По света подкрепят Клинтън, само в Русия – Тръмп

31% оценяват влиянието на вота в САЩ у нас като много високо
29 сеп 2016 15:07, Елка Василева
95
По света подкрепят Клинтън, само в Русия – Тръмп
Доналд Тръмп и Хилари Клинтън. Снимка: Reuters

Глобално проучване, проведено от мрежа от водещи изследователски агенции, показва, че американските президентски избори събуждат висок интерес по света. Анкетата, проведена в 45 страни, които обхващат почти 75% от населението на света, показва, че Хилари Клинтън е предпочитана пред Доналд Тръмп във всички страни с изключение обаче на Русия, съобщи Галъп.
               
Проучването е проведено в периода август - септември сред общо 44 194 мъже и жени.
 
Клинтън е изключително популярна в Западна Европа, Латинска Америка и Африка. Доналд Тръмп е популярен в Русия и Китай.

Още по темата

69% по света казват, че това кой ще бъде президент на САЩ ще има високо или много високо влияние върху техните страни.
               
78% в целия свят препоръчват на следващия американски президент да не се води само от местни американски интереси, но и от интересите на целия свят, или да се даде равен приоритет както на местни, така и на глобални проблеми.
               
Само 16% от световната общественост съветват следващия американски президент да поставя Америка на първо място, пренебрегвайки глобалните проблеми.

Американската общественост, от друга страна, е много повече в полза на американски ориентирана политика - тази гледна точка се споделя от 61% от американските граждани.
               
Заключенията от глобалната анкета бяха обсъдени миналата седмица в Ню Орлиънс, САЩ на годишния конгрес на ESOMAR - международна професионална асоциация на маркетинговите изследователи и изследователите на общественото мнение.
 
България се нарежда сред страните, в които подкрепата за Клинтън преобладава, но е сравнително ниска в сравнение с другите страни по света. У нас 51% казват, че биха гласували за Клинтън, 26% за Тръмп, а останалите се затрудняват да отговорят. Така се получава нетна стойност на подкрепа 25 (51% - 26%). България се нарежда на 38-мо място.

31% оценяват влиянието на изборите в САЩ у нас като много високо, 19% - като високо, 19% - като ниско, 11% - като никакво. Останалите се затрудняват да отговорят.

Най-чувствителен (49%) у нас е делът на онези, които казват, че бъдещият американски президент трябва да обръща внимание и на интересите на американския народ, и на тези на хората по света.

Сред младите българи има по-ниска ориентираност и по-високо объркване, а сред по-възрастните чувствително води Клинтън. Клинтън получава и подчертано женски вот. Няма съществени партийни различия. Хората с по-високо образование в по-голяма степен смятат, че изборите в САЩ имат значение за България.
 
Коментирайки резултатите от глобалната анкета, Вилма Скарпино, президент на Асоциацията УИН/ „Галъп интернешънъл“ заявява: "Като се има предвид, че светът е глобализиран и Америка го води в икономическите и военните въпроси, американските президентски избори будят много интересен и смислен глобален обществен политически дебат. Нашата анкета обаче разкрива големи различия в гледните точки на световната общественост – от една страна, и американската общественост – от друга''.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Семейство.Клинтънови са вече 20 години във властта. Конкурират се с така наречените "диктатори". Че Башар Асад не е толкова дълго!? Демагогикрация по американски. За Буш важи същото.Затова заблудените ще е гласуват за Клинтън и злото по света, което сее САЩ, а интелигентните - за Тръмп, който е малко по-малкото зло.
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напишете в търсачката "садистичен смях " и ще видите кого обичат нашите журн аляци.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много свястна и открита жена, вижте я:vbox7/play:0e47d63c75
61
2
 
5
 
! Отговори
Дон КурЛеоне преди 7 години
ДОНАЛД ТРЪМП ДИРЕКТНО СИ ГО КАЗА ЧОВЕКА НА ПРЕДИЗБОРЕН МИТИНГ,ЧЕ ТЕЗИ ИЗБОРИ СА ПОСЛЕДНИЯ ШАНС БЕЛИТЕ ХОРА ХРИСТИЯНИ В САЩ ДА ИМАТ СВОЙ ПРЕЗИДЕНТ В БЕЛИЯ ДОМ ,ЗАЩОТО СЛ;ЕД 4-5 ГОДИНИ САЩ НЯМА ДА Е СЪЩАТА И БЕЛИТЕ ХОРА ХРИСТИЯНИ ЩЕ СА МАЛЦИНСТВО МАЛТРЕТИРАНО ОТ ВСЯКАКВИ ТЪМНОКОЖИ ЕЛЕМЕНТИ.
60
0
 
