Страх, смърт... сирийци в България

Режимът в Сирия е оставил отпечатъка си върху Мохамад Ал Бармауи
28 юли 2016 13:44,
137
Страх, смърт... сирийци в България
Снимка: bgonair.bg

Режимът в Сирия е оставил своя отпечатък и върху семейството на Мохамад Ал Бармауи. Братовчед му е бил арестуван през 2013 г.

"Искаха да го изнудват, да му взимат парите. Седя в затвора година и половина. Междувременно са му изтеглили голяма сума пари. Обвинението му беше, че поддържа връзка с революционери от опозицията на режима", разказа той в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Неприятните събития не спират до тук - два месеца след като мъжът е освободен, арестуват неговия 19-годишен син. Преди няколко дни стават ясни и обвиненията срещу младежа, а именно съвпадение с имената.

"Той се казва Абдулрахим Ал Бармауи и има някой си със същото име, който трябва да бъде арестуван, но разликата във възраста е 40 години. След година тормоз за родителите, изнудване с пари, взети около 400 000 долара, за да може да бъде освободен, се обадиха от болницата, за да кажат да се вземе смъртния акт на детето. Той не бил издържал в затвора, бил прекалено слаб. Трупът няма как да се вземе, не можем и да питаме какво се случва, защото ще бъдем арестувани", добави Мохамед.

Трагедията ни не е нещо ново за диктаторския режим, както и за Ислямска държава, която е подкрепена от него.

"Защо го нямаше това преди самата революция в Сирия. Защо я нямаше тази омраза към сирийците и арабите. Защо се появяват сега тези варвари? Защото, когато започна революцията в Сирия, започна да ги има и тези така наречени ислямисти. Преди го нямаше това нещо. В България съм от 18 години и преди не се чуваше за терорист - сириец, както го съобщават навсякъде", коментира Мохамед.

Полемиката в европейските парламенти е концентрирана върху това как да се справят с хората, за които се знае, че са терористи, на свобода са, но няма мотив за техните арести, посочи и журналистът Мохамед Халаф.

"Не може и да ги хвърляме в затворите, защото във Франция 60% от тези, които са там, са френски граждани от арабски, мюсюлмански произход и точно там голяма част от тях се радикализират и се превръщат в терористи. Проблемът е, че тези хора не се чувстват граждани в тези държави. По-голямата част са обвързани с религиозната, а с не с културната идентичност", обясни Халаф.

Според журналиста много е лесно да се радикализира на територията на Европа.

"ИД много умело използва мреждите Facebook, Twitter, YouTube. Само за предния месец са произвели 900 клипа и са ги пуснали в мрежата. Според мен те пренасят дейността си от територията на Сирия и Ирак в Европа с една ясна цел - да подкопават европейското общество и да създават проблеми вътре в него", добави той.

Мохамад Ал Бармауи от своя страна смята, че не е толкова сложно справянето с тероризма и трябва сериозно политическо решение. Според него обаче има политическа игра.

Запитан дали България е защитена от терористични атентати, сириецът отговори, че на фона на събитията от последните години, няма страна, която да е защитена.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
3
 
! Отговори
xHSHHD преди 7 години
Kajete mi molq vi zashto po vremeto na todor jivkov se mucheha da imat vruski sus siriq.za da hodat neshto hora tam I da rabotat beshe hubav na bulgarite v siriq tam beshe rai a sega kato ima 15/20% siriici I okolo 79/80% drugi arabi koito se pravat na siriici v evropa za da im davat prava I apartamenti.siriq nikak ne e vinovna america, iraq izrael livan egipet pakistan I drugi sa vinovnite za atentati I problemi v evropa.a tezi siriici koito sa tuk ot mnogo vreme rabotat poveche ot bulgarite!!!
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДъндиБягай си разхождай кучетата и не се напъвай да мислиш, може да си купиш и един правописен речник, че да си по-малко смешен.
65
1
 
19
 
! Отговори
Даниела преди 7 години
До време еНапълно съм съгласна, да се омитат от България с парцалките си тези убийци, какво ме занимават с тях, за нас - българите кой говори!!!!!
64
0
 
