Безпарични, бразилците не мислят за политиката

Безработни пред АФП: Гласувахме за Дилма, но вече ни писна!
16
Безпарични, бразилците не мислят за политиката
Дилма Русеф. Снимка: БТА

"Изморяват ме, всичките са еднакви". Така Памела душ Анджос, 28-годишна и безработна, обобщи чувствата, обхванали бразилците, които са на път да станат свидетели на свалянето на президентката: разочаровани от политиката, те са заети с ежедневни грижи.

Дори в предградието Сидаде Тирадентес, бастион на Партията на трудещите се в Сао Пауло, много вероятното отстраняване на президентката Дилма Русеф и края на управлението на Партията на трудещите се след 13 години на власт не изглежда да притеснява прекомерно жителите.

Памела душ Анджос преживява, като продава вестници за сума, равна на 13 долара на ден. Въпреки тази странична работа, тя е част от около 11-те милиона безработни в Бразилия.

"Истината е, че това не ме интересува особено. Тук всичко винаги върви зле", заяви тя пред АФП, излизайки от социален център в квартала на периферията на мегаполиса.

Разтърсвана от продължаваща от 2015 г. рецесия и галопираща инфлация, първата икономика в Латинска Америка, някогашната пътеводна звезда на континента, се превърна в оздравяващ гигант.

"Винаги съм гласувала за Партията на трудещите се, но на последните президентски избори през 2014 г. пуснах празна бюлетина. Бях уморена от обещанията им да подобрят нещата, без нищо да се променя", заявява младата жена.

"Всичките правят едно и също"

Голяма част от жителите на Сидаде Тирадентес са гласували за преизбирането на Дилма Русеф.
"При Лула животът ни се подобри. Имаше повече работа и по-малко лишения. Можехме да получаваме "семейна субсидия" и помощи, за да си плащаме наема", обясни 27-годишната Найра де Оливейра, говорейки за социалните програми, въведени от Луиз Инасио Лула да Силва (президент на страната от 2003 г. до 2010 г.), когато бъдещето беше пълно с обещания.

Това беше една друга епоха. Южноамериканският гигант играеше наравно със световните сили и беше даван за пример заради изваждането на милиони хора от бедността. В момента меденият месец между работническите класи и Партията на трудещите се, към която принадлежат Лула и Дилма, е приключил.

"Затова гласувах за Дилма и двата пъти, но ми писна", обяснява помощник- готвачката, която също е безработна.
През последните месеци бразилците видяха краха на икономиката си, както и на политическата класа, обхваната от скандали за корупция, най-големият от които е аферата "Петробраз".

В продължение на най-малко 10 години общественият петролен гигант е бил свързан с огромна мрежа от подкупи, част от които е била плащана на представителите на управляващата лява коалиция, водена от Партията на трудещите се, в замяна на постове в предприятието. Смята се, че измамите са стрували на компанията около 2 милиарда долара.

Скандалът избухна през 2014 г. и непрестанните му обрати на фона на икономическа рецесия утежниха политическата криза, която отслаби забележимо президентката Дилма Русеф.

"Всъщност, какъвто и да е този, който ще дойде накрая, все едно ще краде. Всичките са едни и същи", коментира Найра де Оливейра по адрес на приемника на Русеф Мишел Темер, нейния вицепрезидент, който ще остане на власт до края на 2018 година.

Страх от бъдещето

Тези, които още защитават Дилма, нямат много време за активизъм.

"Бих предпочел Дилма да остане, но вече не може да се направи много", смята 28-годишният Леви Маркез, който прави табели за магазини. "Гласувал съм и ще продължа да гласувам за Партията на трудещите се, но вече не мога да изляза от работа, за да отида на манифестация", споделя той по повод протестите срещу импийчмънта.

55-годишната Марсия Флорентино душ Сантуш получава средства по програмата "Семейна субсидия" - всеки месец по около 25 долара помощи.

"Тъжно ми е дори да помисля, че резултатът е под очакванията ни", сподели тя. "Вече се страхувам от бъдещето. Какво ли ще се случи с нас?"

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: бразилиядилма русеф
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я се поинтересувайте къде се намира Бразилия в световните класации като икономика! Бразилия е силна държава във всички показатели. Не се излагайте!
9
0
 
0
 
! Отговори
Zezka преди 7 години
До Zezkaче ще получават държавни помощи
8
0
 
1
 
! Отговори
Zezka преди 7 години
До ЩерюДоскоро се чудех какво кара хората да раждат деца. Стана ми донякъде ясно, когато чух един познат да казва: "Аз се обезсмъртих - имам и син, и дъщеря."На мен "самовъзпроизвеждането" е просто създаване на повече свръхнаселение на и без това пренаселената планета. Докато някога, когато хората са имали нужда от работна ръка за нивата или плантацията, зависи къде, тоест в коя част на Земята, сега се създават деца с мисълта (ако въобще се мисли) , че ще има ролучават държавни осигуровки. За мен това е един природен инстинкт, нищо друго.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винаги когато една държава се изхвърли с непосилни за икономиката и мероприятия като Олимпийски игри, първенство по футбол се случва точно това :)Гърция започна да зацикля след ОИ 2004, Украйна след европейското 2012, Русия след ОИ в Сочи..........Просто непремерените разходи за имиджа на управляващите, винаги водят до един и същи резултат
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки народ проектира управляващите по свой образ. В този смисъл какъвто народът, такива и управляващите, а оттам, няма на кого да се сърдят освен на себе си. Така е и у нас, така е по целия свят. Един поглед в/у картата на света, и ще ви светне тази толкова проста истина.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
$13 на ден е минимална бг заплата.
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде е има Българи , всичко утива на кино бе. Нали тя е бъллгарка.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кумунистите
2
2
 
3
 
! Отговори
Тъщата преди 7 години
*** изядоха и изпиха парите на бразилския народ и въпреки че са една гигантска страна са бедни като въшки.
1
1
 
6
 
! Отговори
И при нас е така преди 7 години
Който и да изберат, не може да си прави каквото си иска, а това което му наредят олигарсите и мафията. Пилотчето също влезе в тоя кюп.