Финландия: Обект сме на враждебна пропаганда от Русия

Тя дори поставяла под съмнение законността на независимостта й
20 окт 2016 15:37, Елка Василева
92
Финландия: Обект сме на враждебна пропаганда от Русия
Снимка: архив, Reuters

Финландия все повече се тревожи, че е мишена на враждебна руска пропаганда, която дори поставя под съмнение законността на нейната независимост от 1917 г.

Страната споделя 1340-километрова граница и сложна кървава история с Русия, от чиято империя е била част. Анексирането на Крим от Москва през 2014 г. и дрънкането на оръжие в Балтийско море предизвикаха опасения за сигурността у тази страна от ЕС, спазваща военен неутралитет, пише Ройтерс.

В началото на месеца и Финландия, и Естония обвиниха Русия, че нейни изтребители са нарушили въздушното им пространство. Москва също така започна да прехвърля ракети, способни да носят ядрен заряд, в анклава Калининград, граничещ с Полша и Литва.

От своя кабинет в двореца, в който се помещава правителството (построен за Великото княжество Финландия по времето на царска Русия), Марку Мантила ръководи мрежа от служители, следящи опитите за оказване на влияние на страната. Според него Финландия е подложена на засилващи се медийни атаки, режисирани от Кремъл.

"Смятаме, че това агресивно въздействие от страна на Русия има за цел да създаде недоверие между лидерите и гражданите и да ни накара да вземаме решения, вредни за нас. То цели също да накара гражданите да се отнасят с подозрение към ЕС и да предупреди Финландия да не влиза в НАТО", каза той.

Финландия провъзгласява независимостта си по време на Октомврийската революция през 1917 г., но почти я губи, воювайки със Съветския съюз през Втората световна война. Икономически и политически се държеше близо до Запада през Студената война, но избегна конфронтация с Москва.

Мантила, който е и шеф на правителствените комуникации, разказа как миналия месец руските медии са отразявали случая с "коравосърдечните" финландски власти, които отнели родителските права от руско семейство, живеещо във Финландия, "само заради националността им".

Финландското правителство отхвърли медийните обвинения, но отказа да коментира конкретни случаи поради юридически процедурни съображения. Историята на случая обаче беше повторена стотици пъти в Русия през последните няколко седмици.

Близкият до Кремъл телевизионен канал НТВ заяви, че "дори местните жители наричат Финландия страна на безмилостен и ирационален терор над деца".

Мантила, показвайки ни на екрана на лаптопа си фалшиви според него новинарски снимки, пристрастни изявления на държавни органи и прокремълски онлайн дискусии, заяви, че неговата мрежа е установила със сигурност около 20 случая на явни информационни операции срещу Финландия през последните няколко години, и около 30 "много вероятни" такива операции.

"Води се последователна кампания за разпространяване на лъжи. Не става дума за лоша журналистика, смятам, че това се контролира централно", каза той.

Представители на Кремъл и руското министерство на външните работи не пожелаха да коментират.

Финландският министър на външните работи Тимо Сойни също потвърди предполагаемата пропаганда, но заяви, че правителството противодейства на лъжливата информация с факти.

"Всички държави правят пропаганда, а авторитарните - още повече", каза той пред Ройтерс.

Някои от атаките са насочени срещу исторически личности и независимостта на Финландия.

През юни университет в Санкт Петербург постави паметна плоча на Карл Густаф Манерхайм, най-прочутия военен на Финландия и бивш неин президент, служил в руската царска армия, но после командвал финландските въоръжени сили през Втората световна война.

Плочата бързо стана мишена за протестиращи, които нарекоха Манерхайм (смятан във Финландия за символ на борбата на страната срещу Съветския съюз) убиец и безмилостен колаборационист на нацистите.

"По плочата стреляха, посякоха я с брадва, няколко пъти я заливаха с червена боя", разказва Мантила, като подчертава, че Финландия по начало не е имала нищо общо с проекта.

Според него целият епизод е следствие от предишни твърдения, че болшевишкото правителство на Ленин е нямало никакво право да приема независимостта на Финландия.

