САЩ обвиниха Русия за кибератаките срещу Демократите

Москва отговори: Това пак са някакви безсмислици
8 окт 2016 08:26, Елка Василева
67
САЩ обвиниха Русия за кибератаките срещу Демократите
Снимка: архив, Reuters

Правителството на САЩ обвини официални представители на Русия за кампанията от кибератаки срещу организации на Демократическата партия и заяви, че това е опит за намеса в кампанията на президентските избори в САЩ на 8 ноември, предаде Асошиейтед прес.

Официални представители на разузнаването на САЩ изразиха увереност, че руското правителство е ръководило неотдавнашните прониквания в електронни пощи на американски физически лица и институции, включително политически организации на САЩ.

Дирекцията на националното разузнаване и министерството на вътрешната сигурност на САЩ публикуваха съвместно изявление, в което се казва, че предвид обхвата на кибератаките и характера на мишените им само "най-високопоставени официални представители на Русия" може да са дали разрешение за подобни дейности.

В изявлението не се отправя пряко обвинение към руското правителство за хакването на щатски избирателни системи, но се казва, че сканирането и проникването в тях в повечето случаи е дошло от сървъри на руска компания, предаде Ройтерс.

Още по темата

"Тези кражби и разкрития на информация имат за цел намеса в изборния процес в САЩ. В момента обаче не сме в състояние да припишем тази дейност на руското правителство", се казва в изявлението.

Изтекли през юли имейли на Националния комитет на Демократическата партия показаха силна пристрастност против Бърни Сандърс, който бе съперник на Хилари Клинтън за партийната номинация на кандидат-президент, и това доведе до оставките на ръководителката на партията и на други официални лица, отбелязва ДПА.

Министерството на вътрешната сигурност заяви, че разкритията чрез сайтове като Уикилийкс "отговарят на методите и мотивациите на направлявани от Русия действия", които са подобни на намесата на Москва в политиката на други държави.

САЩ са решени да защитят интересите си в киберпространството и ще изберат мястото и часа на отговора си към Русия, заяви пожелал анонимност американски официален представител, цитиран от Франс прес.

"Президентът ясно посочи, че ще вземе нужните решения в защита на интересите ни, по-специално в киберпространството. Обществеността не трябва да смята, че непременно ще бъде уведомена за мерките, които сме предприели или ще предприемем", каза източникът.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като безсмислици обвиненията на САЩ, че Русия е отговорна за кибератаките срещу Демократическата партия, съобщи Интерфакс.

"Това пак са някакви безсмислици. Нашият сайт е подложен на десетки хиляди хакерски атаки всеки ден. Много от тези атаки идват от територията на САЩ. Ние не обвиняваме всеки път Белия дом или Лангли" (щабквартирата на ЦРУ), заяви говорителят на руското правителство.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
dio преди 7 години
по какво са разбрали че има атака . По това че са порочели хакерски мейли изпуснати в йахо или гугъл. Нали американскто правителство не хаква своите сайтове то просто ги задължава да му дават информация. Няколко руски сайта не са били достатъчно отворени за проверка от амрериканските власти следователно са врагове.
49
1
 
0
 
! Отговори
nikoi преди 7 години
До АнонименBEZ BLAGOSLOVIATA NA VELIKITE BG E NISHTO....NO SME BLIZKI DO RYSKIA TYRSKIA GRACKIA I DRYGI NARODI.....NISHTO SVESHTENO NIAMA VAV BG NARODA...OVCETE SA OVCE NAVSIAKADE....
48
3
 
