Полша с таван на пенсиите за ДС-арите си

Това ще спести на бюджета около 30 млн. евро годишно
12 юли 2016 21:35, Анисия Иванова
25
Полша с таван на пенсиите за ДС-арите си
Снимка: Bulgaria On Air

Полското правителство иска да намали пенсиите на 32 000 бивши офицери от разформированата тайна полиция на комунистическия режим и да ги съобрази със средното ниво на пенсиите в страната, съобщи вътрешният министър Мариуш Блашчак, цитиран от Ройтерс.

"Така решаваме проблем, който не е бил решен от години", каза той на пресконференция във Варшава, обявявайки пенсионната реформа в системата на МВР. Тези мерки трябва да бъдат одобрени и от парламента, в който управляващата дяснонационалистическа партия "Право и справедливост" има мнозинство, пише БТА.

Това ще спестява на бюджета 135 млн. злоти (около 30 млн. евро) годишно, като се наложи таван на пенсиите на бившите комунистически служители. Таванът ще бъде равен на средната пенсия за страната, обясни министърът.

"Това ще бъде израз на социална справедливост. Офицерите от тайната полиция и репресивния комунистически апарат все още получават високи пенсии. Нашият проект поправя тези грешки", посочи Блашчак.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Принципно е несправедливо да не получаваш пенсия отговаряща на осигурителните ти вноски през целия трудов стаж. Правилно ли е депутатите, министрите, вкл. премиерите, президентите и т.н. да получават пенсии за това, което свършиха през последните 26 години в България?
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ДС-арите" - кой ги измисля тези?!Поне да бяха написали ДС-истите....
17
0
 
1
 
! Отговори
истината преди 7 години
Някои институти на БАН не са научни организации, а са полицейски учреждедния, където свободата на мисълта и развитието на неудобните строго се наказва. Там още взимат секретн, нищо, че не отговарят господата професори на никави научни стандарти за титлите си. Те контролират! И печелят проекти- НАУЧНИ!
16
0
 
3
 
! Отговори
da преди 7 години
В някои Институти на БАН велики учени без научни резултати, но с ГОЛЕЕМИ ТИТЛИ също получават секретни пари. Лошото е, че и научните проекти са техни, нищо че науката е няма в проектите им. Всичко е научно иначе. И титлите и проектите. А който говори стои без пари и без ИЗРАСТВАНЕ, както казват- говори- няма да с еразвиваш шрпфесионално. ТЕ не дават- секретните от соца.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През Четвъртото Хилядолетие такива грешки и несправедливости няма да бъдат допущани . Гаранция - ООН . Не таван на парите , а таван на мераците .
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да се намалят пенсиите на тия които са вземали пари за активните борци
13
2
 
4
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Тука някъде имаше статия за един дето пие много. Да не почваме със квалификациите. Ако видиш как пият финландците. Ще изпаднеш във кома само от видяното. Англичаните са последните пропадналяци, които им стигат по 10 бири, щото никога не са под един промил:)
12
0
 
4
 
! Отговори
Кон преди 7 години
Теоретично добре. Но много пият, до освиняване. Не ми върви на поляци. Има обаче от какво да се поучим. И написаното в статията няма да бъде повторено в милата страна.
11
4
 
13
 
! Отговори
болшевики преди 7 години
Най-червените болшевики са тези от тиквения герб! Пожарникарят-агент Буда е член на БКП и е бил генсек на СИК, Цецо Пудела е член на БКП и е работил в 7-мо Управление на ДС, убавата Цецка е член на БКП, даже е била член на окръжен и на квадратен комитет, Цацата е бил член на БКП, Плевелът е бил член на БКП, Близашки е бил член на БКП.
10
0
 
14
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Поляците ще си решат проблемите- те са поне два пъти по-европейци от нас !! Защо работилия над публикацията не споменава колко злоти са най-ниските и най-високите пенсии там!?!? Че и колко злоти е средната пенсия за страната ? Че да си видим осрания *** - какво преставляваме ние спрямо тях !За справедливост някаква и дума не може да става при нас !
9
6
 
14
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Селяни, сега разбирате ли защо поляците са добре, а вие зле? Селяни?Агент Калфин, ЦРУ!!!
8
2
 
12
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Имам колеги поляци. Много готини хора са. Във Полша от тая година детските за първо дете 20Е за второ 180 за трето 20. Казват ми във евро. Във злоти си е. Полша няма да се остави да бъде затрита от никого ни от немци ни от руснаци нито от задокеанската абезяна.
7
2
 
9
 
! Отговори
тука има, тука нема преди 7 години
В БГ нямаме такива, само кръвожадни и вечени червени диаманти!
6
2
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
надяам се и за Люти Мъстан да има такава политика. Стига му привилегията да пробутва Оркски език на нас !
5
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Гошо...ТъпотоКакъв преврат в полша бре : 0 Те само търсят начин как да ги стъпчат, а са мрънкали, а са им го изкарали през аналния отвор. Имат много да им връщат за репресиите в комбина с СССР срещу полския народ.
4
7
 
14
 
! Отговори
браво! преди 7 години
В България има таван за всички пенсионери. Значи всички те са работили за ДС? Браво!
3
11
 
12
 
! Отговори
тука има, тука нема преди 7 години
Това ще спести на бюджета на Полша около 30 млн. евро годишно, които ще бъдат прехвърлени за повишаване на пенсиите на всички бивши и настоящи фашисти в Полша.
2
7
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Много смела...постъпка,но малко...безразсъдна.С тайните служби шега не бива,току виж направили...переварот.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Биха могли да поразширят базата и да обхване партийни гаулайтери и членове на комапртията.