Финландия ще отпразнува сто години от независимостта си догодина, когато е и годишнината от болшевишката революция. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: РусияФинландия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
1
 
! Отговори
ТО преди 7 години
На кой му пука въобще?
57
3
 
3
 
! Отговори
Идеалист преди 7 години
Ние пък се уморихме от американската пропаганда тип НАРЪЧНИК НА АГИТАТОРА от времето соца. Поне да бяха прочели Гьобелс!
56
0
 
2
 
! Отговори
ДО 75 преди 7 години
НЕГРАМОТЕН !
55
3
 
3
 
! Отговори
тя преди 7 години
айд сега па и тия да не останат назад се обаждат безпричинно , за авторитет вероятно! Никой не говори за тях и те се чувстват пренебрегнати!
54
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен--72; Крим е АМЕРИКАНСКИ. Нвремето Ленин взема огромен заем от САЩ и ЗАЛАГА КРИМ. Заема не е върнат. През ВСВ Сталин раздава всичката земя на Американци имащи отношение към Ленд Лиза. 1954 г Хрушчов го дава на Украйна за да го спаси от САЩ.
53
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До хохо--71;Руската окупация след ДЕВЕТИ ни струва 140 милиарда лв. При бюджет 48 милиарда лв. за издръжка на уската армия даваме 26 милиарда. Русия ни открадна ХИЛЯДИ ВАГОНИ ,ОЛОВНО__ЦИНКОВИТЕ РУДИ , Ген. Бирюзов окраде българското злато ,Розовото масло ,Хиляди тонове Тютюн и МЕСО , Откраднаха и Българо--Германските дружества които бяха високо технологични .Русия ни наложи да снемем немското оръжие и да купим руските ръжди. Заводите им са с технологии от преди ВСВ. " братска обич"
52
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен--55;Александър -2 се натискаше да даде Аляска на САЩ защото Англия щеше да им я вземе без пари бе неграмотен. Освен това 1920 г Ленин даде Аляска на САЩ за ВЕЧНО ползване бреРубладжия. Тексас САМ се ПРИСЪЕДИНИ към САЩ бе халтав а Мексико обяви война на САЩ 1846 г. и си понесе последствията. Всички русофили сте неграмотни и злобни.
51
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
руски отпадаци
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При нас даже не се говори. Пеевските драскачи се чудят как едновременно пропагандират Русия и Бойко, много им е трудно на завалиите. Хем трябва сега да усвояват фондовете, хем трябва да вземат напълно властта за следващия програмен период, когато ЕС няма да им е нужен..
49
1
 
4
 
! Отговори
истина преди 7 години
стига с тази пропаганда
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като Крим вече е руски, да си го дават на американските евреи. Хората си го купиха честно от Сталин и пари броиха на ръка. А тъпанара Хрушчов го покри в Украйна за да не им го даде. Гадгидкая. Договорите трябва да се спазват. Не знам къде още спи Израел, ами подкокуросва президента си да ни обвинява, че не сме спасили всичките еврета по всичките земни кълбета, ами само нашите си. Ние сега ще спасяваме вече арабески. Работата с Финландия е по-сложна.
47
6
 
8
 
! Отговори
ами не е тайна че преди 7 години
на жалките руснаци медийната манипулация им е хоби !НАТО трябва да разположи ядрени оръжия във всички съседни на Русия държави независимо дали са членки на НАТО или не ! Финландия няма да откаже да разположи ядрено оръжие на територията си ,всеки иска да има гарантирана защите !
46
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Финландия няма да позволи ушанките да я командват, ама ние какво ще правим след като вече политиците продадоха България за жълти копейки.
45
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До kirokiro, и на санскритски да си напишеш името пак си оставаш пpостото cвинарче Кире от село Долно нанагорнище, което дори наръчника си не може да прочете правилно.
44
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ФронтоДа, оглушителен пример са.Едва дочакват да дойде петък и хукват към Русия да се нахранят до насита, да се напият като *** и да си купят топли кожени дрехи. Оглушително, затова сте оглушали за истината. Ама то е от звука на сребърниците.
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МанерхаймНе, ние не сме глyпави!Ние сме тъnи по рождение лаячи с дистанционна надстройка.
42
5
 
7
 
! Отговори
123 преди 7 години
Зададох въпрос тука на умниците,за какво и е на Русия Финландия и другите пропаднали бивши републики?отговорете де...
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До пехотинецЧудесен хумор. Само дето си си забравил гегата - най-модерното българско съвременно оръжие. Но ти имаш БОВ - задушлив газ от смърдливите ти, немити от рождение, крака. А, и уста...
40
2
 
2
 
! Отговори
Манерхайм преди 7 години
До Анонимен 53Истината боли нали,подвеждате се като последни *** без да знаете историята,само по заглавията....
39
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая редакторка не разбра ли, че няма никакво "анексиране", а възвръщане на Крим в Русия. Анексирани са 4-5 щата на Мексико от САЩ, да не говорим, че ЮС насила държат Тексас в състава си, отнети от GB с война са Фолклендските острови от Аржентина, с измама е взета Аляска на Русия от САЩ, насила Испания държи Каталуния, Белгия - френската и фламандската част, изобщо къде погледнеш на запад - краднали, анексирали, отнемали, избивали - а наша Мелка само чака да дудня за чисто руския Крим. Money...