Бомбен атентат срещу съд в Пакистан взе 12 жертви

Талибани пък атакуваха християнски квартал
2 сеп 2016 11:25, Елка Василева
3
Бомбен атентат срещу съд в Пакистан взе 12 жертви
Снимка: Reuters

Две бомби избухнаха пред сградата на съда в град Мардан, провинция Хайбер Пахтунхва в Северозападен Пакистан, и убиха 12 души и раниха най-малко 52-ма, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс.

Броени часове преди това екстремисти от фракция на пакистанските талибани атакуваха християнски квартал в същия район. Жертвите на двойния бомбен атентат срещу съда са адвокати, полицаи и цивилни граждани.

Ройтерс припомня, че над 20 души бяха убити през декември при нападение срещу правителствена сграда в Мардан, отговорност за което пое Джамаат-ур-Ахрар, отцепническа фракция на пакистанските талибани. Засега никоя групировка не е поела отговорност за днешното нападение, но премиерът Наваз Шариф заяви, че то няма да разколебае твърдата решимост на Пакистан в борбата му срещу тероризма.

Още по темата

По-рано тази сутрин четирима въоръжени мъже, носещи колани с експлозиви, атакуваха християнски квартал в племенната територия Хайбер. Един охранител и цивилен жител на квартала бяха убити в началото на атаката. При последвалата престрелка със силите за сигурност нападателите бяха убити, съобщи армията. Загинали са също двама войници, полицай и двама цивилни охранители. Кварталът е близо до язовира Варзак, на 20 км от Пешавар.

Християните, които са около 2 милиона в страната с над 90-милионно население, са обект на поредица атаки през последните години. Фракцията Джамаат-ур-Ахрар, която е нападала християни и преди, пое отговорност за днешното нападение.

Ислямистката групировка, която за кратко беше декларирала вярност към "Ислямска държава" през 2014 г, но неотдавна заяви, че вече не е свързана с нея, извърши нападението на Великден срещу християни в Лахор, при което бяха убити 72-ма души, включително 29 деца.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: талибаниПакистан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Та казвате мирна религия?! В зората на интернета се запознах по МИРКа с мадама от Индонезия. Уникална красавица, стига снимките да бяха нейни. Християнка беше и каза че са нон стоп преследвани от мюсюлманското мнозинство.