Грета си отиде, целувката остава...

Медсестрата от снимка, превърнала се в символ за края на войната, е починала на 92 г.
Обновена: 11 сеп 2016 07:47 | 11 сеп 2016 07:44,
25
Грета си отиде, целувката остава...
Снимка: архив Reuters
Жената, която американски моряк целува по повод края на Втората световна война - сцена, увековечена с прочутата снимка на фотограф на списание "Лайф" - почина на 92 години, предадоха световните агенции.
 
Това даде повод на медиите по света да припомнят подробности от историята, превърнала се в легенда.
 
Жената, целуната страстно от моряк на 14 август 1945 г. на Таймс скуеър в Ню Йорк е Грета Фридман. С целувката морякът Джордж Мендоса от Роуд Айлънд искал да отпразнува новината за капитулацията на Япония във Втората световна война. 
 
Той буквално сграбчил Фридман, която тъкмо била излязла в обедна почивка и докато я целувал, наклонил тялото й назад. Сцената не убягнала на фотографа на сп. "Лайф" Алфред Айзенщад и той я заснел четири пъти. Една от тези снимки се появи на корицата на списанието и влезе в историята.
 
След тази целувка пътищата на Фридман и на Мендоса се разделили. Тя се оженила за Миша Фридман. През годините е правила кукленски дрехи, работила е в летен театър, била е реставратор на книги. Дипломирала се е от колеж едва през 1981 г., когато двете й деца завършили университет. Живяла е във Фредерик в щата Мериленд.
 
Мендоса се оженил за дългогодишната си годеница, с която именно бил на Таймс скуеър, когато научил за капитулацията на Япония и започнал да целува жените по улицата.
 
Фридман и Мендоса бяха идентифицирани едва през 1980 г., когато сп. "Лайф" призова двойката от снимката да разкрие самоличността си.
 
За снимката Фридман, която е родена в Австрия, казва, че всичко се е случило много бързо. Фотографът Айзенщад пък разказва, че е забелязал как бялата униформа на Фридман сякаш разсича като светкавица въздуха на фона на черната униформа на моряка Мендоса, докато той я накланя назад и я целува. Според фотографа ако и двамата са били облечени в черно или в бяло, той изобщо е нямало да ги забележи.
Грета Фридман е починала в четвъртък след редица заболявания, в това число и пневмония, съобщи нейният син Джошуа Фридман. Тя ще бъде погребана до съпруга си Миша Елиът Фридман в националното гробище Арлингтън в щата Вирджиния.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
istinata преди 7 години
Kuv genozid nad japonia?ako te imaha bombata kakvo li shtiaha da napraviat julturite togava????smeshni ste
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЯСНО И ПРОСТО-НЕ НА ВОЙНАТА !!!
10
5
 
8
 
! Отговори
samo 19 dena sled,,, преди 7 години
Жената, целуната страстно от моряк на 14 август 1945 е Грета Фридман се оженила за Миша Фридман e заснеta четири пъти ot Алфред Айзенщад, samo 10 dena sled kato stotici hiliadia japanci beha izbite s atomni bombi za koito Alibert Eistain ima preka zasluga....i vse edni takiva nemski imena .. bombi-califki-fotografii
9
20
 
17
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Да , лошо нещо е войната , а Путин не спира да мечтае.
8
1
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
До До 10Знам че съм***,благородна...завист.
7
16
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Ама другите жени на снимката как...завиждат.Младото си е...младо;морякът естествено е...награбил една 20-сет годишна.
6
3
 
9
 
! Отговори
до номер 1 преди 7 години
До анонименморяка си има точно 2 ръце. малката ръка,която виждаш до бедрото му,е нейната дясна ръка,провесена надолу.
5
17
 
9
 
! Отговори
Петров преди 7 години
Преди пък вървели разстрелите включително и на деца от мръсните нацисти, които мислели че ще им се размине. Вярно добре че си се махнал.
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да,гледах историята по нешанъл,много интересна наистина!
3
27
 
39
 
! Отговори
Бахур преди 7 години
На Times Square се целуват, а в България тогава вървят разстрелите, водени от мръсните комунисти... Добре, че се махнах...
2
18
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еврейски бонбонени истории!
1
14
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Моряка май има три ръце,дали ми се привижда ?