Путин към Япония: Не търгуваме с територии!

Русия не е замесена в хакерските атаки срещу демократите в САЩ!
2 сеп 2016 13:30, Елка Василева
80
Путин към Япония: Не търгуваме с територии!
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Руският президент Владимир Путин отхвърли идеята да отстъпи на Япония един от Курилските острови срещу засилено икономическо сътрудничество с Токио. Това стана часове преди да разговаря с японския премиер Шиндзо Абе, предаде Франс прес.

"Не търгуваме с територии, при все че проблемът за сключване на мирен договор с Япония естествено е ключов и много бихме желали с японските си приятели да намерим решение на проблема", заяви Путин в интервю за агенция Блумбърг, поместено на сайта на Кремъл.

Отношенията между Москва и Токио са помрачени от спор за 4 острова от Курилския архипелаг, окупирани от Съветския съюз в края на Втората световна война, за които претендира Япония; това е спънало подписването на мирен договор след края на войната, какъвто не е сключен и до днес, припомня АФП.

Още по темата

Преговорите за тези острови, наричани в Япония "северни територии", са в безизходица, откакто Русия анексира през 2014 г. Крим и бе осъдена от западните страни, после и от Токио.

Путин, който ще се срещне с Абе следобед в далекоизточния град Владивосток, изрази "убеденост", че проблемът ще е сред темите на предстоящата му дискусия с японския премиер.

Обаче "не става дума за някаква размяна, за някакви продажби", заяви руският лидер, запитан от журналиста дали Русия, понесла тежък удар заради западните санкции във връзка с украинската криза, подкрепени от Токио, би се отказала от някой спорен остров срещу засилено икономическо сътрудничество с Япония.

"Става дума да се търси решение, при което никоя от страните няма да се чувства в загуба, никоя от страните няма да се чувства нито победена, нито губеща", каза Путин.

Руският президент опроверга съобщенията, че Русия е замесена в хакерските атаки срещу електронната поща на Демократическата партия в САЩ в навечерието на президентските избори, информира ТАСС, като се позовава на същото интервю за Блумбърг.

"Отново ще кажа: със сигурност не зная абсолютно нищо за това и на държавно равнище Русия никога не се занимава с такива неща", посочи държавният глава.

"После, има ли значение кой е разбил тези някакви данни от предизборния щаб на г-жа Клинтън? Има ли значение? Значение има какво е съдържанието на онова, което бе представено пред обществеността. Около това трябва да се води всъщност дискусията. Не бива вниманието на обществеността да се насочва встрани от същината на проблема", добави Владимир Путин.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
10
 
! Отговори
всички гледни точки преди 7 години
Няма значение кой обявява война и напада! Като са останали сами японците, нормално е да им обявят война и да ги нападнат! Все пак те превземат половината Китай! В резултат на тази война, справедлива или не, руснаците си връщат териториите, които са изгубили в предишната им война с Япония. Нищо повече не заграбват! Японците е време да се примирят с фактите и да спрат да мрънкат за тези глупави острови, на които и без това няма почти никакви ресурси, а и климата им е суров!
58
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До ShoppШоооопеее Прочети за военната операция на Ханакин Гоу. Монголия е пъпет на Москва по това време а Японците я нападат. Руснаците заедно с японците разгромяват Елита на Квантунската армия. Формално Война не е имало между СССР и Япония. Но точно заради това сражение Япония не обявява война на СССР заедно с Германия.След Пърл Харбор пък Източните дивизии на СССР са прехвърлени под Москва и за пръв път бият немците.
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Великият Путин!!!!!!
56
6
 
3
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 7 години
Тоталната лъжа с, която *** постоянно се слу,жи е промила мозъците на русофилите. Япония нападнала Русия!!!!!!!!!!България също е обявила война на Русия през ВСВ според един роден класик, който се прави на премиер!!!!!!
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 61И нашите индийци имат положителен прираст. Значи ли това, че са като руснаците?
54
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Японците вместо да реват на Путин да идат да се помолят на новия му съпруг.
53
0
 
