НАТО иска Украйна и Грузия за стабилни партньори

Русия е неделима част от безопасността на Европа
8 юли 2016 14:00,
84
НАТО иска Украйна и Грузия за стабилни партньори
Снимка: Reuters, архив

НАТО ще предложи с Украйна и Грузия да се установи тясно сътрудничество като с партньори, каза генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на експертен форум във Варшава на тема "НАТО в защита на мира: 2016 и след това", организиран в рамките на започващата днес в полската столица среща на върха на НАТО, предаде ТАСС.

НАТО ще продължи тясното си сътрудничество с Украйна и с Грузия като с партньори, но неизменен остава принципът за "отворените врати" в алианса, каза той.

Столтенберг припомни, че Украйна е взела решение за продължаване на реформите и действа с намерение да стане член на алианса, тъй като модернизира отбранителната си промишленост. По отношение на Грузия Столтенберг припомни, че тя иска членство в НАТО и че алиансът поддържа усилията за реформиране на грузинските въоръжени сили и привеждането им към стандартите на северноатлантическия пакт.

Алиансът трябва да остави отворени вратите си, ние сме длъжни да приемем онези, които ще изпълнят всички условия, каза Столтенберг.

За Русия той заяви, че тя е неделима част от европейската безопасност.

Пред участниците в експертния форум Столтенберг потвърди, че днес ще бъде взето решението за разполагане на четири батальона на НАТО в Източна Европа на ротационен принцип в Литва, Латвия, Естония и Полша. Това ще гарантира, че нападение срещу една от страните от алианса, ще бъде посрещнато с отговор от всички страни, каза той. Столтенберг потвърди също, че в Румъния ще се сформира многонационална бригада, която ще укрепи "нашите позиции в югоизточната част на алианса, ще увеличи защитата от хибридни заплахи, кибератаки и от удари на балистични ракети, идващи отвъд пределите на евроатлантическото пространство".

Столтенберг каза, че всички предприети мерки имат отбранителен, пропорционален и прозрачен характер и отговарят напълно на международните задължения на алианса.

Генералният секретар каза заяви също, че НАТО ще увеличи сътрудничеството си с ЕС по въпросите за миграцията, хибридните заплахи и кибератаките.

Пред участниците в дискусията полският президент Анджей Дуда каза, че Брекзит може да доведе до увеличаване на активността на Великобритания в алианса. Парадоксално, но ролята на Великобритания и нейната активност в алианса може да се увеличат при Брекзита. Обединеното кралство може да поиска да компенсира своя изход от ЕС с активност в друга международна организация, каза Дуда.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До ГУРБЕТЧИЯ 76Не ти се отдава Езипови език Гурби.Да си го кажем в прав текст АКО РАШКИТЕ БЯХА ВЛЕЗЛИ В УКРАЙНА НА ВСЕОРУЖИЕ (както е израза) КОНФЛИКТА ОТДАВНА ДА Е ИСТОРИЯ.
57
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До kokospa 73Да те светна как действа противолодъчен самолет.Решаваме че в точка ХУ ще търсим подводница. На еди колко си километра от там се хвърля първия буй и след това по спирала до централната точка ХУ където се пуска "КВАКЕР" тоест Активен буйНачини за засичане на подводница. По време на спиралата от магнитния датчик или от пасивен буй ако подводницата се движи. Ако седи неподвижно най-накрая Квакера ще излъчи сигнал който че освети подводницата и ще се засече от пасивните буюве
56
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До kokospa 73Коко не се прави на НЕИНТЕЛИГЕНТЕНЕфективността на един противолодъчен самолет зависи от какво? Неговите средства за засичане и поразяване на подводници. Ту 142 носи 400 буя освен това има противолодъчни бомби и торпеда. А това че е направен въз основа на стратегически бомбер не въз основа на пътнически лайнер му дава автономия която дори новия Посейдон няма 5200км обсег срещу максимална далечина от 8300км за американеца без дозареждане.
55
0
 
1
 
! Отговори
kokospa преди 7 години
До БобиТи на това ли викаш модерен самолет?двигателите на който ги чуват американските подводници потопени на 300мтра!?!/Мислех че ще споменеш бракуваните Ил-18Д-превърнати в Ил-38 дето индииците отказват да летят стях поради високото ниво на шум пречещо на елетрониката модел 1995....
54
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До kokospa 70Коко в момента Сирия няма единна ПВО система има 3-4 летища които се защитават и то от максимално стари системи(освен руската Лактатия) защото реално са под артилерийски обстрел. Съвсем различно ще е положението ако нямаше гражданска война и радарите трябва да внимават за опасности само от направление на ИзраелОсвен това Дамаск е на реално 60 км от границата. Дрон летящ на 10 000м височина може Оптически да разузнава на 150км а Радарно на 250. Тоест дроните летят над Израел
53
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До kokospa 70Ту-142 1968гпоследна модификация М4Обсег на действие 5200 километра без дозареждане(с дозареждане поне две денонощия във въздуха) произведени над 100 броя. Радар, противолодъчни бомби и торпеда, електромагнитен датчик и плаващи сонарни активни и пасивни буюве.
52
1
 
