Стрелецът от Мюнхен се вдъхновил от Брейвик

Али Давид готвил атаката поне от година, разкриха от полицията
Обновена: 24 юли 2016 15:50 | 24 юли 2016 15:49,
91
Стрелецът от Мюнхен се вдъхновил от Брейвик
Снимка: Bild

Али Давид подготвял атаката поне година, взел пример от амока във Винеден през 2009 и от Брейвик.

Пистолетът на Али Давид, с който той уби 9 души и се самоуби, е бил театрален реквизит, преоборудван и направен отново огнестрелен. Купен е от Словакия. Това съобщи "Зюддойче цайтунг", като се позова на следствието.

Още по темата
Това бе потвърдено днес и от полицията в Мюнхен. На брифинг говорител заяви, че момчето е готвило атаката си поне от края на миналото лято. През цялото време мислил единствено за предстоящата атака. 

18-годишният стреля с полуавтоматичен пистолет Глок 17, съобщава 24 часа. В раницата му са открити 300 патрона. Според вестника убиецът е ползвал за пример предишен амок на ученик . През 2009 година във Винеден край Щутгарт 17-годишният Тим Кречмер уби 15 души. Али Давид пътувал м. г. до Винеден, правил е снимки на мястото на трагедията.

Това означава, че е подготвял деянието си най-малко година. Другият му пример е норвежкият масов убиец Брейвик, който уби 73 души преди 5 г. Убийствата в Мюнхен станаха в деня на годишнината. В компютъра на ученика е открит "манифест"-а на Брейвик.

Али Давид е бил два месеца в болница заради психическа болест. В петък той убива в мола предимно хора близо до неговата възраст, изглеждащи като чужденци. Сред жертвите има един унгарец, един грък, трима косовари, един турчин, и един без национална принадлежност. Според медиите стрелецът се е самоубил точно до двама полицаи, които вижда до себе си.

Убиецът е играел на компютърни игри със стрелба. Забраната им се обсъжда периодично в германия и сега темата отново бе повдигната от вътрешният министър Томас де Мезиер.

Във видеозаписът, в който се вижда как убиецът се кара със съсед, свидетел на атаките, Али Давид казва: "Бях на психиатрично лечение. 7 години бях тормозен в училище, накрая трябваше да си купя пистолет и да ви избия. Сега доволни ли сте". Съседът го нарича "Кanake", което е обидната дума за турски гастарбайтер или чужденец въобще.

Ученикът отговаря: "Аз съм германец, израснал съм в Германия". После уточнява, че е живял в област с много хора на социални помощи. Полицията изхожда, че мотивите за стрелбата са омраза към чужденците, въпреки че самият убиец е от ирански произход.

Той е бил лекуван от депресия, дефицит на концентрация и социофобия.

Заради случая в Мюнхен в Германия се обсъжда затягане на правилата за продажба на оръжие. Ще се подложи на дебати и предложение армията да може да се включва при терористични заплахи или масови убийства. В момента тя по конституция има право да се намесва само при природни катастрофи. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
SOMEBODYYY преди 7 години
И откога турците и албанците са християни?
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първото име на "цар" Давид е било Али сигурно
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименОТ КОЯ ДЪРЖАВА СА МАЙКАТА И БАЩАТА НА ДАВИД?
57
0
 
1
 
! Отговори
Ман Юнайтед преди 7 години
Защото корена на проблема е, че има МНОГО невежи хора, които се чудят към коя "идея" да се "закачат". Никой, който е отгледал поне едно дете през живота си неможе да отнеме детски живот.Кой и как устрои света така, че по-голямата част от него да са ***, които немогат да си напишат и името и можеш да ги излъжеш, както си искаш е съвсем отделен въпрос и всеки го знае.Това е толкова гнусно, че просто нямам думи.Изключително съм разочарован от начина по който се води война в днешно време.
56
0
 
2
 
! Отговори
Ман Юнайтед преди 7 години
Какво значение има защитната реч на едно безмозъчно, когато решението ти е да убиеш 2 лагера с деца ? Как по точно убииството на деца реши проблемите, които той е изложил там ? Напротив задълбочи ги! И абсолютно не е нужно такива "трудове" да се пускат свободно, защото е такива заблудени псевдо-патриоти, като тебе им се възхищават и утре може да убиеш някое от нашите деца, защото видиш ли Брейвик така е направил, а пък аз съм безмозъчно, нереализирано и комплексирано същество и сега ще отмъстя.
55
1
 
2
 
! Отговори
Ман Юнайтед преди 7 години
Години наред повтарям, че да се държи жив "нещото" Брейвик е идиотщина.А това да бъде в общежитие и да има достъп до интернет - е скандално, безумно и престъпно! Акам ви на толерастията и на толекрацията.Акам ви и на медиите! За които такива неща са ХРАНА, независимо колко жално гледат водещите от екрана.
54
1
 
