Украински военен разузнавач е задържан в Русия

Събирал секретни данни за руската армия и националната гвардия
3 окт 2016 13:44, Елка Василева
17
Украински военен разузнавач е задържан в Русия
Снимка: архив, Reuters

Руската Федерална служба за сигурност задържа в Москва по време на шпионска акция Роман Сушченко - служител в Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната, предаде ТАСС, като се позова на съобщение от ФСС.

Според руското ведомство Сушченко е събирал секретни данни за дейността на руската армия и националната гвардия, "чието изтичане в чужбина би могло да накърни отбранителната способност" на Русия. Образувано е наказателно дело за шпионаж.

Московски съд наложи на заподозрения мярка за неотклонение задържане под стража за два месеца. Адвокатът му Марк Фейгин каза, че довереникът му е задържан на 30 септември, но двамата още не са имали възможност да разговарят.

Украинската национална осведомителна агенция Укринформ заяви, че Сушченко е неин кореспондент във Франция и е бил в Москва по лична работа по време на отпуск. Укринформ отхвърли обвиненията в шпионаж и нарече кореспондента си "журналист с дългогодишна и безупречна професионална репутация".

Руска държавна телевизия показа днес как униформени с качулки водят Сушченко, окован с белезници, към помещението за разпити, съобщи Асошиейтед прес. Видеоклипът е качен и в социалните мрежи.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Малко инфо относно руските практики спрямо чужденците. 1. Ако си забравиш входна виза или разрешение за работа и пребиваване дори и да идеш до бакалията на отсрешната страна на улица тия не питат - директно в Карцера и трябва някой да отиде и да ти донесе документите и да те измъкне от Карцера.(Лично познавам колега на който му се случи докато работеше в Москва)2. Ако са завели дело значи имат НЯКАКВИ доказателства може и да са изфабрикувани за което няма да се учудя ако е вярно.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДА НЕ Е КАТО ОНЯ ТРАВЕСТИТ САВЧЕНКО?
11
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако беше военен разузнавач, щеше да има надлежно издадени и одобрени журналистически акредитации и никой нямаше да може да го пипне. Човекът е бил на гости на роднини в Москва. Нямал е акредитация, защото е бил на частно посещение. Спрете се с пропагандата ,хора ! Е-Л-К-Е , за тебе не се отнася. Я се опитайте да напишете името и слято ? Идлиза като псувня, със звездички.....
10
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човекът е журналист, отишъл е в Чосква по лични причини, да навести роднини. Не е показал жирналистическа акредитатиця, защото не му е била нужна, не е бил по служба, а на частно посещение. Руските полицаи го обвиняват ,че е бил разузнавач . Ти също го набичаш такъв в заглавието си . Ти наред ли си ? Журналист ли си ? Ако идеш в Турция на почивка ,български разузнавач ли ще си ?
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шоп шопите се славят с простотията и тьпотията си.
8
15
 
3
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 7 години
Абе как все на руснаците и северно корейците и се привиждат шпиони.Зациклилиса в миналия век и нямя мърдане.
7
1
 
8
 
! Отговори
нико преди 7 години
До Вербовчик е точно в цял свят така ги изпращът като журналисти сега ще разпитват съдят ала бала и после размяна нормална практика по света другото е политика и весникарски балони
6
8
 
0
 
! Отговори
Куриер преди 7 години
прав е Боби - оня е снимал с фотоапарат Смяна-8М танка армата на червения площад и е пратил снимката на американското посолство.Освен това не е полковник, а генерал от украинското разузнаване.
5
0
 
8
 
! Отговори
Малий, преди 7 години
на тоя както се вика,жална му майка!
4
21
 
5
 
! Отговори
Вербовчик преди 7 години
Това параноята е страшно нещо.Жужетата съвсем са изкукуригали, щом почнаха да скачат и на кореспонденти.
3
4
 
20
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Хайде да не се лъжем - 90-95% от шпионската работа се извършва от специалисти Икономисти, Социолози и прочие дори не е необходимо да си мърдат д-то от удобния стол в службата данните са в Интернет.Останалите 5% са наистина важни за ГОЛЕМИТЕ ЯДРЕНИ СТРАНИ които си произвеждат сами оръжията.Журналист е едно удобно прикритие за Разузнавач. Било то Куриер или Вербовчик - Работата му предполага да си пъха носа на всякъде. Е изглежда са му подхвърлили документ с "енфие" - Кихнал е и са го хванали
2
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Джуджето отдавна го гони параноята!
1
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истина е, както е истина и това, че Владимир Путин се разпореди да се спре изпълнението на споразумението със СПЩ за утилизация на плутония. Решението е във връзка с недружеските действия на Вашингтон по отношение на Русия.