Франция понесе удар, страхът от терор тегне върху туризма

Анулират планирани конгреси, хората избягват летищата
Обновена: 31 юли 2016 21:40 | 31 юли 2016 21:17, Камелия Цветанова
24
Франция понесе удар, страхът от терор тегне върху туризма
Снимка: Reuters, архив

Едва съвзел се от шоковата вълна на атентатите от ноември в Париж, международният туризъм във Франция отново понесе тежък удар след масовото убийство на Английската алея в Ница на 14 юли.

Още по темата

След ноември (130 загинали) чужденците избягваха да пътуват до Франция. И макар положението да започна да се нормализира в края на полугодието, посещенията с редовни полети през периода януари - 10 юли намаляха с 5,8% спрямо същия период през 2015 година (минус 11% в Париж, но плюс 1% в провинцията).

Само че след атентата в Ница, при който загинаха 84 души, а 435 бяха ранени и сред много много чужденци, посещенията във Франция със самолет се сринаха с 8,8% между 15 и 23 юли, според данни на компанията ForwardKeys, която анализира над 14 милиона въздушни трансакции в света всеки ден.

Нападението освен това увеличи спада на резервациите за полети до Франция, който достигна в момента -20%.

 "Ница заличи ефекта от Европейското първенство по футбол, което премина добре от гледна точка на сигурността, и което отново върна авторитета на Франция", със съжаление посочи пред АФП Фредерик Валету, президент на Регионалния комитет по туризма на Париж Ил дьо Франс.

 "А удължаването на извънредното положение не ни прави услуга, продължаваме да сме свидетели на свиване на клиентите, най-вече на американските и азиатските". Въведено след атентатите от 13 ноември, извънредното положение бе удължено с още шест месеца.

През юли тенденцията не е добра, коментира вицепрезидентът на основния хотелиерски синдикат Umih Ерве Бекам.

Атентатът в Ница доведе до спад на заетостта с 5% до 10% в града и по Лазурния бряг до 22 юли. А за Париж, макар Umih да не посочва данни, "може да се предвиди понижението 20% в хотелиерството и вероятно още по-лошо положение за ресторантьорството".

Когато става дума за 5-звездните хотели и дворци в Париж, клонът "Престиж" на Umih посочва, че от 1 до 13 юли приходът от стая (Revpar, основен показател в хотелиерството) е нараснал с 9% "преди рязко да се понижи след атентата в Ница, достигайки свиване с 45% за 28 юли, например".

"Новото при сегашната ситуация е отдръпването на китайската клиентела от Париж и Франция като цяло. Има дори анулации за планирани събития и конгреси, които досега не бяха засегнати въпреки атентатите в Париж и Брюксел", бие тревога Umih "Престиж".

Масовото убийство на Английската алея изглежда освен това е накарало и някои французи да променят плановете си за ваканцията.

"Хората се страхуват да отидат на летището, да се качат на самолет", резюмира Ален дьо Мендоса, президент и главен изпълнителен директор на пътническата агенция Karavel-Promovacances.

Според консултантската група специализирана в сектора туризъм Protourisme, "юли вероятно няма да бъде много добър, но нещата можеха да бъдат още зле", имайки предвид лошите метеорологични условия, които влияят на решенията за пътувания през отпуските, както и стачките, засегнали транспортния сектор.

Последна във време стана стачката на стюардесите и стюардите на френския въздушен превозвач Air France, която ще продължи до вторник, нарушавайки през този уикенд трафика на авиокомпанията. Близо 20% от полетите й бяха анулирани. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: Франциятуризъмтерор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо да се тресе? Важно е на големите компании да излиза по-евтино и всеки дръзнал да се появи на пазара да няма шанс. Това е смисълът на мултикултуризма - нов вид "вътреш" колониализъм. Статистически погледнато 200 човека на фона на милиони са нищо за едрия бизнес. В Руанда се изклаха близо милион, но нямаше пари там. Единствените притеснения са, че потреблението от финансово по-способни спада, а не че хора са умрели. Това е ЕС.
13
1
 
22
 
! Отговори
Арабистан преди 7 години
Във Франция реално етническите французи не надвишават 65%.
12
0
 
15
 
! Отговори
Proroka Oleg преди 7 години
Kravarite udariha dvete durjavi, koito sa motorite na Evropa i koito predishni pravitelstva drujaha s Rusia. Razpada na Evropa e v interes na Usa, zashtoto ako Evropa,Rusia i Kitai rabotiat zaedno, to ot USA nema nikakva polza. Zamislete se......
11
1
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До фактКак не може да вързвате нещата дето стават, а плюете срещу Франция. Шефът на френската фирма Тотал г-н Маржери отказа да спазва санкциите срещу Русия и един снегорин блъсна частния му самолет на Московското летище. Франция беше тази която спря TTIP / най-заробващото Европа търговско споразумение/ и на националния й празник един ТИР уби хората в Ница. Какво общо имат тук арабите?
10
2
 
7
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 7 години
От юли 1940 г до юли 1944 Франция се е радвала на стабилно управление , подем на икономиката и на селското стопанство , което е било в упадък до идването на Вермахта !
9
2
 
6
 
! Отговори
До 12 преди 7 години
И кой ще я води тази война с исляма? Ще свикнеш батко си ли?
8
3
 
15
 
! Отговори
Далновиден преди 7 години
Вместо да се чудят как да спасяват туризма от очертаващото се ескалиране на тероризма,по-добре да се планира рационалното провеждане на войната с исляма! Тя е вече факт,независимо дали я искаме или не.Изходът от нея може да бъде само еднозначен-победа за една от страните,мирно решение вече няма,ония с малките шапчици се постараха да стане така!Или нова Европейска Реконкиста,или с бялата цивилизация е свършено!!!!!
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статия за бойкото реми на Леевски - Монтана няма ли да има
6
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами да се оплачат на баба си Меркел. А след това да я съдят за геноцид срещу европейците. Все от някъде някой трябва да започне. Крайно време е. Стига с това търпение, толерантност, политическа коректност и други подобни глупости. Докато си играете на интеграция ще ви изтепят.
5
8
 
13
 
! Отговори
а бе ба.лък преди 7 години
До Анонимен7родата ми и аз сме европейци а не аборигени като теб и вашите . в европа няма бомбандировки !! а това , че въобще европа изпраща войници извън границите на континента е грешка !! грешка е и да позволяваме на хора от страни извън ес да се установяват в европа. трябва да разкараме всички ,да затворим границите а вие си живейте и избивайте както си искате... а защо все в европа бягате от всички континенти ???
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама това са изнежени европейци, дето са свикнали те да е...т майката на другите народи от стотици години. Великите географски открития, Колумб откри Америка, даже я създаде. Не е честно така. Не е еврохуманно. Виното вкисва и сиренето се разваля така.
3
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толерастко евроатлантическо ежедневие.....
2
8
 
4
 
! Отговори
искренно ти желая преди 7 години
До Анонимен4 някой от твоите роднини да бъде сред жертвите на следващите атентати...така де , нали е нищо
1
13
 
28
 
! Отговори
факт преди 7 години
200 год. експлоатирахте арабите ,и сега ще си плащате за това !!