Саудитска Арабия може да бъде съдена за атаките от 9/11

За Барак Обама и ЦРУ проектозаконът може да има непредвидими последици
Обновена: 3 окт 2016 06:44 | 2 окт 2016 19:19,
34
Саудитска Арабия може да бъде съдена за атаките от 9/11
Снимка: Reuters

За първи път в президенството си Барак Обама получи отхвърляне на свое вето върху законопроект. Конгресът взе решение да “прескочи” позицията на държавния глава и да подкрепи директива за законова възможност за завеждане на дела срещу хора и правителства, подкрепящи тероризма.

Законопроектът беше поискан от близките и семействата на жертвите от 11-ти септември. В конкретния случай става въпрос за саудитското правителство, за което има сериозни съмнения за участие в подготовката на атаките срещу Световния търговски център и Пентагона. 

На практика тази директива позволява завеждането на граждански искове срещу държави или официални лица за наранявания, смърт или нанесени щети от акт на международен тероризъм, уточнява БиБиСи.

15 от общо 19-те терористи, отвлекли самолетите, използвани при нападенията на 11-ти септември, 2001-ва година, са саудитски граждани. Години наред се спекулира, че представители на саудитското правителство са замесени в атентатите. Официалните разследвания до този момент не са дали никакви доказателства, че правителството или висшестоящи управници в Саудитска Арабия са финансирали и подпомагали “Ал Кайда”.

Наскоро обаче бяха обявени публично засекретени документи, в които пише, че “докато са били в Съединените щати, някои от терористите са били в контакт и са получавали помощ от хора, които може би са са свързани със саудитското правителство”. Макар и да няма конкретни доказателства, написаното в документа доведе до нови спекулации и предположения.

Американският президент разполага с правото на вето и това е един от най-силните му политически инструменти. Досега това право е използвано над 2500 пъти в историята на Съединените щати за спиране на проектозакони, минали при гласуване в Конгреса. Много често дори само съмнения, че държавният глава може да наложи вето, водят до драстични промени.

Политическата система обаче позволява на Конгреса да отмени президентското вето. За целта са необходими 2/3 от гласовете на Камарата на представителите и Сената. Това се е случвало едва 110 пъти от 1792-ра година насам.

В последно време обаче няма президент, който да не получи “вето на ветото”. На Джордж У. Буш това се случи 4 пъти, на Бил Клинтън – 2 пъти. Последното президентство без оспорването на вето е това на Линдън Джонсън (1963-1969-та година).

Барак Обама щеше да повтори постижението на Джонсън, след като 12 пъти ветото му беше уважено от конгресмените. Но държавният глава имаше сериозни опасения, че приемането на гореспоменатия законопроект ще направи Съединените щати уязвими на подобни съдебни искове от други страни – особено след като няма консенсус по въпроса какво точно се счита за терористичен акт. 

Ракетен удар с безпилотен самолет срещу лагери на терористи на територията на Йемен, Пакистан или Сомалия може да бъде прието като тероризъм от тези страни и Вашингтон може да попадне в доста сериозни съдебни битки.

От организацията на семействата на жертвите на атаките от 11-ти септември обаче са убедени, че това притеснение не е основателно. “Ако не спонсорираш терористични организации и не убиваш невинни хора, тогава няма от какво да се притесняваш”, твърдят от организацията.

От друга страна настоящият законопроект може да има сериозни последствия за отношенията със Саудитска Арабия, която е ключовият съюзник на САЩ в Близкия изток. От Рияд вече предупредиха официално, че ще преосмислят участието си в различни съвместни операции по отношение на сигурността и разузнаването.

Практическото приложение на законопроекта може да донесе само морално удовлетворение за ищците. Юристи са категорични, че директивата може да премахне известни препятствия и да задължи американските съдилища да търсят конкретен отговор на въпроса дали и до каква степен саудитското правителство е замесено в атаките от 11-ти септември.

Но самият законопроект не дава позволение за изземане на авоари на чужда държава, т.е. никой не може да задължи Саудитска Арабия да плаща кръвнина. С други думи, в най-добрия случай близките на жертвите могат да получат документ, в който пише: “Да, саудитското правителство е замесено в атентатите. И не, вие няма да получите никакво обезщетение”.

