Британско-китайските отношения са в златна ера

Тереза Мей: Трябва да развиваме стратегическото партньорство
3 сеп 2016 21:40, Анисия Иванова
12
Британско-китайските отношения са в златна ера
Снимка: БТА

Отношенията между Великобритания и Китай преживяват златна ера, заяви днес британската министър-председателка Тереза Мей, преди да замине за срещата на върха на Г-20, предадоха Ройтерс и ТАСС. Срещата ще се състои в китайския град Ханчжоу на 4 и 5 септември.

"Това е златна ера за британско-китайските отношения, а едно от нещата, които ще направя на (срещата на) Г-20, очевидно е да разговарям с президента (на Китай) Си (Цзинпин) за това как можем да развиваме стратегическото партньорство, което имаме между Великобритания и Китай", каза Мей.

Тя обаче не спомена нищо за очертаващия се спор с Пекин заради решението й временно да спре сделка за атомна електроцентрала с частично китайско финансиране. Въпросът ще бъде сред водещите теми на срещата й със Си в понеделник на форума на Г-20.

През юли Мей внезапно отложи плановете за построяване на първата нова британска атомна електроцентрала от 20 години. Тя каза, че иска да направи преглед на проекта на стойност 24 милиарда долара, една трета от които се предоставят от китайски инвеститори.

Според медийни информации тя се тревожи от възможни последици, свързани със сигурността, въпреки че официално не е оповестена конкретна причина.

Срещата на Г-20 ще бъде първото участие на Мей в международен форум на високо равнище, след като решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, взето на референдум през юни, доведе до оставката на нейния предшественик Дейвид Камерън.

Мей ще се срещне с американския президент Барак Обама утре и с индийския премиер Нарендра Моди в понеделник, а също ще направи обръщение пред всички участници във форума на Г-20 на заседание, съсредоточено върху търговията.

"Посланието за Г-20 е, че Великобритания е отворена за бизнес като смела, уверена, гледаща навън страна и ние ще играем ключова роля на световната сцена", заяви Мей. "Моята амбиция е Великобритания да бъде глобален лидер в свободната търговия", каза тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: англиякитайтереза мей
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
31
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Айде сега - Обама се спънал, китайците му се развикали - край, скарали се били със САЩ!Сега тук за Англия пишат само хубави неща, айде пак, Англия била пропаднала.Абе няма ли нормални хора тук освен само платени комунисти бе???Пишат ви хубава новина за Англия, вие пак плюете?Аз съм фен на Камерън а не на тази Мей, същинска Тачър Втора, но въпреки това китайци правят бизнес с Англия, не с Русия. Това не го ли забелязвате?Нашата АЕЦ Белене вече десетилетия я бавят, английската е отскоро.
10
1
 
34
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
англия като стар пират няма да забрави как пленяваше кораби натоварени с китаискакоприна и подправки и влачеше на острова затова е това богаство ами от индияте затова са сьс самочувствието на бандити и крадци защото векове само са кралисега ще се плащат за всичко ама ще плащат глупаците елитьт пак ще си живеи
9
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чува се единствено злокобното пукане и скърцане на потъващия британски имперски кораб... 200 години се разпада този център на злото, но скоро идва краят! Пуделът на САЩ загива!
8
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Богатството и мощта на една държава са знанията,уменията и опита на народа,а не печатани хартийки- банкноти,книжа и т.н. Със знанията,уменията и опита на поколения англичани държавата им е станала световна империя!След "вземането" на властта от финансовия капитал истинския капитал-знания,умения,опит,труд, организация и дисциплина- се подменя с присъщия на политическия елит "капитал"- умствен мързел, простотия и некадърност -и резултатът е виден!Не Англия,а Китай вече бълва не само "Ролс-ройси"
7
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Традициите на англетата повеляват държавата им винаги да паразитира и изсмуква жизнените сили на други държави,
6
1
 
34
 
! Отговори
пръц преди 7 години
Много взеха да стават световните лидери искащи глобална роля
5
1
 
38
 
! Отговори
КК преди 7 години
Някой има ли им още доверие на британците?Някой още иска ли да прави съюз с тях?Обама им каза преди референдума, че ако излязат от ЕС, ще се наредят последни на опашката за споразумение с тях.
4
1
 
44
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
никакво доверие на англия те си живеят в техен измислен свят от преди200 години м тачьр изпрати анг воиници за една скала до аржентина след това 3 години не отстьпи на миньорите и ги остави без препитание инакрая полудя
3
9
 
34
 
! Отговори
Toni преди 7 години
До АнонименГлупости,централата е с участието на EDF (France), и именно те се дърпат, понеже нямат кинти. Миналата година англичаните излъгаха китайците да вкарат пари в централата (Hinkley point ), обаче франсетата ще прецакат нещата. Истината е , че от такава скъпа централа , близо 22-24 млрд. GBP, няма нужда. Докато се построи, новите технологии - слънце, вятър, вода, ще са напреднали доста и ще осигуряват достатъчно енергия.
2
2
 
49
 
! Отговори
ДК Мей преди 7 години
Има да се мъчиш дърта кифло. Търговските пътища вече отдавна заобколиха Британия и САЩ, минават от Япония през Кетай, Русия, Иран и Турция. Сега се мъчите да върнете невъзвращаемото търговско превъзходство по което текат парите, любимичките ви парички, които контролирате и с тях контролирате света. Потвърждавам - Мечти-мечти и добавям плюс мокри сънища на дърта кукумявка. Който владее търговията, той владее и парите. И това вече не са Джи Ви и САЩ. И връщане няма.
1
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мечти.....мечти....