4
 
! Отговори
Седера стинчо преди 7 години
До смЕхПоредната доза от дезинформацияЩели да гласуват закон и всички медии да се задължават да окачват червен фенер пред редакцията.
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МАНИПУЛАЦИЯ ТА ДРЪНКА ,КОЙ БИ ПОДКРЕПЯЛ ТОВА ПРОТИВНО ВЛЕЧУГО КИЛЪРИ КЛИНТЪН,СЛЕД КАТО И НА ДЕЦАТА Е ЯСНО,ЧЕ ТАЯ НЕНОРМАЛНА ДЪРТА *** Е МЕГА ОПАСНА И МОЖЕ ДА ЗАПАЛИ ЯДРЕНА СВЕТОВНА КАСАПНИЦА.ПОДКРВПЯТ Я ЕДИНСТВЕНО ЗАПАДНИ УПРАВНИЦИ И ЕВРИОАТЛАНТИЧЕСКИ ГЕИОВЕ. САМО ДА ВИ КАЖА КАК ДЕЙСТВА СИСТЕМАТТА ,ОНЗИ ДЕН ДОКАТО ШОФИРАХ ЧУХ ПО РАДИОТО,ЧЕ ОБЯВИХА ,ЧЕ 2016 БИЛА НАЙ ГОРЕЩАТА ,ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ОТ 100 ХИЛЯДИ ГОДИНИ И ТОВА ГО ПОПВТОРИХА НЯКОЛКО ПЪТИ И НИКОЙ НЕ ОБЯСНИ ОТКЪДЕ ЗНАЯТ КАКВО Е БИЛО ТОГАВА
58
0
 
1
 
! Отговори
Седера стинчо преди 7 години
До СтудентаЗащо лъжете госпожо ?И то редовно!Па паре требе и то редовно, щото редовно се папка.
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Черни, латиноси и всякаква *змет мързелива дето лежи на социалната система подкрепя Клинтън,но тя ги лъже здраво и после ще им покаже един среден! Зад Тръмп са белите хора, които не разчитат на социални и други подаяния. Но тези хора стават все по-малко - както в САЩ, където вече са малцинство, така и по света.
56
2
 
4
 
! Отговори
хм преди 7 години
И ДВАМАТА НЕ СТРУВАТ, НО СЛЕД ЕКСПЕРИМЕНТА ЧЕРЕН МЮСЮЛМАНИН, СЕГА ЖЕНА - ЗА СЕФТЕ е повече от ясно, че друг дърпа конците. Безмислен театър и *** очаквания.
55
3
 
4
 
! Отговори
Jojo преди 7 години
Много се правите на умни и силни, а сме най бедните и страхливи от всички. Ревете за краен национализъм ама скоро да не ревете на фронта с по един евтин калашник и парче хляб. Почнахте да не цените свободата и демокрацията и май се върнете там от където дойдохте СЕЛО.
54
0
 
5
 
! Отговори
до 71 остави я преди 7 години
Журналистката не е писала материала, а го е преписала и не е журналиска, а машинописка
53
0
 
8
 
! Отговори
охххх преди 7 години
Болна държава - болни кандидат - президенти! Болен свят...
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЩО ЛЪЖЕТЕ ??
51
1
 
16
 
! Отговори
Студента преди 7 години
Журналистката списала тия глупости лъже като влашка *** !Според западната преса само CNN , дава предимство за Клинтън , останалите медии и телевизии обявиха Тръмп за победител !Така че тая лелка лъже!Защо лъжете госпожо ?И то редовно!
50
0
 
5
 
! Отговори
do 58 преди 7 години
До пророка Олег: Имат информация, но медиите са на лошите. Не им се връзвай на приказките, въпреки че изборите са предварително нагласени
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе то няма голямо значение кой ще е президент щото той не управлява. Олигарсите които управляват САЩ са си същите. Който и да е ще ги слушка и изпълнява. Това е същността на демокрацията.
48
2
 
21
 
! Отговори
Аман от пропаганда преди 7 години
Да оставим настрана колко верни са подобни проучвания, видяха се и при Brexit. Но дори и така да е, тежестта на това кого подкрепя Русия е с много по- голямо значение от това, кого подкрепя т. нар, останал свят. А т.нар. останал свят поне на 80% ненавижда Америка и я счита за източника на всички злини за хората на планетата.
47
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сред младите българи има по-ниска ориентираност и по-високо объркване - тоест са за Тръмп?
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само в Русия или само в Русия и в Китай :)
45
0
 
5
 
! Отговори
RTYU преди 7 години
VESTICA