САЩ не трябва да се опитва да е световен жандарм

Липсата на държавност в Турция прави трудни преговорите за ЕС
8 ное 2016 10:52, Екип на Bloomberg
7
САЩ не трябва да се опитва да е световен жандарм
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

САЩ не трябва да се опитва да играе едностранно в международните отношения. Това каза бившият министър на външните работи Стоян Сталев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

По думите му трябва да се засили ролята на НАТО и донякъде на ООН. За да може да случи това обаче, Европа също трябва да стане малко по-активен партньор в международните и военни отношения, за да се засили стратегическото партньорство със САЩ, обясни той. 

Бившият министър на външните работи коментира още ситуация в Турция. Според Сталев рязкото засилване на терористичната дейност в страната, което съвпада и с разпада на държавността в Сирия и Ирак, е много опасно за Турция и омаловажа всички нейни икономически успехи. 

"При тази възходяща терористична заплаха Турция не може да очаква либерализиране на визовия режим. Това създава възможност за внос на проблеми в ЕС, в това число и в България", смята още той. 

По отношение на преговорите за бъдеще членство на Турция в ЕС Сталев заяви, че "липсата на държавност на съседите на Турция прави почти невъзможно воденето на преговори сега". "Не може да се очаква, че ЕС може да граничи със Сирия и Ирак", обясни той. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хм, че луди ли са да играят световен жандарм бе човече. То тва да не е като да си свиркаш на върбова клонка, само пари да трошиш за неразбрани хора. Е там има други мераклии за световни джандарми.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Hibrid 2Не, жена с брада.....хи-хи-хи.....
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТО и САЩ да платят ЗАГУБИТЕ В СЕВЕРНА АФРИКА предизвикани от техните действия в последните 10 години - трилиони $ (разрушени държави, съдби, икономики)
2
10
 
3
 
! Отговори
Hibrid преди 7 години
Nomer 1 e hibriden mozuk! :(
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алоуууууу, ОТКЪДЕ-НАКЪДЕ пък на нато-нациките да "им се усилва ролята...."? И каква роля, моля ви се - НА РАЗРУШИТЕЛ НА ДЪРЖАВИТЕ?????????? Айде холан, нещо много сте се объркали!!!!!!! Има ли ООН???? Има! ВСИЧКО ДА СЕ РЕШАВА ТАМ!!!! Откъде-накъде, един войнстващ блок ще решава съдбините на милиарди души! Айде джа....каза ви го даже президента на Филипините, и то по най-зрелищен (хи-хи-хи) и недвусмислен начин!!!