При все това за много хора, изгубили най-близките си в онзи септемврийски ден, това може да е напълно достатъчно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
Astarot преди 7 години
Това в комбинация с договорите за екстрадиция на САЩ с други държави (с някои такива като нашата, направо поробващи), САЩ може да нарочи всеки един жител на тези държави за терорист и да изиска екстрадицията му, за да бъде съден там, без да предостави никакви предварителни доказателства за вина. Честито на печелившите...Днес си спиш в леглото, утре може да си в Гуантанамо (или каквито алтернативи има след закриването му)
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
зависимостта от петрола намалява с всеки изминат ден, така че взаимните интереси са нещо относително. Сега арабите трябва да избират как да управляват милиардите си, или да ги влагат в тероризъм, или в изграждане на бизнес отношения с останалия свят.
24
26
 
18
 
! Отговори
Питам преди 7 години
А ние българите мажем ли да съдим Русия че съсипа хубавата ни Родина ?
23
12
 
13
 
! Отговори
Вава преди 7 години
Който е за АМЕРИКА???? ЧЕРНА ПРОКОБА!!!
22
8
 
22
 
! Отговори
Вангелия преди 7 години
АМЕРИКА КЕ УМРЕ!!!!
21
5
 
23
 
! Отговори
ВАНГА преди 7 години
ХАМЕРИКАНСКОТО правителство УБИ ТЕЗИ НЕВИННИ ХОРА!!!! СЪД и от ОТВЪДНОТО ЗА ХАМЕРИКА!!! НЯМА ДА Я БИДЕ ХАМЕРИКА!!!! ДНИТЕ СА ПРЕБРОЕНИ!!!!
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Звездичките се четат "мecти/мecтят".
19
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не мести парите си от силна икономика в бананов джумхюриет с никаква предвидимост и ясни изгледи за поне 10 години. Никой няма да премести и един долар от САЩ, където и да е. Ако някой мести пари, ги мести на сигурни места, не на места с фалшиви държавни преврати.Споко, няма да я огрее турция.Нито тебе.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Larry Silverstein
17
8
 
23
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Цялата схема е следната: Да се замразят и изземат авоарите на Мюсюлманските страни. Започва се от Саудитите ,накрая ще дойде реда и на Турците.Англичани,Европейци ,Руснаци и други ще последват примера от САЩ.Това е страхотно!!!!Трябва да им изземем всичко.Арабите наляха много милярди в Европа но те него заслужават.За да ги отслабим трябва да им вземем всичко!След което да ги изметем от тази планета!!!
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Amerika gubi nay silnite si sayuznici v blizkiya iztok TURCIA I SAUDITSKA ARABIYA,SAUDITSKA ARABIYA e svqto mqsto za sunititite musulmani i ako bude suden SA ,Amerika shte zagubi sunitite
15
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Sauditska arabiya obmislq da iztegli vsichkite si nad 600 miliardi v zapadni banki i pove4eto ot tqh da gi vloji v turski banki zashtoto zapada igrae dvoyna igra podpomagat shiitite v blizkiya iztok i zatova TURCIA I SAUDITSKA arabiya shte sazdadat silen voenen i ikonomicheski sayuz ,v sayuza shte budat privlecheni i Katar i po kusno Egipet,v blizkite dni v Turcia pristiga i PUTIN
14
1
 
27
 
! Отговори
Anonimen преди 7 години
Плащанията на САЩ кога ще започнат? Опашката е половин свят!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
13
6
 
16
 
! Отговори
Има да чакаш преди 7 години
саудитска арабия ще си премести милиардите в турция на пyткиндeн.А че ще си платят, това е ясно. Плащат и пак старата на нов глас.
12
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Саудитска Арабия може да бъде съдена за атаките от 9/11.-----------Да се готвят и Щатите, че и техниге ръце са оплискани до лакти в мнооого невинна кръв!
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Арабите не са доволни, ама ще си платят. Разбира се, може и да кажат истината, но това ще им е края. За това ще предпочетат да си платят, а и да платят на няколко хиляди кравара ще е нищо спрямо всичките щети, които произлязоха от 911. Правителството на краварите ще им прати долари да си платят и всичко е 6...
10
8
 
3
 
! Отговори
до 8 преди 7 години
изнеси документи че са САЩ. Така не ти струват твърденията.
9
5
 
30
 
! Отговори
Любопитен преди 7 години
А другият съучастник-ЦРУ може ли да бъде съден?(риторичен въпрос)
8
7
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единствените полезни ходове на САЩ в момента са:1. да признаят, че всичко е постановка на Буш и ЦРУ2. да обвинят Саудистска Арабия и да загубят силен съюзник
7
8
 
29
 
! Отговори
Божил преди 7 години
Щом Щатите почнат съдебния процес,първата им работа ще бъде да блокират всички саудитски сметки и дори да ги конфискуват- вие какво си мислите,че ще оставят га-джа-ли-те да харчат незаслужените си пари?