Кристалина категорична: Не отидох в Ню Йорк да си търся работа!

"Работа си имам. Отидох на мисия за нашия регион", добави тя
7 окт 2016 09:44,
63
Кристалина категорична: Не отидох в Ню Йорк да си търся работа!
Снимка: Reuters, архив

Не отидох в Ню Йорк, за да си търся работа. Работа си имам. Отидох на мисия за нашия регион. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева в интервю за БТА.

"Антониу Гутериш е отличен дипломат, работили сме заедно, той ще бъде отличен генерален секретар на ООН. Но в мен остава малко горчивина, че нашият регион не успя да заеме полагаемото за нас място", добави тя.

Още по темата

По думите на Георгиева българският премиер е взел смело решение да даде последен шанс на Източна Европа да спечели тази позиция. "Видяхме, че в момента, в който ме номинира, няколко страни - Латвия, Унгария, Полша, застанаха зад него. Двамата кандидати от Източна Европа, които се оттеглиха, също застанаха зад мен. Важно е да знаем, че 40 години наред винаги е била уважавана регионалната ротация. Това е първият път, когато в крайна сметка източноевропейският регион се оказа в позицията да поздрави някой друг, извън региона", обясни Георгиева.

Според нея светът все още не е готов за жена генерален секретар. "Можем да направим анализ на това, което стана. Вероятно ние, като източноевропейци, трябва да помислим дали е важно да търсим по-рано консенсус около една фигура. Засега според мен е по-важно да погледнем напред, да кажем, че имаме избран европеец, не е от нашия регион, но е европеец и достоен кандидат, и да му пожелаем успех", каза още тя.

"Направих най-доброто, което беше възможно в такъв кратък период. Обективните наблюдатели са единодушни, че представих себе си и страната ни достойно. Даже в. "Ню Йорк таймс" коментира: "Кристалина Георгиева - най-силният конкурент на Антониу Гутериш". В това, което сме постигнали - да се знае, че България представя силен кандидат, не се съмнявам. Благодаря на правителството, че ме подкрепи. Знаехме, че поемаме риск. Самата аз казвах, че такова кратко време не знаем докъде ще стигнем. Ясно е, че има договореност между членовете на Съвета за сигурност, особено между постоянните членове. Тази договореност, на такъв късен етап, не беше възможно да се промени", сподели Кристалина Георгиева.

По думите й сме имали един последен шанс, който България е използвала смело, за което е получила уважението и подкрепата на региона. "Аз получавам много коментари: "Браво , че не се уплаши, че все пак влезе". Имаме резултат, който не е този, който очаквахме. В такива условия е най-добре да гледаме напред. Да се надяваме, че ще успокоим температурата, за да можем да се концентрираме върху важните неща - не това, което е зад нас, а това, което е пред нас", допълни Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
5
 
! Отговори
ххх преди 7 години
мисията е изпълнена. обърка плановете на другата българска кандидатура. ошашави оон с огромното самочувствие, посредстевеност, и най-вече с мизерния си английски и жестикулирането.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като не можа да стигне гроздето е естествено да каже че е кисело.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Залудо, КриСталинкеее... залудо! Само излагацията ти/ни остана от тази "твоя" разходка!
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
3а чий отиде, сталино?Явно да се и3лагаш.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кристали оооо, отиде там по най- коварния начин! Защо ***?
24
0
 
7
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Тези ,които уговориха мача предварително се изложиха.И тъй като никога не сме играли честно ,този факт света го оценява подобаващо.
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
американците да си я приберат ,и без това са помийна яма
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"България допусна огромна грешка. Да се хвърли г-жа Георгиева в състезанието на толкова късен етап си беше политическа катастрофа, казва за Доче Веле политоложката Йохана Даймел. Според нея Бокова е имала шансове да оглави ООН.В последното гласуване видяхме, че тя се справи значително по-добре. Именно тя се оказа най-добрата жена-кандидатка. И имаше шансове да стане онази желана от всички кандидатка от Източна Европа, която да заеме този висок пост.Във външнополитическо отношение беше нанесена голяма вреда - както за самата България, така и за ЕС.
21
1
 
20
 
! Отговори
АРЕ У ЛЕВО МА преди 7 години
Тая ни взема всички за ТИКВИ
20
0
 
21
 
! Отговори
МИСИОНЕРКАТА преди 7 години
СТАЛИНКА обаче работи само за долари. Никога безплатно
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моята словесна карикатура на ситуацията е следната: две чорлави жени се дърпат за косите, като едновременнно с това са се надупили услужливо, едната на запад, а другата на изток
18
0
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Борисов не искал да дава работа на бивши комунистически фамилии: ама ти сериозно ли говориш бе Борисов,истина ли е всичко това? Бъчварова дъщеря на виден комунист,Лиляна Павлова внучка на виден комунист,Миглена снаха на виден комунист ,Н.Младенов от виден комунистически род и т.н..Е наистина ти и другите около тебе не сте от толкова видни,ама и вие сте от комунистически родове -бащи,майки и вие самите.Защо бе Борисов бръщолевиш глупости,за толкова прости ли ни смяташ.Номера ти вече не минава .
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалките юдейски марионетки Бб, Цц, Дм, Рп, Ип изляха тонове помия, написаха хиляди доноси срещу Бокова и въпреки това тя е втора, а лакейката Сталинка остана извън всякакви класации.
16
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Вижте карикатурата на Комарнитски във в.Сега.Уникална е. Впрочем дали са я показали сутринта по БТВ и НТ -съмнявам се.
15
0
 
18
 
! Отговори
смях преди 7 години
Кажи и Сталинка и не се разправяй с нея. Световен лидер била бухахахахахах !
14
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рекапитулацията от надпреварата за секретар на ООН е, че една дъщеря на масов убиец остана безработна
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ее,ако изслушването ти беше 1 седмица по-рано ,щеше да можеш да се кандидатираш за президент на България ,ама има космическа програма дето набират космонавти, да не изтървеш и това място, виж колко сребърника дават и се кандидатирай,ти си дялан камък..
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ли се сещам само за негативни епитети по отношения на тази? Дотолкова негативни, че ще ме изтрият ако ги напиша.
11
0
 
22
 
! Отговори
Гошката преди 7 години
Айде още една майка героиня! Тая вярва ли си сама?
10
1
 
27
 
! Отговори
Тодоров преди 7 години
" По думите й сме имали един последен шанс, който България е използвала смело, за което е получила уважението и подкрепата на региона " - Му-ха-ха-ха. Тея общи лафове сигурно са за неграмотния елкторат, не на нас сталинке. Сега вече знаем и новото ти прозвище: "пеп.ел.янка"