Първата линия на "Турски поток" трябва да е готова към 2019 г.

Москва и Анкара обсъждат конкретни стъпки
Обновена: 3 сеп 2016 18:43 | 3 сеп 2016 18:41, Анисия Иванова
47
Първата линия на "Турски поток" трябва да е готова към 2019 г.
Снимка: Reuters

Проектът за първата линия на газопровода "Турски поток" трябва да бъде реализиран към края на 2019 г., заяви пред журналисти във Владивосток министърът на енергетиката на Руската федерация Александър Новак, съобщи ТАСС. 

"В момента обсъждаме с турските ни партньори конкретни стъпки по осъществяването на проекта. Разработихме пътна карта, която бе предадена на турските партньори, създадена е специална работна група, подготвен е проект за междуправителствено споразумение. Планираме за един-два месеца да тръгнем към подписване на съответните договорености, за да може първата линия на газопровода да бъде построена още към края на 2019 г.", заяви Новак.

След като Русия се отказа от реализацията на проекта "Южен поток" заради изискванията на ЕС, бе решено да се строи "Турски поток". По-късно обаче преговорите по проекта бяха спрени, отчасти заради кризата в двустранните отношения.

Проектът предвижда строителство на газопровода през Черно море до европейската част на Турция и по-нататък към границата с Гърция. Дължината на морската част на проекта трябва да бъде около 910 км, а на сухопътната част на турска територия - 180 км. Общата стойност на проекта се оценяваше на 11,4 милиарда евро. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първата линия на "Турски поток" трябва да е готова към 2019 г.Няма как да стане Турски поток. От 1 октомври САЩ въвеждат санкции на всички дъщерни фирми на Газпром, което означава край на полагането на тръби по дъното на Черно море, докато руснака не си измисли собствена технология за това. Пак от тази дата се въвеждат санкции и за немските фирми Шкода и Сименс заради глупоста си да строят моста в Крим и строителството газотурбинна централа на окупираните територии на украинския полуостров.
26
1
 
7
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
Какви са тези изисквания!?За Южен поток не може,а за турски може!?Да ви е..... майката еврогейска!
25
0
 
5
 
! Отговори
До до 33 преди 7 години
щом турците построиха мост над босфора за три години и 4 милиарда какво им пречи да направят същото с турски поток а вие хахолите ще .... супата----Нито дума за България и за южен поток. Турския представлява алтернатива и като такава конкуренция на южния. Нямам нищо против някой да духат супата, но не и българите. Много добре сте научили български.
24
0
 
7
 
! Отговори
до 33 преди 7 години
щом турците построиха мост над босфора за три години и 4 милиарда какво им пречи да направят същото с турски поток а вие хахолите ще .... супата
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До газпром-*** в неделния ден ли се дрогирате толкова рано сутрин ?. Или ви държи от снощния нарко-гей купон ?
22
1
 
0
 
! Отговори
Браво Анонимен преди 7 години
Ти Знаеш играта.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спокойно,момчета!Демо-кра-дите си знаят работата!След спирането на транзита през Украйна и пускането на "Турски поток" БГ ще купува руски газ от Турция! Бойко и с-ие бан-дюги ще го внасят не по руски,а по правилни турски цени!Както и поляците и вся оста-льная политическа *** от бившия СИВ -ще купуват "алтернативен" газ от Германия по правилни германски цени!И Северния,и Турския поток трябва да се изплатят,налиИначе за какъв *** Шрьодер работи в Москва,ако Германия не печели от дейността му?
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До долния - на Европа газ не и трябва - американцитре ще внасят направо готови продукти. Европейската безработица за американците не е от значение. Ти си в Европа, да отберлежа. За топлото ще внасяш втечнена на четворна цена - знам, устройва те. От терминалите. И пак американска. Доволен? Много се съмнявам, че някой може да го набие точно на Путин между сливиците. По скоро го набиват вече почти 30 години на изпростелия немислещ със сбствената си глава нещастен българин.
19
2
 
12
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 7 години
Ако Гърция беше на Черно море, щяха да имат повече от една тръба. На нас винаги някой ни пречи.Истинста е че нямама политици които да защитават интересите на България. Дали за жълти стотинки са на продали? Назнам.
18
0
 
4
 
! Отговори
мнение преди 7 години
До всички специалисти тук: Турция вече си има Син поток, а Турски поток просто ще замени транзита през Украйна и България, т.е. една тръба. Ако ние искаме и както винаги ЕС... ще има втора тръба. Въпросът е дали Турция ще замести Украйна като транзитна за ЕС или тръбата ще мине направо през България.... не се напъвайте толкова и да мислите къде ще иде газта след Турция. Ами в Турция - там пазара е достатъчен за една тръба...Така че транзит през Украйна и нас няма да има с Турски поток....
17
2
 
