Учени предричат нов Чернобил, скоро

Големи катастрофи можело да се случат повече от 1-2 пъти на век
Обновена: 21 сеп 2016 11:09 | 21 сеп 2016 11:07, Елка Василева
18
Учени предричат нов Чернобил, скоро
Снимка: архив, Reuters

Следваща катастрофа, подобна на случилата се в Чернобилската АЕЦ, може да се случи скоро. Това заявяват група учени от университета в Съсекс, които са анализирали над 200 ядрени аварии. Учените са изложили своите заключения в статия, публикувана в Risk Analysis, пише Лента.ру.

Изследователите са установили, че макар и да се предприемат усилия за предотвратяване на инциденти с ядрени реактори, големи катастрофи може да се случат по-често, отколкото 1-2 пъти на век.

Нещастни случаи като този в АЕЦ „Три Майл Айлънд“ в САЩ от 1979 г., може да стават по-често от веднъж на 10-20 години.

Учените са проучили доклади, научни статии, прессъобщения, официални документи и медийни публикации. Те са оценили щетите от всяка случилата се авария, като са взели предвид фактори като загуба на имущество, глоби, застрахователни плащания и възстановяване на околната среда.

По думите на специалистите стандартната методология, използвана от Международната агенция за атомна енергия за прогнозиране на аварии и инциденти, е недостатъчна. Необходимо е да се усъвършенстват технологиите, използвани при създаването на ядрените реактори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 2018Руснаците са ги излъгали да ринат с лопатите в чернобил, Смелите самураи са си жертвали живота, обаче кой друг е като тях.Не ми харесва изречението ти за излъганите руснаци и смелите самураи. Хората, които дадоха живота си в Чернобил, са герои, съзнателно отишли на саможертва! Поклон пред паметта им. Руснаците размазаха смелите самураи в Манджурия и по бреговите на Корея през 1945 г.А белята в Чернобил не я ли направиха украинците? Не е гот така - "Запорожецът" - руски, Святослав -руск
10
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До тезиСтатистически анализ на данните за аварии от МАЯЕ
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
> група учени от университета в Съсекст.е британски учени отново :)
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато ядрените централи са в частни интереси ще има нови и нови инциденти.За повърждение АЕЦ ФУКУШИМА се случи поради компромиси при строежа и фиктивни мерки за безопасност.
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Забравихте ли за ФУКУШИМА?Там гръмнаха 3 реактора и още продължава да изтича радиация в подпочвените води към морето. Съркофаг все още няма. Япончетата вече светят в тъмното.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
М даааааааааа. По весниците дето се изживяват всякви "научни корифеи" са най-надежните източници за анализ
5
6
 
7
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До 2018Отностно ликвидиране на катастрофата в Чернобил. какви ли Роботи не купиха от запад каквото се сетиш. Просто нямаше(А вероятно и сега няма нито електроника нито електромеханика) електроника която можеше да работи при такива нива на радиация. Принудиха се да ползват хора.
4
7
 
20
 
! Отговори
Боби преди 7 години
1. Ядрената енергетика не е ЕВТИНА НАПРОТИВ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СКЪПА Е но е НАДЕЖДНА за генериране на ГОЛЕМИ ОБЕМИ ЕНЕРГИЯ2. Прогнозирам че следващата голяма авария ще е в Украйна Отново. Там си правят всякакви експерименти. Като почнеш от Токовия удар когато националистите *** оти взривиха далекопроводите към Крим и се свърши да не купуваме резервни части за Руски реактори от Русия ... да си ги правим3. Още един ненормален и глупав ход на политиците в Украйна - Руски централи с Американско гориво
3
4
 
11
 
! Отговори
2018 преди 7 години
До сега средностатистически големите аварии стават по един реактор на всеки 7 години. от Фукушима минаха почти 6 години така че е близко до акъла да се очаква авария. На земята има стотици застаряващи реактори, всеки един от тях е мирна ядрена бомба. Затова да се надяваме да ги затворят всичките преди да се случи, просто няма кой да им ходи да им чисти аварията. Руснаците са ги излъгали да ринат с лопатите в чернобил, Смелите самураи са си жертвали живота, обаче кой друг е като тях.
2
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ядрената енергия е евтина, но опасна. А такъв тип енергия в момента е в ръцете на руски олигарски и американски монополи, на които им е абсолютно все тая колко хиляди хора и живтни умират при ежентуална авария. Затова и хората ги е страх.
1
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Възможно е и метеорит да ни уцели, възможно е и извънземните да дойдат. Изобщо възможни са много неща, но не значи, че ще се случат. Излишна статия с излишни предположения.