0
 
! Отговори
Брайвик преди 7 години
До АнонименНе сравнявай България със ЗаПадна Европа. Знаеш ли колко етнически германци лежат на соц. помощи и цъкат от утро до здрач бири пред нагъзинчетата и в парковете.Та дали парите от данъците ми ще отиват за бирата на Гюнтер или чавета на Али. Бих инвестирал в Али - барем малките се научат на занаят и просперират.
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айдее! След като отпадна ,,Аллах Акбар ,,сега идва на ред да ни уверят, че е последовател на Брейвик .И на туй отгоре се оказа че не е иранец а турчин .Мнооого нещо се усуква ,усуква ..
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Mutti MerkelЕЛИ ДАВИД ИСЛЯМСКИ ТЕРОРИСТ? СТИГА БЕ.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен52 И отстрани котилото ГРАБ безучастно наблюдават ,чисти ангели Божии,който нямят ,ама абсолютно нищичко,,катерогично нищичко нямат с разграбването на КТБ. Ай сиктими ни .
50
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 63Знаеш ли колко мои колеги и познати, след като прочетоха в Интернет речта на Брейвик пред съда, казаха: Все едно, че съм го писал аз!На народа му дойде до гуша да го тъпчат и унижават в собствената му страна и да го изнудват да хрантути търтеи, които се размножават ударно, докато за редовия работещ българин е лукс да успее да отгледа едно дете!Не сме расисти и нацисти, а сме докарани дотам да се чудим дали ще оцелеем от този геноцид срещу нас в мирно време!
49
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
провокирахте ме да чета за брейвик, не бях се интересувал от подробности. той не е убил християни, убил е комунисти и социалисти, някои с норвежко гражданство, някои - емигранти. едва ли е нужно да се обяснява, че комунизмът е религия, изключваща другите религии и с култ вместо към бог, към отделна личност. политическа религия, също като исляма.
48
1
 
16
 
! Отговори
брайвик реч преди 7 години
брайвик казва нещо изключително важно: борим се за правата на коренните жители на тибет, боливия, канада. оон има цели отдели за това. пращаме пари. но никой никъде не признава факта, че цяла Европа е изградена от коренни народи и никой не се бори за техните права. никой не им ги признава. крием се зад фалшиви полит-коректни термини, пращаме бежанци да представляват страните ни на евровизия и обиждаме собствените си народи. искам да бъдате признати правата на коренните народи на европа.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мъж с мачете уби жена в ГерманияИнцидентът е станал в град Ройтлинген, провинция Баден-Вюртерберг.
46
3
 
20
 
! Отговори
Mutti Merkel преди 7 години
Това, че Али е ислямски терорист, с криминално досие за тероризъм и разследван от службите няма никакво значение! Това, че във фейсбук профила му ума купища сунитски знамена, и че във този на сестра му има колажи на обесени шиити е също маловажно! Също така, излишно е да се каже, че Али е турчин, а не иранец (иранците опровергаха неистината, че е такъв)! Това, че Алито е действал комбина с другите убити турци от атаката, които сега удобно ги изкарват жерви, е табу! Аз, Мути Меркел ви го казвам!
45
0
 
10
 
! Отговори
коци преди 7 години
Намерете и прочетете защитната реч на БРАЙВИК пред съдъ ! И интересно защо у нас я покриха ??
44
4
 
5
 
! Отговори
До 52 и 54 преди 7 години
Не знам на какво умствено равнище трябва да бъде някой, за да срани Буров с Цветан Василев.До 54В момента в друг сайт е качена статия на проф.Пантев, който се вайка, че Европа не може да се справи с бежанската вълна, която представлявала едва 1.2% от населението на Европа.Преди около 70 г. и екзотичният етнос е бил около 1.1-1.2% от населението на Бг, но Буров е предвиждал какво има да се случи, БЕЗ ДА ЗНАЕ, че Т.Ж. ще внесе към 400 000 от този етнос, за да увеличи населението на Бг с 5% !
43
0
 
2
 
! Отговори
до Мен преди 7 години
А ти какъв точно член искаш!!!!?
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми той и Михаил Топалов бе ,,червенушко'', бе, До Сатанаил! Но там има хубави цитати от Буров, като например: ,,Най лошо на този свят е да си победен! Взимат ти всичко - вола, земята, колата, къщата.... Е бат ти жената, затварят те, бият те, гонят те, тормозят те...!''... И - ..Бедата на българия е полуинтелигенцията! Българинът дава мило о драго да изучи детето си, а сетне да смачка интелигенцията си! Агресивни и посредствени люде се сдобиха с дипломи, постове и власт!''. Калинки днес!
41
2
 
18
 
! Отговори
Тео преди 7 години
Това да повярвам, че има крайнодесен иранец е точно толкова вероятно, колкото да повярвам, че ще се пръкне евреин н***цист. Всичко ми се струва наистина невероятно. Според мен причините му да стреля са други, но няма как да ги разберем, защото мъртвите не говорят, а новините се пишат от политиците.