15
 
! Отговори
до Шоп преди 7 години
Руснаците били подлеци,че отворили на японците втори фронт...А за тези дето им пуснаха едни бомбички над едни градчета нещо да кажеш?
52
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо Япония напада Съюза,после губи войната, и накраяиска ако може да ѝ върнатзавоювани острови.Ха-ха-ха!Да са си стояли мирни и щяхаоще да са техни.Рунацитетрябва да дават случая за пример на всеки, който би се полакомилза руски територии.
51
1
 
6
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До АнонименАно Умни ти малко попрочети за санкциите.Санкциите са 2 типа:1. Забранява се износа на това и това - както като материален обект, така и като технология2. Забранява се на Този и Този ИНДИВИД да влиза на територията на поддържащата санкциите страна и ако има активи във въпросните страни то те се блокират/конфискуват.Голяма част от хората включени в списъците със санкции са ама много богати. Е те и инвестираха парите си в РФ. РФ Направиха механизъм плати си данъка и парите ти са ок
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиНе се излагай да говориш нелепици на икономически теми. първо направи справка каква са санкции и какво кантрасанкции!
49
5
 
15
 
! Отговори
Лермонтов преди 7 години
Толкова ли ги смятат за балъци руснаците, че ще се подлъжат да върнат някои от тези спорни острови на тези с "дръпнатите очи", които неминуемо ще ги предоставятслед това /естествено под натиск/ на Пентагона, за да могатда сложат безпрепятствено там ракети с ядрени бойни глави, насочени срещу руски градове !
48
0
 
8
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До ПешкоПешко не разбра ли една проста истина БЕДНИТЕ ВИНАГИ ИМ СЕ СТРУПВА ВСИЧКО НА ГЛАВАТА А БОГАТИТЕ ПРОСПЕРИРАТ.Санкциите срещу Русия облагодетелстват БОГАТИТЕ в Русия. Не могат да си държат парите навън защото САЩ може да ги блокира или дори конфискува. Същото важи и за Имоти. Какво да правят? Инвестират в Азия(ако имат акъл и нюх) или в Русия особено ако имат шуробаджанашки връзки.Санкциите Удрят по Бедните а Богатите инвестират и развиват Промишлеността и Услугите - дългосрочно е добре
47
3
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До БобиE и като придобиха всичко това индексираха ли пенсиите ме интересува
46
3
 
11
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Божее колко тъпизми се изговориха1. РФ с присъединяването на КРИМ придобива до 50% от 200 милната Изключителна зона в Черно море - Подобно е и положението с Курилите, на всичко отгоре там може да се изградят примерно медни мини.2. Както Крим Военно контролира Черно Море така и Курилите контролират огромен стратегически район между РФ, САЩ и Япония.Мислите ли че Рашките ще се откажат от това?
45
0
 
6
 
! Отговори
Маке-Ариец преди 7 години
Тея па двамата какво се напъват - не пипайте землята македонска ей!!!
44
0
 
7
 
! Отговори
Апостол преди 7 години
Долу ръцете от Пешко. Него ще го правя почетен гражданин на Симитли.
43
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Японците няма защо да се напъват за тези Курилски острови. Ще дойде време когато местните сами ще поискат да се присъединят към Япония.
42
0
 
7
 
! Отговори
Манафов преди 7 години
Пешко, знаеш ли, че имаш страхотни очи?
41
10
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Я бързо някой путинофил да каже откога по-точно почна да си купува тениски на Вовчо. Щото преди кримската авантюра съм убеден, че и първото му име не сте знаели.
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 39"Спорът за курилските острови в с японците, нямат нищо общо с Аляска"И аз смятам така, но един от твоите не е на това мнение и за "блестящият" си ум е получил много плюсчета! Прочети 16 !