Япония ще си плаща за корейските "жени за разтуха"

Страната ще преведе близо 10 млн. долара
13 авг 2016 09:14, Александър Попов
10
Япония ще си плаща за корейските "жени за разтуха"
Корейци държат снимки на част от жертвите. Снимка: Reuters

Япония и Южна Корея потвърдиха, че Токио ще предостави 9,8 млн. долара в южнокорейския "Фонд за помирение и изцеление", който помага на т.нар. "жени за разтуха". Те са станали сексуални робини на японските войници по време на японската окупация на страната през първата половина на миналия век. Това съобщи пред журналисти японският външен министър Фумио Кишида след телефонен разговор с южнокорейския си колега Юн Бьон-се, предаде ТАСС.

"Правителството на Япония в най-кратък срок ще започне процедура по предоставянето на средствата в размер на 1 млрд. йени", каза той.

Очаква се това да стане още този месец. В същото време Кишида отбеляза, че южнокорейската страна трябва да премахне паметника на "жените за разтуха", който е поставен точно срещу японското посолство в Сеул.

През декември двете страни се договориха по проблема за сексуалното робство по време на Втората световна война.

Японската страна призна своята "дълбока отговорност" за проблема с "жените за разтуха". От тях вече са останали малцина и те са в дълбока старост.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ме интересува, кога Турция ще плаща за "обидените" български изселници. Репарации, компенсации, детски и т.н. Щото в последно време нашите турчета са единствената бългрска жертва на турция. Казват им, е са турци, че ги приемат за свои, че ги подкрепят, а като отидфат наще в Турция се отнасят с тях като с трета ръка хора.
5
4
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До ЦК на БКП. Американец да плаща за нещо,което е извършил ? В друга държава??? Нещо си се объркал.... Плащали са за такива услуги германците едно време, с чисто нови български пари, сякаш, напечатени скоро. Бабитепо селата едно време,като къпели за последно , преди да изпратят роднини и приятелки, шушукали, че на бедрата на някои още личел фашистки печат, удрян едно време, на такива жени,за разтуха....Впрочем, как сегадаплащат американците,катонашитесепродават без пари,сами,самосрещу паспорт
4
10
 
18
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 7 години
А американците ще плащат ли за жените,които ползват техните войници ?
3
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бай Иване, ти колко пари искаш за разтушителните услуги на роднините си? Не им ли е било достатъчно заплащането в момента на получаване на услугата?
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дали след време и ние ще можем да осъдим ЕС заради хилядите разтушителки по бордеите му?
1
7
 
56
 
! Отговори
бай Иван преди 7 години
"жените за разтуха" са били сексуални робини и са преживели до дълбока старост.Япония плаща репарации,макар и късно.А кога Турция ще плати кръвнина на Армения и България за геноцида над народите ни? Турция е приемник на Османската империя.Всички заграбени артефакти и скъпоценности ,собственост на султана се съхраняват в Турция.Кога ще се върнат на съответните държави? Ердоган "Европееца" да даде становище по въпроса,защото ТОЙ еднолично е държавен глава,човекът парламент,съдия,кадия и какво ли н