Турция се стреми към нова роля в Сирия

Руски издания: Вашингтон по този начин може да остане над схватката
29 авг 2016 09:52, Елка Василева
43
Турция се стреми към нова роля в Сирия
Снимка: Reuters

Турция иска нова роля в Сирия, пише "Комерсант". Турската армия и подкрепяните от нея сили на сирийската опозиция разширяват операцията "Ефратски щит" в Северна Сирия, превръщайки я в настъпление срещу сирийските кюрди, посочва вестникът.

Печатът цитира вчерашното изявление на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че операциите на страната му срещу терористичните организации ще продължат докрай, като той посочи сред тези организации кюрдски политически сили.

Основен противник на Анкара става съвсем не групировката "Ислямска държава", а кюрдската Партия на демократичния съюз, твърди "Комерсант".

Военната кампания срещу тази партия прави Турция втори ключов играч в Сирия наред с Русия, която води там собствена операция. Въпреки че турската армия действа без санкция от Дамаск, основните му съюзници Москва и Техеран се въздържат от остри критики срещу Турция. Това налага извода, че Русия и Иран може да приемат новата роля на Анкара в петгодишния сирийски конфликт. Тогава Турция фактически ще стане лидер на западната коалиция, оглавявана в момента номинално от САЩ, допълва изданието.

"Еволюцията в турския подход" предвижда според "Комерсант" Анкара да не настоява за смяна на режима в Дамаск, като "се фокусира върху собствените си проблеми, най-вече да не допусне създаване на жизнеспособно кюрдско автономно формирование в Сирия".

"С военната си кампания Турция преследва две цели: борба с терористите и естествено отслабване на кюрдското етническо движение", резюмира пред "Независимая газета" политологът Елена Супонина. "Турция няма да спре, докато не бъде сигурна, че амбициите на кюрдите са сериозно подкопани", предупреждава тя.

Турция отдавна се стреми да формира в Сирия т. нар. зона за сигурност, коментира пред "Московский комсомолец" ориенталистът Александър Сотниченко. Още от 2013 г. се говори, че турски войски може да нахлуят на сирийска територия и да превземат някои северни райони, населени според турски медии най-вече с тюркмени, за да гарантират сигурността им, припомня той.

Появата на нов мощен играч в сирийската криза дава на Вашингтон възможността да стои над схватката, да регулира отношенията между съюзниците си и да протака нещата, за да продължи възможно най-дълго гражданската война в Сирия.
Стратегическата цел на САЩ в Близкия изток и в Евразия като цяло е да създадат плътна зона на нестабилност - "условно казано, мюсюлманите да убиват мюсюлмани, а руснаците - руснаци, та да не се появи полюс, алтернативен на САЩ", разсъждава коментаторът.

Турските и кюрдските сили може да се сблъскат край стратегическия град Ал Баб, контролиран сега от джихадистите, прогнозира аналитикът Леонид Исаев, цитиран от "РБК".

Градът е от решаващо значение за кюрдите, чийто стремеж е да съединят зоните под техен контрол в Източна и Западна Сирия. Турските войски полагат усилия да осуетят този замисъл. Ако протурските територии бъдат отрязани от останалата част от Сирия, Турция ще изгуби част от влиянието си върху сирийския конфликт", посочва Исаев. По непотвърдени данни терористите междувременно са се изтеглили от града, отбелязва всекидневникът.

Вашингтон подкрепя и турците, и кюрдите; за да не допусне сблъсък помежду им, прави опит да спре напредъка на кюрдите с дипломатически средства, добавя Исаев.

Преговарялите в петък в Женева за подновяване на примирието в Сирия, държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският му колега Сергей Лавров решиха да не критикуват Турция заради сирийската й операция. Кери призна, че САЩ са подпомагали някои кюрдски отряди, но Вашингтон не подкрепя според него "независимата кюрдска инициатива" - създаването на кюрдска държава. И двамата заявиха, че в преговорите трябва да участват всички страни, включително кюрдите, пише вестникът.

