Боливия откри антиимпериалистическо училище

Ще обучава млади офицери от Латинска Америка
18 авг 2016 11:07, Елка Василева
7
Боливия откри антиимпериалистическо училище
Снимка: Reuters

Боливийският президент левичар Ево Моралес откри военно училище, което ще индоктринира офицерите от въоръжените сили в "антиимпериалистически" дух с цел да се дава отпор на политиката на САЩ, "основаваща се на страх", предаде Ройтерс.

"САЩ създадоха т.нар. училище на Америките, за да индоктринират въоръжените сили в проимпериализъм", каза Моралес, визирайки американската военна академия от времето на Студената война, която обучаваше латиноамерикански диктатори и техните офицерски корпуси как да се борят срещу партизански движения и как да прилагат мъчения.

"Ако империята чрез своите военни училища учи на световна хегемония, в това училище ние ще учим как да се освобождаваме от имперско потисничество", каза той.

Боливийското "Антиимпериалистическо командно училище" ще се намира в източна Боливия на мястото на бивш тренировъчен център за мироопазващи мисии на ООН.

Там до 200 кадети (кандидат-офицери) ще изучават история, геополитика и военна стратегия, се казва в правителствено съобщение. В училището ще могат да се обучават млади военни от страните от латиноамериканския "ляв блок" АЛБА, включващ Боливия, Венецуела, Никарагуа и Куба.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стара и изпитана рецепта. Намери външен враг и го обвини за всичките ти глупости. Ако съсздадеш от това идеология още по добре, защото ще може да държиш поколения в мизерия и вяра, че външният враг е виновен за всички злини на земята!Спомняме си и ние плакатите в България:Рейгън - враг номер едно на Тутраканска селищна система!
1
2
 
1
 
! Отговори
борис преди 7 години
порбата срещу страха със страх