Кои са двете големи грешки на световния банков сектор?

Не регулации на банките, а развитие на фондовия пазар е необходимо на България
7 окт 2016 15:30, Екип на Bloomberg
3
Кои са двете големи грешки на световния банков сектор?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако искаме да подобрим финансовия сектор и да привлечем инвестиции, трябва да развием фондовия пазар, а не да правим още крачки към стягане и регулиране на банките. Това коментира инвестиционният анализатор Ангел Марчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

По думите му банковата система у нас е стабилна, доверието на хората е "прекалено голямо до такава степен, че те дори при тези ниски лихви не търсят други възможности за инвестиране". Той обаче подчерта, че глобалните системни рискове влияят и на България, като регулациите и тук са станали много. "Едновременно с това ние индиректно страдаме отколичествените облекчения на ЕЦБ", допълни анализаторът. 

Според него има две големи системни грешки, които важат за банковия сектор по света. Eдната са огромните регулации, с които трябва да се съобразяват банките, а другата - количествените облекчения, които създават огромната задлъжнялост в сектора. 

"Допълнително към това трябва да добавим и нивото на рискова обвързаност на доста западноевропейски икономики, при която по-лесно се разпространяват различни системни рискове", каза още Марчев. 

По думите му във връзка с възстановяването от кризата американските банки използват предимството на икономиката на страната и това, че са гръбнакът на световната банкова система. 

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ангел Марчев е изключителен експерт и преподавател на световно ниво.
2
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До иванНе е това - НАЙ-ГОЛЯМАТА ГРЕШКА КОЯТО ПОЗВОЛЯВАТ ХОРАТА Е ЛИХВА ОТ ЛИХВАТА.На всеки му се случва да не може да плати някой месец вноски. Неплатената лихва/вноска се ДОБАВЯ към ГЛАВНИЦАТА и след това се начислява НОВА по-голяма като стойност лихва върху новата главница.Тъй наречената дългова спирала надолу към фалита.ЗА ДЯВОЛА И БОГА ХОРА НЕ ВЗЕМАЙТЕ ЗАЕМИ(ако можете)
1
0
 
7
 
! Отговори
иван преди 7 години
НАЙ-ГОЛЯМАТА ИМ ГРЕШКА Е ПУСКАНЕ НА ПАРИ БЕЗ ПОКРИТИЕ!