Бомбардираха хуманитарен конвой край Алепо, 32 жертви

САЩ: Маршрутът на конвоя беше известен на Сирия и Русия
20 сеп 2016 07:17, Анисия Иванова
75
Бомбардираха хуманитарен конвой край Алепо, 32 жертви

Сирийски или руски самолети са бомбардирали камиони с хуманитарна помощ близо до Алепо през изминалата нощ, няколко часа след като Дамаск обяви край на примирието, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

"Близо 20 камиона, спрели пред централата на Сирийския червен полумесец в град Орум ал Кубра, бяха поразени от въздушни удари", посочи неправителствената организация.

Местен жител съобщил пред Ройтерс по телефона, че камионите били улучени от пет ракети. Ръководителят на местния офис на Сирийския червен полумесец и още няколко души били тежко ранени при нападението.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи в комюнике, че при нападението най-малко 32 цивилни са били убити вчера при въздушните удари.

Шестима цивилни, сред които едно дете, били убити в град Алепо, други 22-ма - в западната част на едноименната провинция. Сред тези жертви са 12 доброволци от Сирийския червен полумесец и шофьори на камиони с хуманитарна помощ, поразени в град Орум ал Кубра близо до Алепо. Четирима цивилни били убити в източната част на провинцията, уточни неправителствената организация, базирана във Великобритания.

ООН потвърди, че хуманитарен конвой бил бомбардиран западно от град Алепо, съобщиха Франс прес и Ройтерс.
Най-малко 18 камиона са били поразени, посочи говорителят на ООН Стефан Дюжарик. Тези камиони били част от конвой от 31 автомобила на ООН и Сирийския червен полумесец, който доставял помощ на 78 000 души в труднодостъпния град Орум ал Кубра, контролиран от бунтовниците.

Многобройни източници потвърдили, че градът бил бомбардиран вчера вечерта, посочил Дюжарик. Той уточнил, че бил ударен и склад на Сирийския червен полумесец в Биг Орем. По думите на говорителя, ООН не е в състояние да потвърди чрез независими източници съобщенията за жертви при нападението.

САЩ са възмутени от съобщенията, че хуманитарен конвой е бомбардиран край сирийския град Алепо и ще преразгледат перспективите за сътрудничество с Русия, заяви говорителят на Държавния департамент, Джон Кърби, цитиран от Ройтерс.

"Маршрутът на този конвой беше известен на сирийския режим и на Руската федерация, но при все това тези хуманитарни работници бяха убити в опита си да предоставят помощ на сирийския народ", се посочва в писмено изявление на Кърби.

"Съединените щати ще повдигнат този въпрос директно с Русия. Предвид на грубото нарушение на режима на прекратяване на огъня, ние ще преразгледаме бъдещите перспективи за сътрудничество с Русия", добави говорителят на Държавния департамент.

Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън О'Брайън заяви в Ню Йорк, че множество хора са загинали и са ранени в резултат на обстрел срещу съвместния хуманитарен конвой на ООН и Сирийския червен полумесец в района на Алепо, съобщи ТАСС. По думите му, ако бъде потвърдено, че ударът по автоколоната е нанесен умишлено, това ще се смята за военно престъпление.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нито руската, нито сирийската авиации са нанасяли удари по хуманитарен конвой югозападно от Алепо, заяви министерство на отбраната на Русия, цитирано от БТА.Ведомството допълни, че сведенията за местоположението на хуманитарните конвои са били на разположение само на бунтовниците, контролиращи района. Това е косвено опровержение на предишни твърдения от САЩ.
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още преди да бъде ударен от "хуманитарния конвой", няколко часа преди това, точно в този район "Ал-Нусра" и "умерените" ЗАЕДНО, са започнали масирана атака на позициите на сирийската армия.Това ни бе спестено от мазето в Ковънтри.
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 65Защото "Сирийски център за наблюдение на човешките права" звучи по-добре от "един дрипав шoрош в мазето си"
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оказва се, че зад внушителното име Сирийски център за наблюдение на човешките права стои един-единствен човек - Рами Абдул Рахман, съобщава в."Ню Йорк таймс". 42-годишният Рахман е избягал от Сирия преди 13 години, а днес развива своята дейност в къща от червени тухли в сивия английски град Ковънтри. Той не е учил нито журналистика, нито право. Официално има само гимназиално образование, учил е маркетинг в колеж, но не се е дипломирал.
54
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На руснак вяра да нямаш.
53
3
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
"съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека,".......аре нема нужда!
52
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По неофициални данни е била отказана инспекция на конвоя от руски и сирийски военнослужещи. Най-вероятно защото не е пренасял хуманитарна помощ, а оръжия и боеприпаси. Ама и те се сетиха кога да пратят конвой - цяла седмица примирие и не го пратиха, а чак в деня, след който примирието привърши. Това единствено потвърждава, че е пренасял боеприпаси а не хуманитарна помощ.
51
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пишман руснаци сте всичкиС чужда пита - поменОткога станахте такива диспечери на руски ракети Тия ще лапнат ракета, ония ще лапнатИзвадете си руските хейове от устата първом
50
0
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Мдааа, сириец да не си на днешно време. Религиозно кр.ете.ни ти разсипват държавата ядрените сили се бомбят едни други по погрешка а редовните войски се крият като лъхове че и те да не отнесат някой ритник. Нещата са ос.рани без изглед за оправяне.
49
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Давай, Вова, мачкй гаддовете!
48
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха, тези с к а паняци американски мног бързо си забравили за "грешката" си отпреди 2 дни когато убили 62 човека. Нещо никой не виел тогава , а сега си скъсват з а д ника . И никой изобщо не знае какво е било в тоз "хуманитарен конвой", той идваще точно при ИГ и други терористи.
47
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо трябва да вярвам на американците? Когато се точеха да нападнат Ирак две години преди това говореха, че Саддам имал заводи за химическо оръжие. Истерията по пресата беше стигнала върха си. КОГАТО ВЛЯЗОХА БОМБИХА ДАЖЕ УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ГРАДИНИ И ПОСЛЕ ОБЯСНЯВАХА, ЧЕ БИЛИ ГРЕШКИ. Завод за производство на хим. оръжие не беше намерен.
46
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Политиката на САЩ е убий, за да вземеш.Политиката на Русия е ти убиваш нашите, ние убиваме вашите.И на никой не му дреме за цивилни жертви...И двете са много погрешни...
45
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боли ги Русия какво ще преразгледате.Тихо да не лапнете и вие във Вашингтон някоя ракета.
44
3
 
20
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Най-малко 18 камиона са били поразени, посочи говорителят на ООН Стефан Дюжарик. Тези камиони били част от конвой от 31 автомобила на ООН и Сирийския червен полумесец, който доставял помощ на 78 000 души в труднодостъпния град Орум ал Кубра, контролиран от бунтовниците.Гледам видеото в Тубето по повода - Взрив през ноща и след това ярки искри политат в ноща във всякакви посоки ... Едно към едно с видеото от Челопеч ... ама там бяха армейски складове ...Толкова са *** че даже сами се дискред
43
2
 
18
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Леле стига с тая ДЕЗИНФОРМАЦИЯ1. НОВИНА от СИРИЙСКИЯ ЦЕНТЪР ЗА НАБЛЮДЕНИЕ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА - Чуя или видя ли това започвам да чета много внимателно какво искат да ми пробутат2. 20 камиона поразени от 5 ракети - 20 камиона са 20 * (20+2)м = 440м колона или повече. Руснаците имат 80мм НУРС обсег 15м, КХ-25(250кг ракета лазер или ТВ/ИЧ насочване) обсег 50м, КХ-29(550кг ракета) обсег 100мЗа да се изпълни условието трябва да са ползвани 5 КХ-29 - Но те ще разрушат и половин квартал в добавка
42
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Краварския сополив хленч следва да бъде отнесен да завеждащ отдел жалби на арменската апостолическа епархия, протоерей Кирливор (Ким) Карандашян
41
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хуманитарен - хуман, ман - човек. Т.е. конвой за хора. Ама там хора има ли? Главорезите от ИД отдавна се самоотлъчиха от човешкия род. Така че щом конвоят е бил "животноритарен", може да се отстреля. Сафари, нали ръииш.
40
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Продуктите в "хуманитарния" конвой до един са произведени в Арсенал Казанлък и ВМЗ Сопот. Противопехотни консерви тип мини, 122мм.буркани и отварачки за танкове модел РПГ.
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До истинатаПромени си ника на "лъжата"! Защо "т.н. Санстефански договор"? Защо т.н., мухъл? Или е нямало такъв? Писна ми всеки ден да чета копи-пейста ти - кондензирана лъжа! А за тоновете злато вече писах няколко пъти и нямам желание да правя като теб - да преписвам едно и също!