Президентът на Колумбия получава Нобелова награда за мир

Наградата е за усилията на Сантос за край на 50-годишната гражданска война
Обновена: 7 окт 2016 13:09 | 7 окт 2016 12:42, Елка Василева
4
Президентът на Колумбия получава Нобелова награда за мир
Хуан Мануел Сантос. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос е тазгодишният лауреат на Нобеловата награда за мир, съобщи Норвежкият нобелов комитет, който присъжда престижното отличие.

Сантос е награден заради непоколебимите му усилия за прекратяване на 50-годишната гражданска война в Колумбия, обяви Норвежкият нобелов комитет.

Колумбийският лидер изигра водеща роля за сключването на споразумението за мир с марксистките бунтовници от Колумбийските революционни въоръжени сили /ФАРК/. Договорът сложи край на войната между колумбийските власти и бунтовниците.

Още по темата

Церемонията по подписването на документа се състоя на 26 септември в колумбийския град Картахена. Подписи под него поставиха Сантос и лидерът на ФАРК Родриго Лондоньо, известен с бойното прозвище Тимолеон Хименес или Тимошенко. На 2 октомври колумбийците трябваше да гласуват на референдум дали приемат или отхвърлят мирното споразумение. На общонародното допитване договорът беше отхвърлен с много малка разлика.

Президентът Сантос започна преговорите, приключили с мирното споразумение между колумбийското правителство и ФАРК и непрестанно се стремеше да придвижи напред мирния процес, се казва в аргументацията на Нобеловия комитет по повод присъждането на наградата на Сантос. Фактът, че мнозинството от гласоподавателите каза "не" на договора, не означава, че мирният процес е мъртъв, подчертава Нобеловият комитет.

Наградата е за колумбийския народ, който допринесе за този мирен процес и за онези, които представляват безбройните жертви на гражданската война в Колумбия, добавя комитетът.

В комюникето не се споменава името на Лондоньо, партньор на Сантос в преговорите за мир, водени в Хавана пет години, отбелязват Ройтерс и Асошиейтед прес.

Нобеловата награда за мир се състои от златен медал, диплома и чек за 8 милиона шведски крони /930 000 долара/. Церемонията по връчването й ще е на 10 декември в Осло.

Гражданската война в Колумбия беше една от най-дългите в съвременната история. В нея загинаха между 220 000 и 260 000 души. 6,5 милиона души бяха разселени. Безследно изчезнаха 45 000 души.

Тази година номинирани за Нобеловата награда бяха рекордните 376 физически лица и организации.

Хуан Мануел Сантос е на 65 години. Той произхожда от семейство от висшето общество на Богота и влиза в политиката през 1991 г., припомня Франс прес. Преди това работи като журналист и като такъв печели наградата на краля на Испания за материалите си за сандинистката революция в Никарагуа.

Сантос винаги е твърдял, че не очаква награда за усилията си за постигане на мир в Колумбия. Присъждането на Нобеловата награда за мир обаче му осигурява значима лична подкрепа, за да продължи усилията си.

Сантос се възхищава на Уинстън Чърчил, Франклин Рузвелт и Нелсън Мандела. Обича киното и чете много. Винаги е казвал, че силата му идва от семейството. Женен е от 1988 г. и има три деца.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя всички колумбийци го мразят. Смятат го за най - продажния си президент откакто съществуват.
3
2
 
3
 
! Отговори
Я гледай.... преди 7 години
Нобелова награда за мир заслужава Путин. В последните 3 г. е произвел по-вече бомби отколкото САЩ за 30г.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами заслужава я. Не като Обама...
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
честито ,и да му благодарим че ликвидира американския бизнес със кокаин