"Матю" отслабна до трета степен, приближавайки Флорида

Над 140 000 домакинства останаха без ток заради урагана
7 окт 2016 12:44, Елка Василева
0
"Матю" отслабна до трета степен, приближавайки Флорида
Снимка: Reuters

Ураганът Матю отслабна от четвърта на трета степен, приближавайки се към щата Флорида, предаде Асошиейтед прес.

В крайбрежни райони на щата вече се изливат проливни дъждове и бушуват силни ветрове. Над 140 000 домакинства останаха без ток заради приближаващата стихия, съобщи Ройтерс.

Окото на урагана се движи покрай източното крайбрежие на Флорида. Според метеоролози центърът на бурята ще продължи да се движи близо или над източното крайбрежие на полуострова до петък вечерта местно време, а след това ще се пренесе към крайбрежните райони на щатите Джорджия и Южна Каролина.

Още по темата

Очаква се Матю да не навлезе навътре в източните южни щати. До неделя сутринта ураганът ще се влее в напредваща на изток зона с ниско напрежение, която ще спре придвижването му на север и ще го изтласка навътре в океана. Там условията може да се окажат благоприятни Матю да направи завой и да се завърне към Флорида за "втори тур". Според експертите идния вторник сутринта ураганът вече ще е тропическа буря и ще се намира североизточно от Големия Бахамски остров, тоест недалеч от мястото, където беше по-рано тази седмица.

Матю може да се слее и с новия ураган Никол, който се образува източно от него в Атлантическия океан. Сливане на два урагана за последно е имало в северните части на Атлантическия океан през 1995 г. и два пъти през 2005 г.

Матю вече мина през Карибите и по данни на хаитянските власти отне живота на 339 души, нанесе огромни щети и причини катастрофални наводнения. В град Жереми 80 процента от сградите са разрушени. В град Де Кайес щетите също са огромни, покривът на местната катедрала е рухнал. Банановите и манговите плантации са напълно унищожени.

В Доминиканската република Матю взе 4 жертви и унищожи 3000 сгради. 36 500 души бяха принудени да напуснат домовете си.

В Куба властите не съобщават за жертви, но в четири населени места по източното крайбрежие са нанесени значителни щети. Над 150 000 души са откъснати от света. Заради урагана бяха евакуирани над 1,3 милиона души в шест кубински провинции. Част от персонала и семействата на военните в американската военна база Гуантанамо също бяха евакуирани, но 61-те затворници в центъра за задържане на предполагаеми терористи останаха там, тъй като сградите му са достатъчно солидни, за да устоят на такава буря.

На Бахамите щетите все още се прави оценка на щетите. Летищата остават затворени, жителите бяха призовани да напуснат зоните с ниска надморска височина. Засега има данни за много щети и за прекъсване на електроподаването. Има опасения за покачване на нивото на реките с 4,5 метра заради проливните дъждове.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: ураган Матю
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари