На Острова с нова топ тревога след Brexit-а – търговията с ЕС

Мигрантите не тревожат вече чак толкова много британците
16 окт 2016 10:03,
24
На Острова с нова топ тревога след Brexit-а – търговията с ЕС
Снимка: архив, Ройтерс

Повечето британци искат приоритет при Брекзит да бъде даден на търговията с ЕС, а не на миграцията. Това сочат резултатите от социологическо проучване, цитирано от Ройтерс.

Британците гласуваха с 52 срещу 48 процента на референдум през юни да напуснат ЕС след кампания, в която агитиращите за Брекзит се бяха фокусирали в доста голяма степен върху имиграцията и обещаваха, че чрез напускане на ЕС тя ще може по-лесно да бъде намалена.

Правителството се очаква формално да започне преговорите за излизане до края на март. Предизвикателството пред него е да осигури възможно най-голям достъп до единния пазар на съюза, като същевременно ограничи свободата на движение на неговите граждани, един от основните стълбове на единния пазар.

В проучването на компанията за маркетингови изследвания "Комрес", което е проведено в периода 12-13 октомври с участието на 2000 анкетирани, 49 процента от запитаните искат кабинетът да даде приоритет на сключването на благоприятни търговски споразумения, докато 39 процента смятат, че предимството трябва да е за намаляването на имиграцията.

Има сериозна поколенческа разлика в отговорите на анкетираните. 48 процента от по-възрастните хора искат приоритет да бъде контролът над имиграцията, докато само 25 процента от младите хора споделят това мнение, сочи проучването, което е по поръчка на вестниците "Сънди мирър" и "Индипендънт он сънди".

Това отразява резултатите на самия референдум, когато доста по-голяма част от възрастните, отколкото от младите избиратели гласуваха за Брекзит.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви вчера, че Великобритания не може да получи отстъпки от свободата на движение и същевременно да запази пълен достъп до единния пазар, защото така и други страни ще поискат същото.
Думите й повтори и френският президент Франсоа Оланд, който заяви, че решението на Великобритания да напусне ЕС не трябва да застрашава принципа на свободно движение. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: търговияBrexitБрекзит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Хляб и зрелища преди 7 години
Брекзит е най голямата финансова машинация в историята на Англия.На път са да загубят 30 % от стойността на държавата си спрямо долара и са щастливи от това.Някой ще направи много пари от това
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И тези твои интелигентни приятели къде са отишли? Отишли са точно в Лондон, където е съсредоточен 90℅ от интелекта в Англия. И как гласуваха лондончани- за ОСТАВАНЕ! Защото от брексит, ще загуби най-много Лондон! И какво ще направят твоите приятели след брексит? Ще си загубят работните места и ще отидат в Дъблин!
17
0
 
6
 
! Отговори
койчо преди 7 години
Да търгуват само с бившите си колонии, където любовта към Велика Британия е безгранична! И без повече новини за живота на членовете на кралското семейство до десето коляно!
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Надменни робовладелци. Сега е моментът България да им покаже къде им е гьола. Но се опасявам, че нито един политиците пак ще го извъртят за наша сметка. Сега обаче има Велика България а Британия е просяка. Да нахраним ли просяка ако е подъл и надменен?
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Привилегий за UK в търговията с ЕС си е чиста загуба за ЕС и то в полза на UK ,лоялни към кралицата но не им към ЕС. Това би предизвикало недоволство сред страните членки . Мисля ,че интереса на ЕС е твърд вариант (макар и с повече трудности в началото) за да може да се провежда за в бъдеще силна европейска политика.И без UK ,ЕС остава първа икономическа сила в света.
14
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
6, 7 и 8(socialen ) ,самата истина! Обаче като гледам колко минуси са ви сложили и колко плюсове на тези дето искат да видят Британия в блатото, разбирам защо огромна част от интелигентните българи избягаха именно на Острова и не щат да се връщат. Значи няма изгледи скоро стандартът им да се срине. Ще бъдат принудени обаче да се върнат нискообразованите и невписващите се в английското общество и манталитет гастарбайтери. Ей, не се научиха да пият чай и да говорят приличен английски тези хора, все Слави Трифонов и ракийката им е в ума! И ако може, така както са се напили, да пропеят бълга
13
2
 
13
 
! Отговори
до 12 преди 7 години
Не съм съгласен сбтеб. Брексит, при техните условия щеше да им фонесе огромни ползи. Ама само, при техните условия. На тях не им пука и никога не им е пукало за Европа. Докато и Германия и Франция искат обединена Европа, нещата ще са наред. По-скоро Британия ще се разцепи, а със сигурност вече не е велика.
12
0
 
20
 
! Отговори
ЕС преди 7 години
*** англичани ,държавата ви е пълна с пакита,талибани и *** !!!Сега е време да пътувате с визи и стоките ви да се облагат с мита!!!
11
0
 
18
 
! Отговори
до 10 преди 7 години
и ти грешиш - брекзитът никога не е изглеждал като правилно решение по никакъв начин, освен за селяните без акъл. а британците да не се притесняват - като падне паунда по-ниско от еврото и като им се срине стандартът на живот, емигрантите сами ще се изнесат.
10
0
 
28
 
! Отговори
Американ преди 7 години
Хитрата сврака - с трите крака!Как само се прецакаха надменните пeдaли!
9
0
 
27
 
! Отговори
До 7 преди 7 години
Грешиш приятелю. Brexit изглеждаше правилно решение само ex-ante, но ex-post, се оказа голяма грешка, след като Европа се почувства застрашена от разпад и вкупом реши да го "нацепи на който се цепи"!
8
0
 
21
 
! Отговори
gonzo преди 7 години
Съласен съм с 1 и 2. Брекзит - твърд и до края. За душата си великите британци мислят трудно и рядко успяват.
7
45
 
6
 
! Отговори
socialen преди 7 години
На англичаните им писна там от нискообразован, полуграмотен източноевропейски пролетариат, бягащ от корумпираните си евроатлантически политици. Най-вече от Пролетариатът, идващ от Балканския Тъпоостров.
6
25
 
3
 
! Отговори
socialen преди 7 години
(Нео)либералните "анализи" се чудят как да сугестират. Не британците, а западноевропейският лобиизъм и финансовият сектор ще погрижат за най-добрите условия за Брекзит.Брекзит беше най-доброто решение за Великобритания. Браво!
5
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледам ,как сте цъфнели и вързали в България и сега ще оправите и Вликобритания )Е,как имате си 100 кандидати за президент ...))))Да се чудиш ,кой да избереш ?!)))
4
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Високомерните британци си мислеха, че могат да получат всичко без дават нищо. Не разбраха, че и като член на ЕС бяха облагодетелствани в сравнение с останалите. Е, Good luck!
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Британците няма да излязат от Европа! Всичко друго си е патардия!
2
0
 
45
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Е то не става хем това в онова до края ,хем душата в рая .
1
1
 
47
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Късно е либе за китка. Формулата за брекзит - твърд или никакъв набира все повече привърженици в ЕС. На всички нива - от редови граждани до Меркел.