Сирия: Арена за разчистване на сметки между САЩ и Русия

Защо няма бежанци в Русия, пита журналистът Нидал Хлайф
19 авг 2016 11:07,
62
Сирия: Арена за разчистване на сметки между САЩ и Русия
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Малкият Омран имаше редкия шанс да бъде спасен, но има стотици, които нямат. Медийният интерес към него ще отшуми и насилието ще продължи. Бомбардировките в Алепо ще продължават, а международната общност е безпомощна", каза в България сутрин пред Bulgaria ON AIR сирийският журналист Нидал Хлайф.

Според него медийният интерес в България е насочен към бежанците, а не към причините за бежанската война. "Щом има война в Сирия, ще има бежанци, които ще идват насам", настоя той.

Още по темата

"За разлика от Русия и САЩ, Европа страда най-много. Бeжанците не търсят убежище в Русия, а САЩ им е далеч. Сирия е арена за разчистване на сметки през последните 5 години между тези държави. Те нямат общо желание за намиране на решение. САЩ се надява Сирия да бъде превърната в черна дупка", категоричен бе журналистът. 

По думите на Хлайф Русия работи усилено да укрепи позицията си в Сирия, докато намери алтернатива, която да защити техните интереси. "Няма изгледи войната там да приключи", смята гостът.

Според Иван Бонев, който е инициатор за създаване на граждански патрули, нашето притеснение е, че самите бежанци са един малък процент от всичките нелегални мигранти, които влизат в нашата държава.

"В Сирия проблемът скоро няма да свърши и това е причина тези нелегални елементи да влизат в България, за да тръгнат към Европа, но за съжаление някой от тях се задържат тук", посочи още Бонев. По думите му привечер в центъра на София се случва анархия.

"По улицата е пълно със съмнителни обекти, които определено не са сирийци. Дори полицията не смее да влиза там", обясни Бонев.

Според Хлайф обаче бежанците са уязвима група и основният въпрос е как те влизат:

"Те имат политически чадър, защото политиците се опитват да изведат дивиденти от тях. Бежанците многократно са заявили, че не искат да остават тук. Докато има война в Сирия, те ще идват насам и Европа има интерес да реши този проблем", добави журналистът.

Бонев обаче сподели, че при проверки се оказва, че хората, които минават нелегално у нас, са родени на 1 януари.

"Държавата може да намери други механизми как те да бъдат приети в страната. Иначе ние не знаем кой влиза, може да има опасни елементи", настоя Хлайф.

Според Бонев обаче държавата ни е разграден двор. "Всеки може да влезе, откъдето си иска. "Сирийски бежанци" е най-удобното оправдание за тези мигранти".

"Има прееекспониране на страха спрямо бежанците. Няма данни, че престъпленията са се увеличили заради бежанците. Не е достатъчно ние да казваме, че те предизвикват страх и расизъм", категоричен е сирийският журналист като допълни, че има политици и медии, които се опитват да манипулират хората и насаждат страх и омраза срещу бежанците.

Той предложи, когато бежанците подават молба за статут, да учат езика, културата и обществения ред в държавата и тогава да получат документи.

Иван Бонев е категоричен обаче, че нелегалните елементи не искат да бъдат интегрирани и да учат език.

"Малката част, които искат, си търсят работа", посочи той и обясни, че столицата ни има нужда от граждански патрули, които да обикалят, защото полицията изнемогва, допълни той.