Върху преговорите се отразяват сега и операцията, предприета от Турция, и новите отношения между Москва и Анкара, изтъква арабистът Василий Кузнецов.

Руският експерт не очаква на този етап пробив в договарянето - днес ходът на конфликта се определя по-скоро от събитията "на терена", примерно в Алепо. Ако там последват успехи на сирийските власти, опозицията ще се озове в по-лошо положение, по-уязвима за натиск, който да я върне към преговори, смята експертът.

Всяка от страните "на терена" разглежда дипломатическите усилия като пауза, осигуряваща възможност за промяна в ситуацията, констатира той. Според него точно тук е основният проблем: нито Москва, нито Западът разполагат с достатъчно лостове за влияние върху партньорите си, участващи в конфликта.

Зад сирийската опозиция стоят монархиите от Персийския залив, затова е "твърде малко вероятно" преговорите "да доведат до нещо в стратегически план", смята арабистът Борис Долгов, цитиран във "Взгляд".

"Това обаче може да стане в локален план, в практически, в план спиране на огъня за известен период и хуманитарен напредък", подчертава експертът. Всички страни имат интерес от подобряване на ситуацията и осигуряване на хуманитарни акции за снабдяване на населението, казва той.

Срещата Лавров-Кери може да ускори "подновяването на междусирийските преговори, но големият проблем пак е дали ще се постигне консенсус", изтъква Долгов. "Най-важно е уреждането на кризата, а то е възможно само при добра воля и от двете страни - САЩ и Русия. Засега Щатите продължават същата политика - опитват се с всички средства да свалят сирийското ръководство", заявява руският наблюдател.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: САЩРусияТурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНазад си с информацията, приятелю. В Турция даже една от националните телевизии е 24 часа на кюрдски език, а Давутоглу докато беше премиер 1000 пъти си откри речите на същия този кюрдски, дето го описваш като ултра забранен и преследван. :) Едно е това, което ви се иска да представите за Турция, друга е реалността.
23
0
 
1
 
! Отговори
Клаузевиц преди 7 години
Сега стана ли ви ясно защо Ердоган се сдобри с Путин. Ха сега Кремъл да смее да каже нещо против турската офанзива на сирийска територия.
22
0
 
6
 
! Отговори
До 34 преди 7 години
Чисти. Последни новини от Сирия са, че туските военни сили са изчистили терористи в регион от 400 км:-) някои от сирийците са почнали да се връщат.
21
0
 
3
 
! Отговори
SS преди 7 години
Мир може да се постигне единствено чрез Свободната сирийския армия и Режима на Асад. Обаче Турция иска да изчисти ПКК от границите си с Турция!
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А някой задава ли си въпросът, какво ще стане ако след 6-7 години Турция реши да вкара армията си в България под предлог, че я защитава онеправданото турско население или, че в България пребивават кюрдски терористи или гюленисти?! Малките народи винаги са били жертва на интересите на великите сили.
19
1
 
5
 
! Отговори
пенко преди 7 години
Съобразявам се с много мнения,но с това не мога ! 15 - От кого и от какво ни е защитавал султана и как ни е хранил ,като ние сме произвеждали храната ?!?
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз се чудя защо чакаха досега. Все пак те понесоха най-много негативи след самата Сирия. Западът и Русия пожертваха сирийския народ в преследване на егоистичните си интереси. Международните организации вече не могат да влияят ефективно върху мироопазването. Никой и копче не може да каже на Турция за това, че най-накрая и тя реши да защити националния си интерес.
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След 5годишни ялови усилия едва ли някой ще има против Турция да реши проблема.
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега ще се появат хиляди коментари, статии и анализи опитващи се да оправдаят и обяснят руското и американското безсилие в региона. Турция винаги е имала последната дума в региона. Остави американците 5години, а руснаците 1 година да си трошат главите. Така сега нямат очи да и се месят със съвети.
15
0
 
