Орбан обвини Еврокомисията за Brexit-а

Решения по мигрантската криза накарали Лондон да напусне ЕС
Обновена: 21 юли 2016 19:19 | 21 юли 2016 18:16, Анисия Иванова
17
Орбан обвини Еврокомисията за Brexit-а
Снимка: БТА

Мерките, предложени от Европейската комисия за излизане от миграционната криза, станаха причина Великобритания да реши да излезе от Европейския съюз, каза днес унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от ТАСС. Той говори на пресконференция във Варшава след срещата тук на лидерите на четирите страни от Вишеградската четворка - Полша, Словакия, Унгария и Чехия.

"Еврокомисията взе възможно най-лошите решения относно миграцията, с което направи невъзможно членството на една от най-големите страни в ЕС. Нашата цел е да предотвратим нелегалната миграция. Всеки, който иска да дойде в ЕС, трябва да подава заявка за това още извън неговите граници. Ние не искаме да се отказваме от нашия суверенитет, от защитата на нашите граници. А предложенията на Еврокомисията последователно ликвидират всички тези елементи.", каза той.

След Brexit-а Европейският съюз вече не е глобален, а регионален актьор, подчерта унгарският премиер, цитиран от Франс прес. Той определи излизането на Великобритания от ЕС като драматична промяна.

Според Орбан налице е очевидна връзка между нелегалната имиграция и терористичните атаки на континента. "Ако някой отрича тази връзка, той всъщност вреди на сигурността на европейските граждани", добави унгарският премиер, цитиран от Ройтерс.

На срещата страните от Вишеградската група се изказаха за реформи в Евросъюза, отбеляза полската премиерка Беата Шидло, която бе домакин на срещата и в момента председателства четворката. "Ние се съгласихме, че ЕС е ценност, която сме длъжни не само да защитаваме, но и да променяме", тъй като в днешните условия "ЕС не отговаря на очакванията на европейците", каза тя. "ЕС трябва да се върне към своите корени, да се концентрира върху своите граждани, а не върху институциите". Не трябва да се страхуваме от налагащите се реформи, заключи Шидло.

Унгарският и полският премиер дадоха да се разбере, че имат проблем не с ЕС, а с европейските институции, отбелязва Франс прес, допълва БТА.

Чешкият премиер Бохуслав Соботка изрази надежда, че САЩ ще останат солиден партньор в НАТО, ако републиканският кандидат Доналд Тръмп спечели президентските избори, предаде ТАСС. Той визира някои изразени от Тръмп резерви относно ангажимента на Вашингтон да защитава своите съюзници в алианса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Незнам колко са задминали Руснаците, а от тоя хлеб не става нищо, вреден е и за здравето отгоре на всичко. Средна продължителност на живота 2015гРусия 70гБългария 74гВеликобритания 80г Показателна статистика за стандарта на живот
6
3
 
1
 
! Отговори
1 преди 7 години
Не разбирам защо като са почти 50:50 ще трябва да се вземе решение за излизане. Ако бяха поне 60-70% - да! Сега пак половината са несъгласни.
5
0
 
2
 
! Отговори
do 2, Венко преди 7 години
Венко, агне, по никакви показатели ЕС не е това което си мислиш, че е, защото на една регистрирана в ЕС фирма оборотът влиза в БВП на ЕС, но собствениците, кредиторите често НЕ са от ЕС. Та БВП е за ориентир и за заблуда на овчите глави като теб...
4
3
 
22
 
! Отговори
ПРАВ Е преди 7 години
Орбан е Прав .В днешния ден ЕС и БГ са сбирщина от Чиновници с ГООООЛЕМИ Заплати .Не се шегувам а е Истина .Щом в България Държавните Служители взимат за ЕДИН Месец по 5 000 евро средно , те са 800 000 човека , какво става в ЕС ?Откъде ще ги вземат ? От Данъци ? Не от Заеми .
3
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има трезво мислещи в ЕС. И това е Орбан.
2
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
**"ЕС трябва да се върне към своите корени, да секонцентрира върху своите граждани, а не върхуинституциите".ЕС винаги е бил концентриран в институциите и бюрокрацията! Не вярвам че това някога може да бъде прекратено. Откакто България е в ЕС, все слушам празни обещания за реформи и промени, но все по-зле става, особено у нас. Не знам какво по-красноречиво доказателство за безсмислието на съюза може да има от напускането на Великобритания!!
1
23
 
8
 
! Отговори
венко преди 7 години
Искат на баба си трътата!ЕС е най голямата организация по отношение на икономически показатели в света !Дори във военно отношение пак е най голямата !И един си тръгва но идват други!