"Няма бежанска криза в България, но държавата трябва да има ефективна бежанска политика. Разбирам страха на хората, но той е преекспониран", заключи сирийският журналист Нидал Хлайф.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
mluk преди 7 години
До вън арабитеe tapanar toq e tuk ot 15 godini i ima bg grajdanstvo ako bg beshe bombandirana i nqmashe kade da otidesh osven siriq ti sha kajesh ima az sha sse biq za durjavata si ami drugite hora koito imat semeistva i iskat da sa jivi i zdravi i otidat tam v siriq te pak zemat da gi izgonat nqma znachenie kakvo stava vsichki durjavi trqbva da sa sblijeni kato rodinini
42
0
 
5
 
! Отговори
пенко преди 7 години
Хлайв е сунит /продукт на уахабитите и обратно/ . Вгледайти се в наглата му и агресивна физиономия. Шиитите и алеуитите не са емигранти. За това стене/ гнусния гад намерил почва в България/. Границата трябва да бъде минирана /със същите мини ,които разглобявахме / .Как ще ни залее с емигранти Турция ,когато ще ги избием на границата??? Наплодила се мюсюлманската *** ,сбили се помежду си ...и ние трябва да им ходим " по гайдата" !?Уточнявам, че религиите/ у мен /предизвикват само повръщане!
41
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия за последните 2 години е приела НАД 2 милиона бежанци. Тлъстите кравари колко са приели - НУЛА!!! И пак зеят *** наглата ***!
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия няма никакви колонии нито в Африка, нито където и да било. Нито е имала. Естествено че никой няма сметки за разчистване с нея.
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия не е разграден двор! Затова!
38
0
 
14
 
! Отговори
прав си брато преди 7 години
А защо няма бежанци в САЩ ? А защо САЩ не помогнат на бежанците ?
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вярно е ,че бежанците са икономическо оръжие на САЩ и Русия.И те го изпозват пъзотворно.Ядрените бойни глави водят само до респект за сила, но не са така ефективни.
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото в Русия не са толерасти
35
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо няма бежанци в сащ?сауд.арабия?
34
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой ще избяга в раша бре? То и нашите русофили колкото и да са заблудени ако стане напечено тука ще дуфнат на запад.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само разформироване на ЦЯЛАТА ПОЛИЦИЯ,изграждане по най-бързия начин на гражданска система за отбрана на границата и контрол в населените места и районите около тях,на основата на военна повинност.Цялата тази система да се оглави от управленски щаб и военен съд,ПРЯКО ИЗБРАН ОТ НАРОДА И ПРЯКО ОТЧИТАЩИ СЕ НА НЕГО!Да видим тогава,кой ще си влиза свободно през границата,какви контрабандни канали ще функционират,и дали изобщо ще има "бежанци" и "мигранти",които да запълват страната.
32
1
 
19
 
! Отговори
експерт преди 7 години
До Анонимен 36 защото в Русия никой не ги иска, никой не ги пуска и никой не би им позволил да си правят каквото си искат
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Възможно е да са скачени съдове и да ги повдигат и спускат по сметка като се долива,ако се разлият или маркуч се спука.
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е тва де, защо не отиват към Русия...щото отиват в демократична Германия, това е.
29
0
 
18
 
! Отговори
Сириец преди 7 години
Мда тая държава България скоро няма да се оправи. По скоро Сирия ще се възстанови от войната отколкото тук да стане по-добре. Сега ще ми скочите на нож, но я да ви питам за 27 години демокрация какво постигнахте и накъде вървите?
28
4
 
16
 
! Отговори
1997 преди 7 години
*** си е ***!Дадохме им писменост, език,книги,Християни ги правихме,то обаче иска да си е животно.Това е.
27
1
 
14
 
! Отговори
Пиночет преди 7 години
Германците имат нужния опит и могат да го обменят с другите Европейски държави. Веднага по немския почин да почне строителството на ония заведения на които отгоре пише: ТРУДА ТЕ ПРАВИ СВОБОДЕН
26
1
 
23
 
! Отговори
измитай се преди 7 години
Тоя да върви в Ал Джазира.. По Българските медии ще говорят Българи, не агаряни!
25
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашата граница преди 89-та беше нещо съвсем различно! Пиле не можеше да прехвръкне. Стреляше се на месо. Днес границата ни я пазят евроатлантическите ценности и затова скоро Малкия Багдад в София ще стане Голям Багдад.
24
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как да няма бежанци в Русия? Пълно е с бежанци ама още не са избягали всички.