9
 
! Отговори
по-ясно не може! преди 7 години
Стратегическата цел на САЩ в Близкия изток и в Евразия като цяло е да създадат плътна зона на нестабилност - "условно казано, мюсюлманите да убиват мюсюлмани, а руснаците - руснаци, та да не се появи полюс, алтернативен на САЩ"какво повече да се каже за международната политика на запада ?!?
14
0
 
12
 
! Отговори
До 20 преди 7 години
Не си прав живея в Турция, в Турция в момента в училищата има часове по кюрдски език на които те влизат след др часове, говорят си спокойно на улицата на кюрдски, ако дойдем до имената Рожан според теп турско име ли е? Бинали Йълдъръм и още др депутати на каква длъжност са? От там правите грешни анализи, ела някои ден в Истанбул да видиш:-):-):-) дали имат права или нямат:-)
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сирийската 'опозиция' по принцип е всичко, което е против правителството. кюрди, туркмени, язиди, алевити, ал нусра, исил, араби, арменци, шиити, сунити, уахабити, доброволци от всякакви държави. цялата тази каша започна заради неолибералните икономически реформи на башар асад, поискани от сащ, които сега са против него. още от самото начало, конфликтът започна заради масова бедност,но различни групи успяха да завземат територии и да направят същите мини-режими
12
2
 
2
 
! Отговори
чудна работа преди 7 години
парламентарна република с президент, който иска да е монарх; 30% сунити, но кюрди и 25% алевити и шиити, които пък са тюрско говорящи; светска система с религиозни лидери; проевропейски мегаполис с бизнесмени и учени, който е пълен с и с ислямисти; армия 'пазител', която пращаш да напада съседи, докато й сменяш генералитета; скарани с почти всички съседи; 100% несигурност у хората, които са цвета на нацията; бомби, полицейски часове, страх. и за това не са виновни обикновените турски граждани.
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
държавата турция е създадена по начин, който я подкопава и е основа за постоянни конфликти. не може претендираш да си наследник на разрушена империя, без да се извиняваш на всички, а едновременно да претендираш, че си се освободил от тази империя; не може и като наследник на империя да се правиш на едно-национална държава; да си светски режим, подкрепян от армията, но управляван от свещеници, който иска в Европа, но се опитва да ръководи арабския свят;там е голямо мазало заради сбъркана политика
10
0
 
3
 
! Отговори
До 8 преди 7 години
Подпомагани от сирийската опозиция (това е свободната сирийска армия), която се подкрепа от Турция. А ако дойдем до тюркмените, в сирия има тюркменски села.
9
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако си 'кюрдин' в турция, нямаш всички права - турция е единствената държава, забранила ползването не само на кюрдски език, ами и на няколко латински букви, които ги има в кюрдската азбука, но ги няма в турския. на кюрдите са им сложени насилствено турски имена - все неща, заради които у нас беше оревано всичко, че дори и се взривяваха влакове с невинни майки и деца. и доколкото ми е известно, не съм видял българската армия да стреля по членове на дпс, еквивалента на пкк.
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Последната дума е на Ердоган , вижте историята и ще разберете какво искам да кажа! Прочетете внимателно за кръстоносните войни.
7
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И каква? Под предтекст, че се бори с ИД, да окупира части от Сирия. Нищо ново.
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 12Не, има оптимисти, които вярват, че един ден на султана ще му дадат право на последна дума.
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами тя сирийската опозиция е именно тази дето се сражава срещу Асад. Иначе кюрдите имат споразумение с Асад, те няма да го пипат и той няма да ги пипа, така че вече кюрдите не воювад с Асад, а само с ИД. ИД воюва с всички, опозицията воюва с ИД и Асад, сега вече и с кюрдите. Асад воюваше с всички, но сега вече не воюва против кюрдите. Тук може и да е намесена Русия, която след свалянето на самолета смени позициите си и започна да подкрепя кюрдите. Може да е била посредник между Асад и кюрдите.