Съветът за сигурност официално номинира Гутериш за шеф на ООН

Подкрепата за него е била единодушна
Обновена: 6 окт 2016 20:14 | 6 окт 2016 18:16, Елка Василева
35
Съветът за сигурност официално номинира Гутериш за шеф на ООН
Антониу Гутериш. Снимка: Reuters

Съветът за сигурност на ООН единодушно подкрепи Антониу Гутериш, бившия премиер на Португалия, за следващ генерален секретар на организацията, предаде Франс прес. На  среща при закрити врата 15-членният съвет прие резолюция, официално номинираща Гутериш за водещия пост пред Общото събрание на ООН, съобщават участвали в заседанието дипломати.

Бившият португалски премиер беше фаворит, след като спечели шестте предварителни гласувания. При вчерашното последно гласуване в Съвета за сигурност на ООН Гутериш зае категорично първото място с 13 гласа „насърчавам“ и 2 „без мнение“.

При гласуването Ирина Бокова се класира на четвърто място, а Кристалина Георгиева – на осма позиция.

Очаква се процедурата по одобряването на Гутериш от Общото събрание на ООН да бъде формалност, отбелязва АФП. Очаква се Общото събрание да се събере следващата седмица. Гутериш ще встъпи в длъжност на 1 януари догодина.

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш е известен като човек на действието. Той е католик, умерен социалист и проевропейски настроен политик, който е бил и върховен комисар на ООН за бежанците.

Още по темата

Гутериш е на 67 години. Равносметката от двама му мандата начело на Върховния комисариат за бежанците на ООН /2005-2015 г./ е белязана от реформа във вътрешната организация на ведомството, която позволи да се намали една трета от персонала, базиран в Женева с цел увеличаване на капацитета за спешна намеса на международно ниво.

В момент на най-тежката бежанска криза, която е познал светът и която се обостри заради войната в Сирия, Гутериш не престана да отправя призиви към международната общност да прояви по-голяма солидарност към милионите мигранти и кандидати за убежище.

Гутериш е инженер по образование. Роден е в Лисабон на 30 април 1949 г. Започва политическия преход в лоното на католически движения, преди да влезе в Португалската социалистическа партия. Депутат става за първи път през 1976 г. в първия парламент на Португалия след края на 50-годишната диктатура. След това прекарва дълго време в парламента, където си спечелва репутацията на добър оратор. Заради умението да надделява в словесните спорове той дори получава прякора "говорещ къртачен чук".

През 1992 г. Гутериш става генерален секретар на Португалската социалистическа партия, която по онова време е в опозиция. Под ръководството му социалистите печелят парламентарните избори през октомври 1995 г. и тази победа изпраща Гутериш на премиерския пост. Тогава Португалия преживява период на бърза експанзия и на почти никаква безработица.

Това позволява пък на премиера Гутериш да създаде минимален гарантиран доход - една от ключовите мерки на правителството му. Като премиер Гутериш се показва като отговорен политик, отворен към диалога. В качеството си на убеден европеец той си поставя за цел влизането на страната му в Еврозоната и постига успешно това. Партията на Гутериш печели парламентарните избори и през 1999 г. и той отново е премиер.

Критици на Гутериш го упрекват, че е допринесъл за победата на "не"-то по време на референдума от 1998 г. за декриминализиране на абортите, тъй като в качеството си на пламенен католик той никога не е крил сдържаното си мнение към доброволното прекратяване на бременността.

На международната сцена Гутериш печели слава с дипломатическите си умения, които прилага по отношение на кризата в Източен Тимор, бившата португалска колония, опустошена от кланетата на проиндонезийските милиции през 1999 г. след победата на референдума на привържениците на самоопределянето. Тогава Гутериш успява да убеди международната общност, че е необходима намеса на ООН в Източен Тимор.

В края на 2001 г. социалистите в Португалия губят общинските избори и техният генерален секретар Гутериш подава оставка от премиерския пост насред мандата си. Той се отказва от политиката, за да се посвети на дипломатическата кариера зад граница. Но оттогава името му се споменава за потенциален кандидат на всички президентски избори в Португалия. Самият Гутериш обаче винаги е отказвал да се кандидатира за този пост с аргумента, че обича действията и нещата, които го задължават да се намесва постоянно, пише БТА.

Гутериш има две деца от първия си брак. Съпругата му е починала през 1998 г. и той се жени след това отново.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
САЩ и Великобритания имат свои интереси, Русия и Китай - също. Антониу Гутериш се е оказал компромисен кандидат. Но това, че се намериха хора от България, които работеха против българския кандидат, това не във всяка държава ще го направят. Ако не можехме да спечелим достойно, можехме поне да загубим достойно. А ни видя цял свят как се въртим като ветропоказател натам, накъдето по-силно ни духне вятъра.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Двата червена картона са от Франция и Китай. Бокова бе фаворит на Франция. Не случайно на погребението на Перес пътува с френската делегация.
21
1
 