1
 
! Отговори
До 21 преди 7 години
Че кой нормален не би направил същия избор?
16
2
 
11
 
! Отговори
____________________ преди 7 години
Значи изводът е следният: ЕС има няма доверия на България и не иска да ни даде контролът на кранчето и избира Турция пред нас...Останалите изводи си правете вие!
15
1
 
14
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 7 години
Нас това НЕ ни грее! Ние ще си направим едно газово хъбче и проблемът е решен!Питате от къде ще вземем газ да захраним хъбчето?! Как от къде , от Турция, Гърция.... Какво, ама те нямали газ, и този газ , който ще купуваме от тях, всъщност е руски... Подробности! Строим си хъбчето и шапка на тояга! :D
14
17
 
6
 
! Отговори
АХ , КОЛКО СЪЛЗИ.... преди 7 години
*** ТЕ СА СЪКРУШЕНИ ,ЧЕ НЯМА ДА БЪДАТ КОМАНДВАНИ ОТ МОСКВА , ЧРЕЗ ГАЗОВИТЕ ДОСТАВКИ И НЯМА ДА ИМАТ ПОКРОВИТЕЛСТВОТО НА ПУТИНА!!ГОЛЯМА ИМ Е МЪКАТА ЧЕ ЩЕ ТЕГЛЯТ ГАЗ ОТ ЕРДОГАН !ПРОСТО СЕ ЧУДЯ , КАКЩЕ ГО ПЕЖИВЕЯТ ИДВАЩИТЕ ГОДИНИ .....ХА,ХА,ХААААААААДАЛИ ЩЕ ИМ СТИГНАТ ПАРЦЕЛИТЕ В ОРЛАНДОВЦИ .....ВЕЧЕ ПОЧВАМ ДА СЕ СЪМНЯВАМ СЕРИОЗНО...
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кво стана с БГ потока.Така е кой слуша големите началници.
12
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 2018 ще е готов хьба вьв Варна на Бойко
11
3
 
19
 
! Отговори
???????????????????? преди 7 години
До АнонименРУСИЯ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖИ ТРАНЗИТНИЯ ДОГОВОР С УКРАЙНА,НО ЕРДОГАН НЕ ИСКА ДА ГО ПРОДЪЛЖИ, НЕ ЖЕЛАЕ ДА ПЛАЩАТРАНЗИТНИ ТАКСИ НА УКРАЙНА, РУМЪНИЯ, БЪЛГАРИЯ :)))))ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ ТУРЦИЯ ПО ТОЗИ КОРИДОР ПОЛУЧАВА 16 МИЛИАРДАКУБИКА ГАЗ ОТ РУСИЯ, И ПЛАЩА ТРАНЗИТНИ ТАКСИ И НА ТРИТЕ ДЪРЖАВИ,НО ДОГОВОРА ИЗТИЧА 2019 ГОДИНА,А ЕРДОГАН СТРОИ В МОМЕНТА И ТАНАП - ГАЗОПРОВОД ДО АЗРБЕЙДЖАН И ТЮРКМЕНИСТАН, С ИРАК СЕ СПОРАЗУМЯХА, С ИРАН ИСКАТ ДА УВЕЛИЧАТ ДОСТАВКИТЕ, НА ЕРДОГАН МУ Е ШИРОКО :)))))
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия няма да продължи транзитния договор с Украйна след 2019 г.
9
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕРДОГАН Е СКАРАН С ЕС :))))))ВЧЕРА РАЗМАХВА ПРЪСТ И ВИКА " КЪДЕ СА МИ ОБЕЩАНИТЕ 6 МИЛИАРДА ЕВРО ЗА БЕЖАНЦИТЕ ", И НА САЩ РАЗМАХВА ПРЪСТ ЗАРАДИ ГЮЛЕН И ПКК,ТА :)))))ТОЗИ ПРОЕКТ ЩЕ СЕ ПОЛУЧИ , ДА ГО ЗНАЕТЕ ОТ МЕН :)))))))РУСИЯ И ТУРЦИЯ ИМАТ ИЗГРАДЕН ПОДОБЕН-МОРСКИ, РАБОТЕЩ ГАЗОПРОВОД " СИН ПОТОК", ТЕ ИМАТ ОПИТ И СА СЕ СИНХРОНИЗИРАЛИ,ЗА ТЯХ ВЕЧЕ Е ДЕТСКА ИГРАЧКА И ВЪПРОС НА ТЕХНОЛОГИЧНО ВРЕМЕ :))))))
8
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво става с американските танкери с шистов газ, пристигнаха ли вече, разтоварват ли ги на пристанището?