Застаряващите държави – все повече

В 56 държави старите хора ще са повече от децата до 2030-а
11 авг 2016 22:08, Бойчо Попов
65
Застаряващите държави – все повече
снимка: pixabay

Все повече държави поемат по път, който изглежда необратим, стигайки до момент, в който старите хора ще са повече от децата.

Този момент е регистриран за първи път през 1995 г. в една страна - Италия. Очаква се до 2030 г. тези държави да станат 56, като сред тях ще бъдат най-различни икономики, като Нова Зеландия и Грузия. До тези изводи стига Джоузеф Чейми, който прекарва четвърт век в проучване на моделите на населението в рамките на ООН в Ню Йорк, а днес е независим изследовател, предава Bloomberg.

Бившият ръководител на отдела за демографски проучвания към ООН сравнява очаквания брой на децата на възраст под 15 години и този на възрастните хора над 65 години. Проучването разкрива, че не само индустриализираните държави като Германия и Япония застаряват. До повратната точка ще стигнат и Куба и Южна Корея през 2020 г. Те ще бъдат последвани пет години по-късно от Тайланд и САЩ.

Очаква се до 2075 г. населението в глобален план да се окаже в такава демогафска ситуация, в която възрастните са повече от децата.

Въпреки че нарастването на продължителността на живота е положително явление, проблемите възникват, когато намаляващата работна сила вече не успява да покрива разходите за пенсионерите.

Ако допреди няколко години се падаха по около 10 работещи на един пенсионер, това вече не е така в Италия например, където съотношението е трима работещи на един пенсионер. И въпреки че политическият избор е труден - увеличаване на данъците или намаляване на социалните облаги, времето за действие на правителствата бързо изтича.

Не можете да отхвърлите законите на демографията, коментира Чейми.

Още подобни новини - в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 23Що ли? Решил, че жена му е дебела. Навън има къде.. Къде по стегнати. Харчи му парите, а и много въпроси задава кога закъснява. Все кусури намира. Като стане джезве кокали. Била. Дърта. Като работи що работи. Като не работи, що не работи. Претенции чак да ти втръсне. За това се разделят.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом на 30-35 годишните им казват застаряващи. Яко требе духат супата.
20
0
 
4
 
! Отговори
Накратко, но ясно преди 7 години
Накратко казано - политиката спрямо децата на онези, които влизат в категорията неградивни, да бъде съобразена с маоистките правила от 60-те години на 20-и век. Да не забравяме, че благодарение на тези твърди мерки в Китай озаптиха безконтролното размножаване, а след това икономически отидоха много напред.Какво да се прави - демокрацията не е подходяща за някои слоеве от населението.Градивните осигуряват благата и затова интересите им трябва да бъдат защитавани!
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако някои хитруши или пък жрица на онзи занаят упорства, че наистина не знае кой е бащата на детето й, ще плати или отработи още една глоба, равняваща се на 50 минимални заплати. Ако претендира, че е изнасилена от непознат - да се е обадила веднага в полицията и да е направила аборт! Иначе - сама да отговаряСамо така ще се сложи край на безконтролното размножаване на неработещи и неучещи пр/и/м/итиви, решили цял живот да се издържат от помощи и надбавки.Никой не е длъжен да хрантути търтеи!
18
0
 
2
 
! Отговори
Фен на Орбан. 2. преди 7 години
За неградивните, само ако са пълнолетни - 1 година платено майчинство в размер 1/2 от минималната заплата, но само за първото дете и детски надбавки само за едно дете в размер на 1/10 от минималната заплата, за да може да му купува хляб и чаша мляко дневно. Ако създаде повече от едно дете - глоба в размер на 50 минимални заплати, които ще отработи принудително, ако няма пари. Това да важи и за жените, и за мъжете. Изясняване кой е бащата на всяко дете, после той да плати ДНК теста.
17
0
 
3
 
! Отговори
Фен на Орбан. 1. преди 7 години
54 е написал разумни неща.Аз ще добавя: 1. Стимулиране на раждаемостта на градивното население /който се интересува кои се считат за градивни, нека се поинтересува от идеологията на ФИДЕС-Унгария/ - 5 години платено майчинство за първите три деца, в размер на средната заплата и детски надбавки, равняващи се на 1/3 от средната заплата.2. Задължително осигуряване на жилище за всяко младо семейство от категорията градивни.3. За неградивните, ако са навършили 18 г. /Продължавам/
16
3
 