0
 
! Отговори
TAMARA IVANA преди 7 години
До АнонименCHII KYR DIRAT HAMERIKANCITE VAV EVROPA...VIZITE SKORO PADAT ZA KANADA I HAMERIKA....BEGAI I OSTANI TAM VO VEKI VEKOV....
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БГ 49Можеш ли да ни обясниш с прости думички но по същество, защо "ХИЛЯДА ПЪТИ Е ПО ДОБРЕ ДА СИ ПОД РУСКО ВЛИЯНИЕ"? И изобщо, добре ли е да си под нечие влияние?
46
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин си мисли че както накара наплашените руснаци да играят по свирката му така може да си играе с целия свят. Това е изключително опасно, защото свободолюбивите народи никога няма да го оставят да си разиграва коня безнаказано.
45
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия си търси белята но лошото е че и ние можем да го отнесем.
44
3
 
14
 
! Отговори
БГ преди 7 години
ХИЛЯДА ПЪТИ Е ПО ДОБРЕ ДА СИ ПОД РУСКО ВЛИЯНИЕ,ОТКОЛКОТО ПОД АМЕРИКАНО-ТУРСКО РОБСТВО ДО ИЗТОЧВАНЕ НА БОГАТСТВАТА И КРЪВТА НА МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ,ХИЛЯДИ ПРИМЕРИ ПО СВЕТА ОТ СТО ГОДИНИ.,АББЕРОЛСУН.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До абсурдАми прочети за Отчуждения труд в Икономико-философскиръкописи. Намира се в т. 42 от Събраните съчинения и тогава може да разбереш какво са имали пред вид под комунизъм. Всичките дивотии идват след това.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, има ли я още тая държава? Нали бабата баше казала, че ще свърши тия дни като са махне обизяната.
41
0
 
0
 
! Отговори
абсурд преди 7 години
Манифест на комунистическата партия,Капитал,Наемния труд и капитала,само това съм чел
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До абсурдКакво от Маркс или Енгелс си чел разбирачи на комунистическата теория?
39
0
 
2
 
! Отговори
абсурд преди 7 години
до 43от този пример който си дал ,някой нещо разбра ли?а относно четенето повярвай че съм чел много ,само за миналата година съм прочел около 300 книги
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До абсурдТова ти го дадох само като пример. Нищо не си чел от Маркс и Енгелс, най-много комунистическия манифест,който не е теория а пропаганда. Така,че не се прави на разбирач. А "практиката" на комунизма бе една огромна измама.
37
0
 
0
 
! Отговори
абсурд преди 7 години
до 40не виждам никаква връзка.Едното е идеалогия,другото е отнощение към опеделена нация.Той и Раковски е бил русофоб,но се е борил за освобождението на България-можеш ли да направиш връзка.Едва ли,безсмислени сравнения
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До абсурдТи освенн краткия курс по маркдизъм-ленинизъм от милиционерския учебник какво друго си чел от Маркс и Енгелс. Знаеш ли например, че Маркс е бил русофоб и е ненавиждам руснаците?
35
0
 
8
 
! Отговори
абсурд преди 7 години
сополанковците след 70-ти набор да мълчат,никой от тях не знае нищо за комунизма нито на теория нито на практика.Ако искат да разберат какво е комунизъм в истинския смисъл на думата,да прочетат Маркс и Енгелс . След това има опасност самите те да станат комунисти
34
0
 
5
 
! Отговори
Хм преди 7 години
До до 32до 34 Какво толкова си видял,щом си роден през 1977г????Та през 1989г си бил на 12-13 години!Аз съм 67-ми набор,служих на границата през Възродителния процес и пак нямам претенции за детайлно познаване на материята(комунизма)!Видял бил....
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧЕ НАЛИ РУСНАЦИТЕ БИЛИ МНОГО ИЗОСТАНАЛИ И 5ОМПЮТРИТЕ ИМ СА НА ВЪГЛИЩА.КВА КИБЕРАТАКА
32
3
 
2
 
! Отговори
до 32 преди 7 години
Нищо подобно роден съм през по далечната1977 и съм видял достатъчно свин щини от изходни визи през натрапване на идеи до затвор щот им казваш истината . Та по добре си милчо не аз сам зомбиран а ти се дру саш с идеите на чужди вождиве.
31
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американската параноидна шизофрения достигна нови върхове.