2
 
! Отговори
Diado vi MrazZZ преди 7 години
поддържа връзка с революционери от опозицията на режима....muxaxaxa...,prosto sled tazi cast na pamfleta-niama smisul da si gubia vremeto da docitam...Ako ne biah bulgarin, sigurno vutresno bih pozelal takava opozicia da se pojavi na mestna pocva, ta da useti i d_peto na g-za Valeria, za kUV H_Y stava duma i dali sa si zasluzavali 30-te sreburnika, podhvurleni i za podobna poruckova statiika..., ama sum BULGARIN......ta seriozno....,predlozete kakvo da i pozelaja, ta da i se otvoriat ocite..?
63
1
 
27
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
"Трябва сериозно политическо решение"?!Трябва една сухопътна армия и главоломна чистка от всички брадати майки в европа. Всички мюсюлмани да бъдат изселени от Европа, това е единственното решение на проблема с тероризма.
62
1
 
22
 
! Отговори
ДЦ преди 7 години
Трагедията ни не е нещо ново за диктаторския режим, както и за Ислямска държава, която е подкрепена от него.---------Тоест Асад и ИД са съюзници?При това воюват безмилостно един срещу друг?Аааа, това сигурно е за "заблуда на врага!? -)))Пък ние наивниците си мислехме, че С. Арабия, Катар и едни западни разузнавателни служби стоят зад Ал-кайда, Ал-Нусра, Братята мюсулмани и ислямисткия джихад.Добре, че беше сириецът Мохамед да нЪ "светне"!
61
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 82как като е нямало фашизъм братушките ни освободиха от него?ти видя ли ги братушките ти как точно са ни "освобождавали" или просто така са ти написали на листчето?
60
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В СИРИЯ НЯМА РЕЖИМ
59
0
 
0
 
! Отговори
До 79 преди 7 години
Извинявай! Градски... или светски... Не те знам, но е ясно че си лицемер щом се натискаш да стоиш тук, а само плюеш!
58
5
 
16
 
! Отговори
Дънди преди 7 години
Винаги ще има изпаднали хора, въпроса е че умните БГ си биха чукалата. Тук останахме само ***, продажни *** и обществото тотално пропадна. Няма един и двам виновни. Нищо не ни костваше да бъдем добри хора,солирарни отговорни мислещи и т.н., но избрахме да сме тарикати и да прецакаме всички и всичко. Всички сме прецакани няма как ще плащаме. България е една територия без човечност и хора, очевиден сбирнщаин на всички племена от регионна. Съжалявам, но патриотизъм е дума лишена от смисъл
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 77Не прави изводи по-себе си ceлски, не всички са като теб мизерници на социални помощи.
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те сирийците предпочитат да се самовзривят ако научат, че ще ги депортират в това недоразумение наречено България.
55
1
 
6
 
! Отговори
До 77 преди 7 години
Сега така говориш ама като дойде датата за социални помощи пееш друга песен. Да са проклети и ти тези дето ти ги дават. И това ти е много!
54
3
 
15
 
! Отговори
Лъвско Сърце__ преди 7 години
Тука се наблюдава ревящи писаници на някои от малцинствата, това е добре, значи не сме станали жалки като западноевропейците. Да живее България!!!
53
3
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Тука има един много голям българомразец.. Що така, бе пиле? Пини си хапчето и легни, явно жегата не ти понася
52
0
 
3
 
! Отговори
Сметката преди 7 години
Много ме е страх, гордо се наричам българин.
51
1
 
29
 
! Отговори
До 63 преди 7 години
До АнонименДраги, бежанците нямат строг морал, а привиден не се заблуждавай. Коранът от малки ги учи в подчинение и въздържание, което на чужда почва при паднали морални задръжки не само, че ескалира, ами се изопачава. Привнесените тук араби-мюсюлмани спазват морала си само в техните страни, а тук го удрят на свободия, на *** и пиене, мислят с, че всичко им е позволено и ние сме ***. Грешно разбран морал. Отвътре тези хора са празни и кухи и силно морално деградирали. Двуличници!
50
1
 
7
 
! Отговори
до 64 преди 7 години
Тоя е за ДАНС не за админа!
49
9
 
3
 
! Отговори
DDR преди 7 години
До 43: къде ги тези бели, руси и символи българки?Изрусени, смугли и нацупени бол ама руси, бели и синеоки са нещо доста екзотично в България (и предимно от смесени бракове или небългарски произход)
48
2
 
17
 
! Отговори
Четвърти Райх преди 7 години
Сирийците не са желани в България!