2
 
! Отговори
БХК преди 7 години
Трябва в България да се вкарват за живеене повече имигранти от Сирия ,Ирак,Бангладеш ,Афганистан и северна Африка,те ще са на соцялни помощи.
15
0
 
8
 
! Отговори
Застаряване преди 7 години
И какъв точно е проблемът със застаряващите? В един момент ще отмрат и ще има равновесие. Стига сте обвинявали, че няма раждаемост - не можем да се плодим непрекъснато, защото няма ресурси за всички и започват войни. Не ние трябва да си увеличим раждаемостта, а да видим как да намалим раждаемостта при *** от всякакъв етнос и религия. В Европа има мир, защото когато младите хора са малко, никой няма да тръгне да рискува живота им и по този начин съвсем да обезлюди територията си
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До българинГовориш глупости! Мъжете станаха лигльовци, дето чакат жената да ги издържа или най-малкото да носи пари колкото тях, съответно няма как една жена да ражда и отглежда деца и да ходи и на работа едновременно. Отделно, че стандарта ни е такъв, че при минимални заплати дори и двамата да работят, понякога едвам се справят.
13
0
 
4
 
! Отговори
До българин преди 7 години
Ами при положение,че и голяма част от мъжете вече не са щ като мъжете,за които ту говориш и озоставят семействата си,за да се развяват,ноемално е една жена да иска да е достатъчно финнсово стабилна, за да може да издържа себе си и двцата си,ако мъжът й реши,че вече не му се занимава. Това е реалността,50% от браковете завършват с развод.
12
11
 
7
 
! Отговори
българин преди 7 години
Застарява и умира нашия християнски свят .Причината-под благовидния предлог равенство на половете,женска кариера и пр.дивотий,избуя невиждан женски античовешки егоизъм,и християнката не иска да бъде съпруга и майка.Затова ние християните ще платим най-скъпата цена.В останалите светове,където жената си знае мястото,има свръхраждаемост.Но всички стоим и мълчим за идтинската причина.До 1955 год и при наас е имало нормална раждаемост-семействата с 3-4 деца.Слад това-"правене на женска кариера".
11
1
 
11
 
! Отговори
бг преди 7 години
Ами стимулирайте раждаемоста на европейците!?А не да храним пплодовити чуждоземци.
10
5
 
1
 
! Отговори
иха преди 7 години
нормално..медицината напредва..все по трудно е да умреш,особенно ако имаш пари...а пак кат имаш пари нямаш време за деца..все си млад..кръговратно е по добре от война..*** от русия,не го разбират това
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво предлага господин Чейми, че не разбрах? Какво толкова страшно има в това?
8
0
 
15
 
! Отговори
Стига де преди 7 години
Поредната стария- партенка, промотираща ислямска миграцив към Европа!
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И без това срока на годност на тази цивилизация вече изтича, ако ще да се скъсвате да раждате, необратимо е.
6
5
 
4
 
! Отговори
Йозо преди 7 години
Идва свежа черна работна ръка.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами то в това фактически няма нищо лошо. Толкоз много ***, а ерата на роботиката и машинизирането е в подем. В тази система човешката работна ръка е все по-малко нуждна. Отделно неможе до безкрай да се множим.
4
1
 
10
 
! Отговори
СТАРОМОДЕН ЛЯВ преди 7 години
Има много лесно разрешение на въпроса! Трябва да се променят границите на критериите за "дете" и за "старец". Бройте всички под 20г. за деца, а за старци - тези над 70г.Ще видите как ще се оправи статистиката веднага!
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Със,или без доминиращо младо поколение,ТЕХНОЛОГИИТЕ ПРАВЯТ ЧОВЕКА(С МАЛКИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ),ВЪОБЩЕ,ИЗЛИШЕН!!!Няма никакво значение колко и дали човешката популация е "образована".Изключение правят заетите със създаване на нови технологии И ТО,ЗАСЕГА!!!Останалата популация - на технологичното бунище!Но Стадото въобще не го съзнава!Затова ще си отиде И ДАЖЕ НЯМА ДА ГО РАЗБЕРЕ!ДА РАЗБЕРЕ,ЧЕ САМО СИ СЪЗДАВА УНИЩОЖИТЕЛЯ!Проумяват ли го хората въобще?По поведението им,едва ли