4
 
! Отговори
Гаден реалист преди 7 години
"...Но Георгиева получи осем негативни гласа, включително два от държави, имащи право на вето(вероятно Русия и Китай)...."Съгласно резултатите след ключовия вот Бокова е получила подкрепата на седем държави от Съвета за сигурност. Същият брой членове са гласували срещу нея, като сред тях има две държави, които имат право на вето( вероятно САЩ и Великоритания)......"
20
1
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До Гаден реалист: Червен картон не е даден на никого. Ако имаше такова нещо, пак щяхме да го научим от медиите. И не от България се тиражира твърдението, че ще бъде избрана жена от източна Европа. Късно е вече за оправдания. Сега и да вземем всички да се обявим за върли антикомунисти, пак няма да спечелим нищо.
19
3
 
4
 
! Отговори
Гаден реалист преди 7 години
За разлика от края на втората световна война, когато нацизма беше разгромен напълно и никой свързан с него не припари повече до висша длъжност, след студената война война събитията се развиха по различен начин. Да сте чули за обесен комунист? За осъдени главорези? Нищо подобно. Все пак страните на запад от нас лека - полека зачеркнаха номенклатурата. При нас обаче Бокови и Борисови виреят, уви... :(
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Гаден реалистНе знам нашите медии.Но я вземи прочети малко Гардиан , Дойче веле , Ройтерс и така нататък. Но явно *** няма как да си признаите че сте марионетки.
17
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бокова нямаше никакъв шанс. Факт е че Георгиева само с два дни кампания стана седма, а Бокова с два месеца дундуркане и напъни е едва четвърта.Друг път не залагайте на дъщери на комунистически убийци от близкото минало!
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Гаден реалистВ ООН на никой не го интересува дали Бокова произлиза от комунистическо семейство или не. Това витае само във вашите празни глави . Вие нямате собствени мисли.Вие повтаряте това което ви кажат , просто повтаряте като папагали опорните точки които бяха спуснати от Кръстев и сие.
15
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво сега, ако слушаме червените престъпници Борисов трябваше да осигури комфорта на поредната комунистическа фамилия за още 5 години напред?
14
2
 
3
 
! Отговори
Гаден реалист преди 7 години
Огняне, облъчен си от нашите медии, които изкараха Бокова основен фаворит. Много лъжи, много нещо се изписа. Най-голямата беше, че щяла да е жена от Източна Европа и понеже Бокова отговаряше на това описание - фаворит номер 1. Две страни от съвета за сигурност (вероятно САЩ и Великобритания) са й показали категоричен червен картон. Дори един червен картон е достатъчен, за да не я изберат.
13
1
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До "Гаден реалист": Това са абсолютни измислици. Представителите на коя държава са заявили публично че "категорично отказаха да гласуват" за Бокова ? Ако имаше такова нещо нашата обслужваща политиците журналистика нямаше да го пропусне. Сега, Бойко и Даниел Митов, след като провалиха българската кандидатура (а им помагаха и други), естествено че е време да оправдаят себе си
12
8
 
4
 
! Отговори
Гаден реалист преди 7 години
До ОгнянзЯвно не си разбрал, че повечето страни в Европейският съюз категорично отказаха да гласуват за червеното куче - медалист. Гласовете за Сталина нямаше да отидат при Бокова, по-скоро при португалския другар Гутериш.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изкуственото налагане на така наречените "квоти" за пореден път се провалиха !
10
1
 
11
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До "Гаден реалист": Именно с такива приказки като твоите, пишман-реформаторите работеха срещу кандидатурата на Бокова. А тя два пъти е избирана за председател на Юнеско. По твоята и на пишман-реформаторите логика тя не е трябвало да бъде избрана и там. Как да не се сети човек за известния виц, че до казана, в който били българите нямало пазач, защото те сами се дърпали един друг обратно. Хайде, радвайте се сега, плиткоумници и си стойте в казана.
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ирина Бокова съвсем сама успя да докаже на целия свят, че е личност с качества и не позволи да я подритват като мpъсна изтpивалка нито САЩ, нито Меркел нито тиквата и слугинажа в България. Второто място говори само за себе си, а наглата парашутистка я забиха на десето място - на дъното.
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При гласуването Ирина Бокова се класира на четвърто място, а Кристалина Георгиева на осма позиция. Според анализ на Ройтерс обаче Бокова е заела второто място непосредствено след Гутериш.Бокова е на второ място според всички анализи, не само според Ройтерс - Ройтерс рубладжийска агенция ли е? А и сега няма никакъв смисъл повече някой да избутва Бокова нагоре - всеичко свърши. Само на една част от българските медии им е наредено да пишат, че Бокова е четвърта.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отдавна беше ясно. Честито на Антониу Гутериш !
6
21
 
19
 
! Отговори
Гаден реалист преди 7 години
Всички трезвомислещи хора бяха наясно, че запада и САЩ няма да гласуват за червеното ла-но Бокова. Все пак два месеца ни обяснваха колко силен кандидат била, как щели да изберат жена от Източна Еворопа, как Франция копнее за нея, колко е еродирана потомствената комунистка и т.н. Видяха, че няма да стане и пуснаха Сталина, за замазване. А замазаното взе, че замириса...
5
3
 
29
 
! Отговори
:) преди 7 години
На Сталинка са и обещали да му поноси папките по коридорите :) Боко как ни излага по света.. просто не е истина. Сталинка, преди това Желева... ужас.
4
4
 
30
 
! Отговори
До 6 преди 7 години
Кристалина и за чистачка в ООН не става ...