото на декември телевизията предава от апартамента на един от служителите й.

Приходите на "Дожд" също рязко се свили, най-вече след приемането на закон, който забранява на платените телевизии да излъчват реклами. При все това каналът успял да привлече 8 милиона зрители благодарение на кампания за индивидуален абонамент.

"Според мен основната цел е да се направи така, че смъртта на нашата телевизия да прилича на кончина, предизвикана от икономически причини, а не политически", коментира Марина Макеева.

"Федералните канали водят идеологическа война и разпространяват държавна пропаганда", допълва помощник главният редактор на "Дожд".
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
0
 
! Отговори
до 1515 преди 9 години
хахаха, ***, не кончина - кьорчо
121
0
 
0
 
! Отговори
Орлин преди 9 години
До АнонименСрещу когото и да кажеш нещо обидно, ще те съдят. И срещу мюсюлманите не можеш да говориш, ако това те успокоява.
120
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"независима телевизия""милионер започнал от нулата""защита на човешките права".........и разни други изрази са за лица ПОД 18 години :) да впечатляват *** :)
119
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 9 години
Тази телевизия е точно толкова независима, колкото сте и вие, на един и същ господар служите.
118
0
 
8
 
! Отговори
1515 преди 9 години
до 166не се родил американският президент които ще види кон4ината на русия
117
12
 
3
 
! Отговори
73 до славянин преди 9 години
"Сещаш ли се за Брадли Манинг и Едуард Сноудън!?"Те не са медии! Те са офицери-престъпници, които изменят на подписан договор и дадена клетва. В свободния свят медии санкционирани няма."в затвора за 25 години"Това го пише в договора му и никой не го е карал да подписва.Поне не е отровен с полоний, както правят руските им колеги и за по-малки прегрешения...Остави белите кахъри на Америка, виж руската кочинка - тя е проблемът.
116
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да зададеш такъв въпрос е мега нагло и тъпо,после свобода на словото...Все пак това е Великата Отечествена Война!
115
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До РечникЗа Сталин се съмнявам че е бил гей но ти със сигурност СИ!
114
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По 24 часа на ден върви пропагандата на поклонниците на мамона срещу Русия, но това не променя положителното отношение на 95 процента от българите към братския руски народ. Даже още повече хора проглеждат и виждат загниващата демокрация или евроатлантическото ционистко робство и скоро ще му се противопоставят. ДОЛУ САЩ, ДОЛУ ЕС, ДОЛУ ФАШИЗМА!
113
2
 
9
 
! Отговори
Малко пояснение: преди 9 години
"***"-----ОЗНАЧАВА -ДЖ.СОРОС ---БЛИЗЪК ПРИЯТЕЛ НА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ/..комуниста 3-поколение/..И НЕГОВ СЪТРУДНИК В ПРЕВРАТА НА 10.11.89г.МАКСУЕЛ---ПЕРАЧА НА КОМУНИСТИЧЕСКИ ПАРИ В БЪЛГАРИЯ ---СЪЩО ДОВЕРЕНИК НА А.ЛУКАНОВ!ЗАТОВА И ДВАМАТА СА В ГРОБА ----ЗА ДА СЕ СКРИЯТ СЛЕДИТЕ НА ПАРИТЕ НА БКП!
112
8
 
11
 
! Отговори
Речник преди 9 години
*** значи комунист.Комунистите винаги са били финансирани от еврейски организации.Даже "революцията" на Володя е била с еврейски пари платена.Самият Владимир е бил масон 33-та степен, нещо, което комунистите много крият.Отделно е бил гей, както и Йосиф.Така че тези писаници срещу гейовете и Сорос са малко лъжливи.
111
3
 
7
 
! Отговори
Виц 2 преди 9 години
Другият студент на другият ден вижда Горбачов да се тазхожда по центъра и веднага се хвърля пред него и започва да яде трева.Какво правиш? - го пита Горбачов.Ами беден съм, студент съм...Абе как може тук на центъра да ядеш трева? Тя тук е ***, отиди в покрайнините...
110
4
 
6
 
! Отговори
Виц 1 преди 9 години
В Москва по време на перестройката един студент вижда друг.Какво правиш? От къде са тези нови дънки (дънките едно време бяха лукс и се продаваха само в корекомите)?Ами гледам вчера Рейгън се разхожда по центъра на Москва и веднага се мятам пред него и почвам да паса трева. Той ме гледа учуден и казва "Какво правиш?", а аз му отговарям "Гладен съм, студент съм." и той бърка в джоба си и ми дава 100 долара "Ходи някъде да се нахраниш.", и така си купих дънки.Другият студент на другият ден виж
109
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един виц от едно време.Говорят си Рейгън и Горбачов.Рейгън:- При нас има демокрация. Веки може да отиде до оградата на Белия дом и да изкрещи "Долу Рейгън!".Горбачов:- Ха! И при нас има демокрация. Всеки може да отиде до оградата на Кремъл и да изкрещи "Долу Рейгън!".
108
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Телевизията на Сорос и ЦРУ.. господарите да и купят помещение нали са бабаити и богати..
107
10
 
9
 
! Отговори
руский троль преди 9 години
Най-независимата телевизия е Russia today, от вестниците най-харесвам Правда и Комсомольская газета.
106
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 141 МАСОВИЯТ ЧИТАТЕЛ НЕ СИ ЗАДАВА ВЪПРОСА_защо знам всичко за лошата Америка,а в Русия всичко е наред.Там не подслушват т.е.не правят лоши неща.Няма общество в което да не се подслушва...ИМА ОБЩЕСТВА В КОИТО ЗА ТОВА НЕ СЕ ГОВОРИ ,ПРОСТО Е ТАБУ...кои според теб са по прогресивни?
105
4
 
7
 
! Отговори
един българин преди 9 години
До: номер 138Аз драги ми господинчо, за твое сведение съм бил в САЩ и съм пообиколил доста там.За твое сведение, не съм си купувал книга на Ноам Чомски или Фидел Кастро, просто защото не съм изпитвал потребност.За сметка на това обаче присъствах на един семинар организиран от ирландската ИРА и на изхода когато свърши срещата събираха помощи за режима на Фидел Кастро. Помня и че използвах вестници на американската комунистическа партия за амбалажна хартия защото ги раздаваха безплатно.
104
0
 
0
 
! Отговори
един българин преди 9 години
До: Номер 136А ти гледай филма "Майкъл Мур мрази Америка".
103
1
 
1
 
! Отговори
един българин преди 9 години
До: номер 132Престанете да си измисляте неща а вместо това проверете първо какви факти има налице и пишете само за тях.Фактите: НКВД провеждат съвместно с ГЕСТАПО поредица от срещи на територията на Полша предвид съвместната окупация. Целта на срещите е как да съгласуват арестуването и разпитите на общите им врагове.РККА и Вермахта провеждат съвместен парад в Брест-Литовск по случай "победата" над полските фашисти. Извинявай но аз съм ги виждал тия кинокадри, а ти какво си видял???