САЩ се скара на Анкара, Турция спря огъня в Сирия

Вашингтон разкритикува офанзивата срещу кюрдите
30 авг 2016 18:12,
64
САЩ се скара на Анкара, Турция спря огъня в Сирия
Снимка: архив, Ройтерс

САЩ отправиха остри критики към правителството на Турция заради офанзивата му срещу кюрдите в Северна Сирия, които Вашингтон подкрепя, и това вероятно е дало отражение върху действията на Анкара, предаде ДПА.

Турските сили са спрели намесата си в Северна Сирия, а кюрдските милиции в тази част на страната са се съгласили да сложат край на враждебните действия, съобщи американското Централно командване, което ръководи американските военни сили в Близкия изток, предаде Франс прес.

Още по темата

В последните часове получихме уверението на всички замесени страни, че ще спрат да стрелят един срещу друг и че ще се съсредоточат върху групировката "Ислямска държава", заяви полковник Джон Томас, говорител на Централното командване.

ДПА допълва, че днес Турция е съобщила, че не е имало нови сражения с кюрдите в Северна Сирия, а кюрдите са казали, че днес не е имало атаки от турска страна. Но остава неясно колко дълго ще продължи това въздържане от враждебни действия, отбелязва ДПА.

САЩ бяха силно обезпокоени от това, че техният съюзник в НАТО Турция и силите на сирийските кюрди, организирани с помощта на Вашингтон като част от т.нар. Сирийски демократични сили, се сражаваха един срещу друг от миналата седмица, след нахлуването на турски сухопътни части в Сирия. "Призовахме двете страни да не се бият една срещу друга, а да продължат да се съсредоточават върху борбата с "Ислямска държава" (ИД)" , каза американският министър на отбраната Аштън Картър. Той добави, че на Турция е казано изрично "да се съсредоточи върху битката с ИД, а да не се занимава със сирийските сили за отбрана", припомня ДПА.

Президентите на САЩ и Турция Барак Обама и Реджеп Тайип Ердоган ще се срещнат на форума на Г-20 в края на тази седмица, за да обсъдят текущите събития, посочи ДПА.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
бг преди 7 години
Майка *** не убива малките си.
44
0
 
2
 
! Отговори
бг преди 7 години
Тези сунитски *** са на захранка от майка Турция.
43
4
 
4
 
! Отговори
бг преди 7 години
Кюрдите са като българите през средата на 19- ти век-трябва им помощ за да се освободат от турците.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едва ли някой ги брои. Ти като трепеш *** да не ги броиш. Измиташ с метлата и толкоз.
41
1
 
3
 
! Отговори
бг преди 7 години
Брой на убитите джихадисти в тази инвазия : 0.
40
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Шоп 32По времето на Виетнамската война излиза верижния БТР М-117. Евтина и надеждна машина. Ако не се изисква плаваемост му се доставя допълнителна броня НО ОТКРИВАТ ЧЕ ИМА АХИЛЕСОВА ПЕТА - В прекия смисъл на думата. Всяка мина дори малко по-мощните противопехотни поврежда ходовата част а стандартна противотанкова мина даже изважда двигателя от строя. На всичкото отгоре всички хор в машината са мин зашеметени и оглушени. Американската(както ссср по късно) пехота въвежда возене Върху БТР не В
39
2
 
9
 
! Отговори
До Emell Eteebem преди 7 години
НЕ НАМА ДА ИМА КЮРДИСТАН. АКО ВЪВ ВСЯКА ДЪРЖАВА МАЛЦИНСТВАТА ТРЪГНАТ ДА ПРАВЯТ ДЪРЖАВА...ДА ДАВАТ И РОМИТЕ В БЪЛГАРИЯ:-):-):-) ДА СИ НАПРАВЯТ РОМИСТАН:-):-)В КОЙ РЕГИОН ИМА ПОВЕЧЕ МАЙ В СТОЛИПЕНОВО:-)
38
1
 
10
 
! Отговори
АНТИ САЩ преди 7 години
САЩ да си мълчат там, след време Русия и Турция ще се разберат за Сирия
37
2
 
11
 
! Отговори
Едирне преди 7 години
САЩ СЕ Е СКАРАЛА НА ТУРЦИЯ:-):-):-):-):-)ПО СКОРО ПРЕТЕСНЕНИ ОТ ТОВА,ЧЕ ТУРЦИЯ ЧИСТИ ТЕРОРИСТЧЕТАТА ИМ, PYD Е СИРИЙСКИЯ КЛОН НА ПКК, В САМАТА НОВИНА ПИШЕ ЧЕ Е СЪЗДАДЕНА И ОХРАНЕНА ОТ САЩ.
36
2
 
5
 
! Отговори
turkey преди 7 години
hahha koi go kazva sazdatelqt na pove4eto teroristi4ni organizacii koito izpolzva za postiganeto na celite si i zadkulisni igri v blizkiq iztok i do dnes bg turciq strelq ne po kurdite a po pyd teroristi4na organizaciq nedeite zblujdava horata umi6leno ;)
35
3
 
16
 
! Отговори
Ангел Ангелофф преди 7 години
И докато много ги мислите...целия свят потънал в реки от кръв.И американци...и руснаци..немци..англичани не им дреме ни за БЪЛГАРИЯ...Турция..камоли за кюрдите.С цената на тея войни заграбват и поробват.
34
0
 
4
 
! Отговори
Ангел Ангелофф преди 7 години
Хах
33
19
 
12
 
! Отговори
нн преди 7 години
Къде са тръгнали турците. Ще им счупят дебелите кратуни. Много вирнаха глава. САЩ казаха, създаваме кюрдска държава, последната която ще се освободи от Османско робство. Евала на САЩ.
32
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На някой му се иска турция да мачка опонентите си, защото тя има само опоненти. Кюрдите мачкат турция.
31
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
създаването на кюрдска държава е неизбежно, както беше неизбежно и създаването на турция. въпросът е едната (която и да е тя) да не е за сметка на другата и да живеят в нормални отношения, макар че в началото ще е трудно, защото винаги се намесват други страни и нажежават обстановката. умните политици разбират това.
30
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция бавно и сигурно мачка опонентите си.
29
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
турция бавно и сигурно се разболява от шизофрения.А ердо ще свърши като Саддам или Мусолини.
28
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТАЗИ СНИМКА Е АРХИВНА НЕ СЕ ЗНАЕ ОТ КОЙ ВЕК Е :)))))),НО СЕ ПОЛЗВАТ И ТЕЗИ МАШИНИ, А НА ГРАНИЦАТА СЪС СИРИЯ СА LEOPARD 2 NEXT GENERATION МОДЕРНИЗИРАНИ LEOPARD ОТ ТУРСКАТА ASELSAN OT ТУРСКИТЕ ИНЖЕНЕРИ :))))
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВАЖНО Е КАКВО ЩЕ СТАНЕ В СИРИЯ, НО НАЙ-ВАЖНОТО Е , ЧЕ ТУРЦИЯ ПОЧНА ДА СИ РАЗХОЖДА ТАНКОВЕТЕ И САМОЛЕТИТЕ НАПРЕД-НАЗАТ В РАЗНИ ДЪРЖАВИ :)))))))
26
5
 
18
 
! Отговори
турчин преди 7 години
Ердоган от 5 год говори за зона на сигурност в Сирия но псевдомократите казват НЕ за да пласират старите си оръжия. Вайкат се от имигранти. Махнете си мръсните ръце от Арабските страни и няма да има никакви проблеми.