1
 
! Отговори
kokospa преди 7 години
Може би заради това дроновете на Израел се разхождат спокойно из Сирия!А от миналия месец и разположените в Италия американски такива!Само САЩ вече имат над 1700 дрона на въоръжение.Нека Расииката си построи модерен самолет за борба с подводници Р-8А(без аналог) и тогава да претендира за голяма морска сила.Че онова корито Кузнецов даже за филмов декор не става.
51
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До kokospa 66Защо смяташ че ПАНЦИР получи такова разпространение по света и в Русия? Защото САУДИТСКА АРАБИЯ ПЛАТИ НА РУСНАЦИТЕ ДА И РАЗРАБОТЯТ ЛЕК УНИВЕРСАЛЕН ЗРК КОМПЛЕКС.Оказа се много успешен. Сега Рашките го произвеждат за себе си масово на РЕАЛНО ПРОИЗВОДСТВЕНА ЦЕНА. Оптимизиран е да стреля по твоите любими безпилотни дронове.Новия модел има само една екстра втори камион който носи още няколко дузини ракети които се управляват от основния комплекс. Стреля стреля колкото ще - 48 ракети
50
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До kokospa 66Метров трикординатен наземен радар НЕБО - открива всички стелт защото те са оптимизирани за да се крият от сантиметрови радари(95% от всички произведени в света)РЕБ анализи / ПАСИВЕН РАДАР (наследници на Чешката ТАМАРА) няколко различни модели и модификации. Засичат дори само радиовисотомерите на самолетите които летят следвайки релефа на малка височина. Системата ЛИНК 16 е любима цел - без нея НАТО самолетите не могат да обменят инфо. Не я забиват но знаят къде са самолетите.
49
1
 
1
 
! Отговори
kokospa преди 7 години
До Боби Нека първо си направят аналози на E-2C,CV-22 Osprej,RQ-4B ,MQ-1CGray eagle,F-35B-вертикално излитащия!За новите дронове въобще няма да говорим-там братята нямат дори картинки Х-47В и космическия Х-37дето този месец направи 1480 дни в космоса.А тоягите ги запазете за разходки из тайгата-доста китайци вече се разхождат из тях!!
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Блгодарение на агресивната терористична военна организация на хомосексуална основа, светът върви към ядрена война последна за човечеството на земята.
47
0
 
2
 
! Отговори
до 63 преди 7 години
Май обичате да ви " оправят" с чепата тояга.....
46
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 63РФ, Китай, Индия я извадете по една голяма бухалка че май САЩ и тези дето са решили да ги следват в глупостта им май само от това разбират.
45
1
 
6
 
! Отговори
тт преди 7 години
Този само на приказки укрйна стана бедна победна от такива като него нато там кой събран които искат да убиват
44
0
 
3
 
! Отговори
до 45 преди 7 години
Защото и двете с разтворени гости да погълнат едните искат Молдова, другите Беларус. Поляците доста се облажиха в Ирак за да им харесва войната.
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СтолтенБУРГЕР по тъъпо не се е раждало от 200г.Нова версия на counter strike "Лов на полисмени" https://youtube/watch?v=STso0UMDDRQ#t=37Звука между небостъргачите е уникален Каним всички
42
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 57Ано Умни какво стана с Гърция когато външния и дълг надхвърли брутния вътрешен продукт? ФАЛИРА. В момента дори САЩ ДА СТАНАТ ПАЦИФИСТИ И СЪВСЕМ ДА СЕ ОТКАЖАТ ОТ ВОЕННИ РАЗХОДИ пак не могат да спрат пречупят тенденцията да расте Външния и Вътрешен дълг.Тоест рано или късно ХАмерика ще ФАЛИРА. Надявам се да е по-късно че да има време да се подготвим за катаклизъма(ФИНАНСОВ).
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТО иска *** не и стиска!С тия меки ръчички....
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
скоро ми се струва че руснаците ще запеят песента СТАВАЙ СТРАНА АГРОМНАЯ и тогава да видим тия натовци къде ще се крият
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТОВците ли? Хе, хе... те се замерят с химвита посред ясен ден и комфортно топличкоА "непрофесионалните" руснаци тренират десантиране на арктика на -40 при лоша видимостезнамо кой е технологично по-напреднал :)